7 ključnih nutrijenata za zdravu kosu

Veličina:
AAA

Genetika i nega utiču u velikoj meri na izgled kose, ali je jedan od važnijih faktora za zdravu kosu isto tako i izbalansirana ishrana. Pojedini nutrijenti su od ključne važnosti za zdravlje kose (kao i kože i noktiju). To su:

Proteini - pošto su proteini osnovni gradivni elementi kose, logično je i da je dovoljan unos proteina od izuzetne važnosti za zdravu dlaku. Nedavno smo pisali o hrani koja je najbogatija ovim nutrijentima, te bi za jaku i sjajnu kosu bilo dobro da češće jedete namirnice po izboru sa ove liste.

Vitamin A - sebum kojeg luče lojne žlezde kože glave sprečava isušivanje kose i skalpa, ali za njegovo stvaranje neophodan je vitamin A. Zbog ovoga je važno da u ishrani budu u dovoljnoj meri zastupljene namirnice koje obiluju ovim vitaminom.

Vitamini B-grupe - ovi vitamini doprinose dobroj prokrvljenosti kože glave i održavaju kosu jakom. Za zdravu kosu najbitniji su niacin, pantenol, folna kiselina, vitamini B6 i B12. B-kompleksom obiluju jaja, piletina, riba, integralne žitarice i zeleno lisnato povrće.

Vitamin C - ovaj vitamin na više načina doprinosi zdravlju kose - najpre potpomaže apsorpciju gvožđa dok istovremeno učestvuje u stvaranju kolagena koji čini kosu sjajnijom i podstiče njen rast. Ovde možete naći spisak namirnica najbogatijih ovim vitaminom.

Vitamin E - dovoljan unos namirnica bogatih vitaminom E pomoći će u zaštiti kose i kože od sunca, hladnoće i prevremenog starenja.

Gvožđe - nizak nivo gvožđa u krvi remeti normalnu ishranu folikula dlake i može da izazove opadanje kose. Ovim mineralom su bogate namirnice kao što su crveno meso, piletina, riba, kao i zeleno lisnato povrće, sočivo, suve kajsije, semenke susama, suncokreta i bundeve.

Cink - uključivanjem namirnica bogatih cinkom sprečićete nedostatak ovog minerala, koji može da dovede do opadanja kose i perutanja kože glave.

Tagovi: b-kompleks cink kosa nega kose opadanje kose proteini vitamini zdrava kosa

Izdvajamo za vas

Pošaljite svoj komentar



Wellness i SPA


Newsletter

Besplatno se prijavite na naš newsletter i dobijajte redovno naše najnovije vesti direktno u vaše
e-mail sanduče.

NetDoktor


Najčitanije



Anketa


doktor.rs zajednica


Niste član? Pridružite se besplatno!
doktor.rs zajednica broji 94705 članova
Šta sve dobijam besplatnom registracijom?

Zdravstveni forum

Kalendar događaja

PoUtSrČePeSuNe
  12345
6
7
89101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Nema predstojećih događaja u skorije vreme.

Znate za medicinski događaj?
Besplatno ga prijavite!

Mapa zdravlja

Mapa zdravlja
Pronađite brzo apoteku, zdravstvenu ustanovu, stomatologe, fitness centre...
u vašoj blizini!
Traži:

BMI kalkulator

NetDoktor Dnevnik telesne težine
Pratite svakodnevno vaš Body Mass Index (BMI) i smršajte jednostavno uz NetDoktor Dnevnik telesne težine.
NetDoktor, vaš pouzdani zdravstveni partner »
 
Besplatno preuzmite doktor.rs aplikaciju za Vaš Android uređaj!
Ili skenirajte QR kôd sa vašim Android uređajem za najbrže preuzimanje: