hitno potrebna pomoc...

Pravo mesto za sva Vaša pitanja koja ne možete klasifikovati u neki od
podforuma. Pitajte sve što Vas zanima a odgovor će ponuditi stručni
saradnici ili korisnici foruma sa sličnim iskustvima.

Moderatori: vlada99, mr ph. Silvio, ModeratA, moderato, admin

Odgovori
nevermind002
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jun 18, 2015 11:43 pm

hitno potrebna pomoc...

Post od nevermind002 »

Cao svima,imam 19 godina..Moze se reci da sam na pocetku patio od anksioznosti,i to je trajalo nekih 5 meseci,sad pojma nemam da li to jos uvek traje ili se diglo na neki veci nivo...Nisam konstantno bio pod napadima,stresom,nervozom,napetoscu,uglavnom bi mi bilo lose kad bi dosli vecernji sati,povracanje,nervoza,strah od gubitka razuma,strah da ne poludim,da patim od sizofrenije,i stvari slicne tome...to nisu bili tako cesti napadi,ali sam se nekako skontao sa anskioznoscu i uspevao da se na neki nacin opustim,razgovori su mi jako pomagali sa nekim ko imalo zna o tom anksioznom strahu. Mislim da sam mesec dana u najgorem periodu bio na persenu.Jako mi je pomogao.Eh sad,ja to sto sam osecao sam nazvao anksioznoscu...Iako se nikad nije desilo da dozivim neki toliko jak napad da se bukvalno izgubim,da se bas bas plasim da cu da izgubim kontrolu,i tako dalje..Glavni simptom je bila mucnina.Znaci konstantno bih je osecao,jako cesto sam povracao ,iako sam obavio sve potrebne analize i na kraju je dokazano da sam zdrav kao dren.Tu sam zakljucio da se problem nalazi u mojoj glavi...Okej,uspeo sam nekako da se nosim sa tim,ja tu bolest zovem anksioznost,a vi po simptomima zakljucite sta je to.Trenutno stanje u kom se nalazim je jako lose.Mesec dana sam ostajao do 7-8 ujutru,a spavao do 5-6 popodne.Ne zbog toga sto nisam mogao da spavam,nego sam tako privikao organizam...17.Jul,ostajem budan celu noc,i oko 2 popodne zaspem,do nekih mozda 4-5. Tu istu noc dozivljavam jedno od najgorih iskustava u zivotu.Iako sam pre toga dozivljavao razna iskustva sa anksioznoscu,nijedno nije bilo slicno ovome...Konstantno mi je bilo muka,ceo dan,hvatala me je neka bezrazlozna panika,neki strah,pa je tu guglanje po celu noc da li imam sizofreniju,koji su simptomi,od cega ja to bolujem..I tako dalje...Od tog dana,ja ne mogu da zaspim.Sedim do 5 sati ujutru iako legnem u 11.Poceo sam da radim,sa ocekivanjem da ce se nesto promeniti,mada evo drugi dan na poslu,opet ista stvar.Tokom dana je sve okej,ali kada dodje vreme za spavanje ja jednostavno ne mogu da se opustim,razmisljam o najgorim mogucim stvarima,zamisljam caleta i kevu kako me vode na neku psihijatriju gde cu morati zauvek sam da ostanem,i jako se plasim toga.Strah me je da nisam na ivici nervnog sloma,ili su ovo neki pocetni simptomi sizofrenije... Jako se plasim...Od tog dana ,kada nisam spavao ceo dan,misici mi igraju,bukvalno po celom telu,imam jako cestu stolicu,imam jako cesto mokrenje,i jos neke stvarcice na koje bas i ne mogu da se usresredim... Ako je neko u mogucnosti,molim vas da mi pomognete bilo kakvim savetom...Hvala unapred :-)
Djurina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 14, 2015 11:49 pm

Re: hitno potrebna pomoc...

Post od Djurina »

Ja bih rekla da je anksioznost i trebalo bi da posetis lekara i izmes uput za neuropsihijatra. Fini su pri Klinickom Centru, pa idi i razgovaraj. Potrebno ti je nesto da se opustis i da mozes da spavas. Preforsirao si se bezrazloznim strahom od bolesti.

Kada te uhvati strah i mucnina, koncentrisi se na disanje. Disi duboko, na nos, iz stomaka. Udah broj do 7 i sve vreme se koncentrisi na to kako vazdih ulazi u tvoj nos, prolazi kroz razne sitne dlacice, kroz nosni kanal i ispunjava tvoje telo. Zatim zadrzi vazduh i broji do 5. Za to vreme se opusti i ne misli ni na sta. Zatim izdah koliko god dugo mozes da izdises, sto duze to bolje. Za vreme izdaha zamisljaj kako taj vazduh koji je u tebi sada nalazi put ka napolje opet kroz nos, opet zaobilazeci i pomerajuci dlacice i izlazi kroz nozdrve susrecuci se i mesajuci se sa vazduhom u kome sve postoji.

Ovo je vazba disanja iz joge. Kad prvi put citas zvuci smesno. Kad je primenis skapiras da smiruje i sklanja misli sa brige. Disi ovako dok ne osetis da je strah umanjen i da su ti misli sada cistije, da mozea da sagledas da si previse paznje posvetio svom strahu, a premalo paznje svom trenutnom postojanju. I bice ti lakse.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pon Avg 05, 2013 7:03 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 9
Kontakt:

Post od aaaca »

Онај део "не мисли ни на шта" је најважнији. Особа која може у тренутку да заустави своје мисли, успела је да се добро истренира.
mancdushan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 26, 2015 7:51 pm

Post od mancdushan »

Ovako, nov sam na forumu, i hitno mi je potrebna pomoc.

Imam 20 godina, uzimao sam proslog meseca 2x drogu (ekstazi), prvi put mi je bilo super, drugi put uzasno i doziveo sam traumu...Isao sam kod psihijatra dijagnozirana mi je anksioznost, dao mi je bromazepam i to me je kao smirilo, medjutim juce sam uzeo malu dozu i danas sam spavao popodne, kada sam ustao nikada se gore nisam osecao u zivotu, kao da gubim razum strah da ne uradim nesto, da ne povredim nekoga, ne poludim, isto sto mi se desavalo i posle uzimanja droge...zivim ovako vec mesec dana i ne znam vise sta da radim, ne mogu da izdrzim vise, planiram sutra ici kod psihijatra ponovo, ali oni nemaju vremena ni da saslusaju...mnogo sam u strahu ne znam sta da radim...Citao sam na internetu da trebas prihvatiti te simptome, ali ne moguce je previse su jaki, a ne bih zeleo da postanem ovistan o sedativima, ako vec i nisam...molim vas ako neko moze da pomogne.. :roll: :(
Djurina
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Jul 14, 2015 11:49 pm

Post od Djurina »

Sto uzimate tu hemiju nikad mi nece biti jasno..

Prvo, neces poludeti. Ludaci ne razmisljaju o tome da li su ludi. Te misli su samo odgovor tvog mozga na nesto sto ne ume da resi momentalno.
Drugo, probaj da se opustis. Disi duboko, dugo udisi, dugo izdisi dokle god imas misli koje te zbunjuju i teraju u paniku.
Trece, govori sebi da je to normalan odgovor organizma i ne trudi se da se boris protiv panike jer se pravi jos veci strah. Ubedi sebe da moras da se prepustis i suocis sa mislima, to su samo misli i one ce proci.
Cetvrto, pij taj bromazepam kako ti je doktor rekao, neces se navuci. Ako su ti ekseri prihvatljiviji od sedativa-anksiolitika onda to bas nije racionalan strah od lekova koji imas. "Bojim se sedativa ali zato gutam eksere".
Peto, imas dovoljan broj godina da bi prevazisao fazu "ne razmisljam ni o cemu" i poceo da pazis na sebe, samim tim izbegavas droge koje svojim sumnjivim hemijskim sastavom mogu da poremete rad raznih centara u mozgu koji su ti potrebni za svakodnevno funkcionisanje.

Sve u svemu, ti ekseri nisu okidac za anksioznost, ali paranoja i briga koju si imao nakon tog drugog je stvorila kod tebe anksioznost. Sad moras da nadjes najbolji nacin da je prevazidjes. Najbolji nacin je sport, meditacija, odagnavanje negativnih misli i razgovor sa psihijatrom kao i lekovi koji ce ti pomoci da prebrodis tezak period.
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

Пиј више чисте воде (Пролом, Роса, Аквавива, Одмењска...) и чајева - минимум 3dl на 10kg телесне масе. Постепено повећавај дневни унос воде. Вода треба да је негазирана са мање од 200mg сувог остатка по литри.
mancdushan
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 26, 2015 7:51 pm

Post od mancdushan »

Djurina napisao:Sto uzimate tu hemiju nikad mi nece biti jasno..

Prvo, neces poludeti. Ludaci ne razmisljaju o tome da li su ludi. Te misli su samo odgovor tvog mozga na nesto sto ne ume da resi momentalno.
Drugo, probaj da se opustis. Disi duboko, dugo udisi, dugo izdisi dokle god imas misli koje te zbunjuju i teraju u paniku.
Trece, govori sebi da je to normalan odgovor organizma i ne trudi se da se boris protiv panike jer se pravi jos veci strah. Ubedi sebe da moras da se prepustis i suocis sa mislima, to su samo misli i one ce proci.
Cetvrto, pij taj bromazepam kako ti je doktor rekao, neces se navuci. Ako su ti ekseri prihvatljiviji od sedativa-anksiolitika onda to bas nije racionalan strah od lekova koji imas. "Bojim se sedativa ali zato gutam eksere".
Peto, imas dovoljan broj godina da bi prevazisao fazu "ne razmisljam ni o cemu" i poceo da pazis na sebe, samim tim izbegavas droge koje svojim sumnjivim hemijskim sastavom mogu da poremete rad raznih centara u mozgu koji su ti potrebni za svakodnevno funkcionisanje.

Sve u svemu, ti ekseri nisu okidac za anksioznost, ali paranoja i briga koju si imao nakon tog drugog je stvorila kod tebe anksioznost. Sad moras da nadjes najbolji nacin da je prevazidjes. Najbolji nacin je sport, meditacija, odagnavanje negativnih misli i razgovor sa psihijatrom kao i lekovi koji ce ti pomoci da prebrodis tezak period.
Hvala vam na odgovoru. Bio sam u ponedeljak kod psihijatra i dala mi je Seroxat(antidepresiv) da pijem, iako nemam depresiju, vec anksioznost..I rekla mi je da cu ga piti 2 ili 3 meseca maksimum. Prvih nekoliko dana sam imao nuspojave(povecanu anksioznost) ali sad mi deluje kao da prolazi polako...Razmisljam da krenem na psihoterapiju...
slaca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 19, 2015 1:27 pm

Post od slaca »

Cao. Ja sam nova u ovom i imam par pitanja. Bila sam danas kod psihijatra i prepisala mi je lek Seroxat da pijem 1/4 ujutro 3 dana i posle da pijem 1/2 leka. Uz to sam dobila jos da pijem i Ksalol 3x na dan. Citajuci vasa iskustva,da li su te nuspojave leka Seroxat jako strasne? I ovako ima strah od svega,malo me nesto strecne mene uhvati panika...Malo se bojim da krenem sa tim lekom. :(
Korisnikov avatar
aaaca
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od aaaca »

slaca, колико имаш година?
Odgovori