Mladezi

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Ka1
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Maj 22, 2005 9:18 pm

Mladezi

Post od Ka1 »

Moja majka je pre recimo godinu dana uklonila mladez sa lica koji je isao na analizu i bio je sve u redu.

Danas sam sa devojkom isao kod jednog hirurga da joj pogleda neke njene mladeze. Ima jedan ispod grudi koji joj malo smeta od brushaltera. Covek je rekao da bi trebalo da ih skine. Ovako mu deluju u redu ali kao, da bi bila sigurna, moze da plati i da se odnesu na analazu, HP kako je rekao. Ona ga ima vec godinama, mozda cak i od rodjenja, bio je uz kozu ali je do sada porastao. U svakom slucaju ga ima godinama. Ona ima 26 godina.

Sada mene zanima, teoretski, kapiram da je to analiza maligni/benigni, sta ukoliko se utvrdi da je mladez maligni. Da li to automatski znaci da covek ima rak? Cega, koze? Posto je pre analize mladez uklonjen, sta bi to trebalo da znaci? Znaci, tkivo je odstranjeno a mladez je maligni, sta to znaci, da su se jos neki organi zarazili? Kako to ide, potpuno mi je nejasno. Kakve uopste tegobe moze da ima covek koji na sebi ima maligni mladez?
DRAGANA 15
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Avg 04, 2005 11:25 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od DRAGANA 15 »

Melanom, maligni mladez je jedan od najnepredvidivijh mailgnih tumora uopste. Da bi se utvrdilo da li je melanom ili benigni tumor, najpre se vrsi uklanjanje(ekscizija), jos u toku operacije se sadzaj salje na patohistoloski nalaz(biopsiju) i ukoliko su(ne daj Boze) prisutne maligne alteracije, neophodna je radikalna ekscizija do u zdravo tkivo i eventualno recesija limfnih zlezda. Melanom daje i udaljene i regionalne metastaze,(i da, to znaci da osoba ima rak) ali ukoliko je reagovano na vreme, moguce je da nije doslo do metataza i da se nastavi normalan tok zivota. Verujte mi, znam dosta slucajeva gde je reagovano na vreme, i nakon toga nije bilo nikakvih poremecaja.
Upravo zato sto je melanom jako opasan, hirurzi predlazu uklanjanje bilo kakvog imalo sumnjivog nalaza. Bez brige, nije nista gotovo zato sto je hirurg rekao da bi to trebalo ukloniti. Ljudi su cesto neodgovorni prema sebi, pa misle da im jedan mladez ne moze nista, medjutim nije tako. Zato i hirurzi i dermatolozi, pa i svaki medicinski radnik treba da prati promene na mladezu da bi se sprecile eventualne komplikacije, i da bi se na vreme delovalo.
Nemojte da mislite da je nesto previse strasno, posto se desava da je tek 1 u 100 otklonjenih mladeza sa malignim alteracijama, samo je jako vazno poslusati hirurga.
I mali apel za sve forumase: OBAVEZNO PRATITE VASE MLADEZE, BILO KAKVA PROMENA BOJE, VELICINE, OBLIKA, KRVARENJE, POVREDE I slicno, OBAVEZNO PROVERITE, prvo kod dermatologa, da se uradi dermoskopija, pa zatim kod hirurga.
Nisam doktor, ali sam upucena i dosta istrazujem upravo sto se tice melanoma.
Pozdrav.
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

Vidi, znaci covek je rekao da ona to moze poslati na analizu AKO HOCE i da mu po izgledu ne deluje da je nesto opasno. Ali ja sam strasan panicar. To je bre najobicniji mladez koga ima milijardu ljudi, doduse, ona ima nekoliko takvih na telu, jednostavno joj je takva koza. Ovo je bio rutinski pregled iz razloga sto joj smeta, nalazi se na nezgodnom mestu.

Dalje... nije mi jasno kako neko moze da ima mladez deset godina i kao ajde da ga skine i utvrdi se da je melanom!? Posebno ako je urodjeni. Sta, kao 10 godina je super normalno ziveo i sada odjednom ima rak!? I nije valjda melanom jedini oblik raka koze? Koliko znam nije jedini ali je najgori. Jedino ako je to jedina vrsta koja se moze dobiti putem mladeza.
DRAGANA 15
Aktivan član
Aktivan član

Post od DRAGANA 15 »

Melanom je retko urodjeni. Naravno, postoje ljudi koji su ugrozeni( osobe svetle puti sa puno mladeza), ali uglavnom melanom tokom zivota nastaje iz vec postojeceg mladeza (zbog povrede, Uv zracenja, endogenih faktora). I da, nije melanom jedina maligna izraslina na kozi. Postoji i bazocelularni karcinom, planocelularni karcinom,sarkom, a postoje i benigne tvorevine koje vremenom mogu da metaplaziraju karcenogeno. (fibromi, dermofibromi, keratozi idr).
Sta se desava kod melanoma? Pored toga sto metastazira, maligne celije nisu kajo vezane izmedju sebe pa se lako prenosi i na okolno tkivo.
Ali, ukoliko joj je doktor rekao da bi trebala da skine, to je verovatno zato sto se taj mladez nalazi na nezgodnom mestu, pa je cest stalnom pritisku(kao sto si rekao). Pa je zato bolje da ga ona skine, da bi svi bili mirni.
Pozdrav
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

Mislim da nisi shvatila sta sam hteo da pitam - ukoliko je mladez tu godinama, sa njim nema nikakvih problema osim sto, kao i vecina njih, raste sa vremenom, nema crvenila, krvarenja, svraba, perutanja, itd. da li je u takvim okolnostima moguce oceniti da je mladez maligni ili da bi to bilo tako mora da bude propracen nekim od navedenih simptoma.

Prosto mi nije moguce da sad odjednom neko ko ima mladez godinama, bez ikakvih problema, bude oboleo od raka.
DRAGANA 15
Aktivan član
Aktivan član

Post od DRAGANA 15 »

Vrlo je moguce da mladez koji covek ima godinama postane maligni i jako brzo metastazira. Najcesce od takvih mladeza, koje imamo od rodjenja, a izlozeni su pritisku, UV zracenjima nastaje melanom. Ne zelim da te plasim, samo sam htela da kazem da ukoliko je mladez na nezgodnom mestu treba da se skine, JER SVAKI MLADEZ NA TELU, IAKO GA IMAMO OD RODJENJA MOZE DA POSTANE MELANOM!
I definicija obicnog mladeza je:Benigni pigmentni tumor koze, koji moze maligno da alterise.
Nadam se da sam pomogla.
Ka1
Aktivan član
Aktivan član

Post od Ka1 »

Ali da li moze do svega toga doci BEZ simptoma?
DRAGANA 15
Aktivan član
Aktivan član

Post od DRAGANA 15 »

Simptomi se javljaju tek kada mladez maligno alterise. Ne postoje neki simptomi koji bi mogli da se pojave pre nego sto se dese maligne promene. STO ZNACI, SVI SE SIMPTOMI POJAVLJUJU NAKON MALIGNIH ALTERACIJA. OSim promena na samom mladezu koje mogu da ukazu na opasnost.
sekakg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 12:45 pm

da li je bezbedno uklanjanje hiruskim putem

Post od sekakg »

Sticajem okolnosti bila sam kod hirurga-onkologa koji ima privatnu specijalisticku hirusku bolnicu i onako usput sam ga pitala posto imam mnogo mladeza po telu , kako se mogu bezbedno i lako ukloniti . Smetaju mi iz estetskog razloga , ali do sada se nisam usudjivala da ista diram jer me je strah da time mogu nesto lose izazvati.

Da li sam u zabludi? Da li je bas naprotiv bolje sve otkloniti da ne bi eventualno iznenada presli u lose.

Hirurg-onkolog mi je odgovorio da vecina mladeza koje imam su seboroicne promene , koje meni smetaju estetski , ali nisu opasne .
Ali primetio je da imam tri displazna nervusa koji su velicine od 2 - 6 mm , i da na njih treba da obratim paznju. Rekao mi je da po preporuci svetske zdravstvene organizacije svaki takav treba ukloniti hiruskom metodo kada dostignu 6mm preventivno jer oni mogu iznenada iako ne daju nikakve simptome da predju u lose. Zato mi je preporucio DA OTKLONIM OVAJ JEDAN OD 6MM , a ostale jos ne moram.

Sada sam u velikim dilemama
1. da li raditi hirusko odstranjenje ovog jednog ili da konsultujem jos neke specijaliste i koje?
2. ako se vec odlucim , da li je bolje odmah uraditi sva tri.
3. Ako tako pocnem da li da idem na detaljan pregled , jer mozda postoje jos neki...
Kako tacno znati koje i kada otkloniti preventivno, sve me to zbunjuje ..
Sad sam pocela da anliziram i svoju decu. Pa i ona kao i sva druga deca imaju nekoliko mladeza po licu i telu . Da li ih voditi kod lekara , koliko cesto ici na kontrole , odjednom sam totalno u hosu i stalnoj zabrinutosti.
Mnogo mi je bilo lepse i lakse dok sam verovala da su mladezi opasni samo ako se nepazljivo sunca, ako se povrede, ako buknu...
Vodila sam racuna o svemu tome i nisam razmisljala o njihovom otklanjanju. Sada sam u dilemi da li ih treba preventivno otklanjati , kada , koje i koji strucnjak to najbolje moze da oceni a da ne bude ishitreno.
Puno se zahvaljujem svima koji mogu ovu problematiku malo da mi pojasne i pomognu kako da se postavim prema ovom problemu.
xtreme
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jan 31, 2007 2:05 pm

Post od xtreme »

moja sestra je imala mladez na dojci. on se nije menjao, ni boju ni oblik, ali posto je bio na nezgodnom mestu, doktor joj je savetovao da ga ukloni zbog eventualnih povreda i promena tokom trudnoce, dojenja...
mladez je uklonjen bez ikakvih stetnih posledica.
to su sada vec rutinske operacije, tako da nema razloga da ne verujete strucnjacima i njihovim savetima.
DRAGANA 15
Aktivan član
Aktivan član

Post od DRAGANA 15 »

Sekakg,
Doktor koji vas je pregledao je u potpunosti u pravu. SZO preporucuje uklanjanje svakog mladeza veceg od 6mm. Moj savet vam je da uklonite taj mladez, posto je to rutinska operacija bez stetnih posledica, a stvarno je dobra preventiva za eventualne probleme kasnije.
Nema razloga da se panicite, ali pohvalno je to sto ste poceli da obracate paznju na mladeze i kod vas i vase dece. Mnogo ljudi zivi u zabludi da je mladez bolje ostaviti takav kakav je jer intervencijom nesto moze da se iskomplikuje. To je jedna od najvecih predrasuda koje treba odbaciti.
Ako vam je doktor rekao da imate ta tri mladeza koja bi trebalo da pratite, i vi ste sada u dilemi da li da ih odmah uklonite, mozete da uradite dermoskopiju. Koliko mogu da vidim, vi ste iz Kragujevca? Raspitajte se da li negde u Kragujevcu ima dermoskopiskih pregleda, da li neki dermatolog to radi( najbolje bi bilo da postoji dermoskop u nekoj drzavnoj ustanovi, mada cisto sumnjam), pa onda uradite dermoskopski pregled, koji ce vam tacno pokazati da li je mladez potrebno ukloniti ili ne.
A ukoliko vas put vodi u Beograd, moja preporuka je da odete u Institut za kozne i venericne bolesti, u Dzordza Vasingtona 17, kod prim dr Adamovica, i tamo uradite dermoskopski pregled.
Veliki pozdrav,
Dragana
Fisi
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Jan 05, 2006 5:16 pm
Kontakt:

Post od Fisi »

Znam da je vec pisano o tome, ali bilo bi lepo da se jos jednom napise gde postoji mogucnost uklanjanja mladeza i cene!
Fisi
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Jan 05, 2006 5:16 pm
Kontakt:

Post od Fisi »

Jos jedno pitanje , da li postoji ogranicenje koliko mladeza sme covek da ukloni od jedanput ili ne??? Ili koliko je to stetno ??
cicamaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 07, 2005 12:36 pm

Post od cicamaca »

Zna li neko ko radi lasersko skidanje mladeza u NS?
DRAGANA 15
Aktivan član
Aktivan član

Post od DRAGANA 15 »

Doktor Lazovic radi lasersko uklanjanje mladeza. Znam dosta ljudi koji su zadovoljni. Mislim da ima istoimenu ordinaciju negde u centru.
Za hirursko uklanjanje idite na WMA, tamo vam je ipak najsigurnije i odmah dobijete i patohistolosku analizu. Moja preporuka dr Novakovic.
Za cene nisam upucena, zovnite pa se raspitajte.
PS ovo nije reklama, samo sam napisala o proverenim mestima, za koje sam ja licno sigurna, radi se o mojim profesorima za koje znam da su odlicni. Dakle, ovo je moje licno misljenje, ne zelim da se neko naljuti!
Veliki pozdrav!
Odgovori