Da li su ovo bubuljice ili nesto drugo?

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
Zorpetus
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Okt 29, 2008 10:47 am

Da li su ovo bubuljice ili nesto drugo?

Post od Zorpetus »

Imam 35 godina i imam problem na vratu koji me muci jos od osnovne skole (tada sam to prvi put primetio). Naime, s vremena na vreme, a obicno kada mi je kosa sa zadnje strane malo duza (ili je hladno vreme, pa se nose kape, pa se kosa oznoji) i znoji se, sa zadnje strane vrata se javi nesto sto lici na neku jako iritiranu kozu sa bubuljicama. Nosenje kosulja sa "ostrim kragnama" ovo dalje iritira, ali problem ne nestaje cak ni kada nosim (duzi vremenski period) samo dukserice i majice.
Isao sam par puta kod dermatologa, ali mi nisu nesto narocito pomogli. Prvi put su mi dali nesto sto lici na krec razmucen u vodi (recimo kao neki tecni puder) sto je trebalo muckati pre upotrebe i onda mazati pre spavanja. Nije pomoglo. Sledeci dermatolog mi daje neku crvenu tecnost (nesto sto lici na crveno mastilo) kojom sam trebao da mazem tu povrsinu. To je izgledalo prilicno bezveze (crven vrat pozadi... a ona boja podseca na krv... mozete da zamislite kako su me ljudi gledali :), a imalo je neki ogranicen uspeh... Medjutim, nakon jedno mesec-dva prestanka koristenja tog preparata - ponovo se vratilo.

Ima li ko ideju sta bi ovo moglo da bude i sta bi mogao da probam da mazem? Neko rece da Zink mast nece skoditi?

Evo ih par slicica kako to izgleda:

SlikaSlika

SlikaSlika

SlikaSlika
Zorpetus
Novi član
Novi član

Re: Da li su ovo bubuljice ili nesto drugo?

Post od Zorpetus »

Zorpetus napisao:
Ima li ko ideju sta bi ovo moglo da bude i sta bi mogao da probam da mazem?

Sad me vec zabrinjava sto niko ne zna ni sta bi ovo moglo da bude !? :(
sati
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

Ne vidi se dobro na slikama.Da li ti je dermatolog mozda rekao da li je neka infekcija?Pokusaj par dana da mazes stanicid mast.
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od mikalja »

Zorpetus napisao:
Zorpetus napisao:

Ne bih rekla da je neka infekcija samo.Jer koliko shvatih to traje oko 20 godina?Vi imate sada oko 35 a pojavilo Vam se u osnovnoj shkoli .Ako je infekcija trebalo se izlechiti vetj od kad.Natapati sa technosti RIVANOL rastvor 1% i mazuci sa stanicid mashtju .A to crveno verovatno Vam je lekar davao da hipermangan rastvarate u vodi i sa tim natapate mesto obolelo (a ta technost bude crvenkasta ) i po kozi ili ti u kozi u posebno mesto sa ranitzama ostavlja odvratnu boju ,neshto braon crvenkasto :-? .Ali kako vam nije to proshlo za skoro 20 godina :roll: .Mislim da bi trebal otici na ispitivanje malo dublje kod dermatologa.Ne mora da znachi ali mene podseca na vrstu psorijaze.Obavezno se javite radi ispitivanja !
SRecno i pozdrav !!!!!!
Slika
"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član

Re: Da li su ovo bubuljice ili nesto drugo?

Post od mikalja »

Zorpetus napisao:
Zorpetus napisao:

P.S
Evo listajuci po netu ,naleteh na ovo i asocira me na Vash vrat .Pa cu da pastujem ,mozda bi moglo biti i to ? Ekcem - majasil

Ekcem je vrlo često kožno oboljenje. Javlja se kod preosetljivih osoba koje na ovaj način reaguju na uticaj različitih spoljnih činilaca. Ova sklonost ka alergičnoj reakciji kože može da bude nasledna. Od ekcema obolevaju deca, odrasli ljudi, i nešto ređe, starci. Ekcem se najčešće javlja na šakama, podlakticama, licu, kosmatom delu glave, na pregibnim površinama i stopalama, ali se može raširiti i na čitavo telo. Počinje crvenilom kože, na kojoj se zatim, javljaju mali mehurići što prskaju ostavljajući za sobom vlažnu površinu, na kojoj se na kraju stvaraju kraste i perutanje. Praćeno je obično jakim svrabom. Ima i tzv. suvih ekcema, bez mehurića i vlaženja, čiji su jedini znaci crvenilo i perutanje.

Ekcem je posledica specifične alergijske preosetljivosti kože na dodir sa vrlo različitim materijama. Najčešće su to razne sintetičke tkanine boje, gumeni predmeti, plastične mase, kozmetički preparati, sredstva za pranje itd.

Mislim da nije nishta strashno ,otidjite samo kod dermatologa i zahtevajte podrobnije ispitivanje !Da dobijete adekvatno lechenje.Kremitze i sl i prococe to.Samo i ovako vetj suvishe dugo to vuchete (neprijatno je to) .Bit ce bolje

:wink:
Slika
"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm

Post od tamaraft »

Lichi i na folikulitise i na ekcem i na seboreju...najbolje je uraditi bris i saznati da li promene izaziva bakterija ili je u pitanju ekcem.

Moj savet ej da ne koristish nikakve kreme pre odlaska dermatologu kako bi dijagnostikovanje bio shto objektivnije!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član

Post od mikalja »

Ma da i ja kazem ,ipak on to vuche oko 20 godina :oops: .Nije za igrati se sa tim .Kod dermatologa i detaljno ispitivanje.I meni se chini ,po opisima na nekoliko vrsta ali mi smo za to laitzi.Nego batzih pogled tamo i najvishe me podseti njegov opis na opis Ekcem-majasil. E sad naj bolje da se ipak javi Dermatologu i to ne na pregled onako iz zraka kako oni znaju pogledati.Nego bash jedno dubinsko ispitivanje ,ipak 20 godina on to vuche :o .Pozdrav i srecno :wink: .....A ovo shto sam pisala za Rivanol technost i hipermangan i stanicid krema ,to se stavlja samo da bi se sprechilo trovanje i sprechile upale.Samo kod ovakvog necheg ,shto traje vetj skoro 20 godina.To ne pomaze .Samo kod specijaliste ,da nebi doshlo do vecih komplikatzija.Fala bogu i da nije toliko vremena.Neprijatnosti su to .A lek postoji samo se dechko muchi tooliko godina :o .Laq notj i prijatno!!!!
Slika
Neruda
Zorpetus
Novi član
Novi član

Post od Zorpetus »

martat napisao:Ne vidi se dobro na slikama.Da li ti je dermatolog mozda rekao da li je neka infekcija?Pokusaj par dana da mazes stanicid mast.
Probaj da kliknes na sliku - onda ti da vecu i cini mi se da se sasvim lepo vidi. E sada, sta je to... to ni dermatolog u mom domu zdravlja kada sam bio u osnovnoj skoli, pa ni onaj za vreme studiranja u studenstvoj poliklinici nisu znali tacno da mi kazu sta je. :(
sati
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 8:09 pm

Post od sati »

Pored svega ovde napisanog,ja i dalje ostajem pri svom stavu.Koristi stanicid mast i verujem da ces za par dana videti poboljsanje.
Zorpetus
Novi član
Novi član

Post od Zorpetus »

mikalja napisao:.A to crveno verovatno Vam je lekar davao da hipermangan rastvarate u vodi i sa tim natapate mesto obolelo (a ta technost bude crvenkasta ) i po kozi ili ti u kozi u posebno mesto sa ranitzama ostavlja odvratnu boju ,neshto braon crvenkasto :-?
To se vec dobijalo na recept iz apoteke kao razmucena tecnost. Licilo je rrecimo na neko svetlije crveno vino, mada je tecnost bila prozirno bistra. A kada je na kozi, ostavlja vrlo jarko svetlo crveni trag i tesko se skida pranjem sapunom i tusiranjem.

I da, ja to "vucem" vec 20-tak godina - ali nije non-stop prisutno: javlja se povremeno i nekad je vise a nekada manje izrazeno.
Kad god imam kracu kosu pozadi. tj. kada nema znoja - i to se smiri. Tj. vidi se kada se bas priblizi da je koza malo druge boje na pojedinim mestima, ali ni priblizno ne lici na ovo sto sam poslao pre neki dan.
I kad se "smiri" cini mi se da pod rukama kada prelazim preko te terirorije napipavam neke "neravnine", koje makar pod prstima, podsecaju na bubuljice. Mada, nisu klasicne bubuljice.
Zorpetus
Novi član
Novi član

Post od Zorpetus »

Kada se sve to smiri, deo koze koji je samo crven se vrati u normalnu boju, a deo koze gde su bile te, da ih nazovem bubuljice, promeni boju u neku koja podseca na tamno ljubicastu (fleke tamnije boje i blago izdignute iznad nivao koze, kao neka "zarista"... da ih tako totalno nestrucno i laicki nazovem).

Evo - kako sve to izgleda kada se par dana dva puta dvenno cisti losionom "Dr. Doroslovac" (sa dodatkom kamilice) i maze "Plantoderm"-om.

SlikaSlika

Slika

SlikaSlika
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član

Post od mikalja »

Zorpetus napisao:
mikalja napisao:.A to crveno verovatno Vam je lekar davao da hipermangan rastvarate u vodi i sa tim natapate mesto obolelo (a ta technost bude crvenkasta ) i po kozi ili ti u kozi u posebno mesto sa ranitzama ostavlja odvratnu boju ,neshto braon crvenkasto :-?
To se vec dobijalo na recept iz apoteke kao razmucena tecnost. Licilo je rrecimo na neko svetlije crveno vino, mada je tecnost bila prozirno bistra. A kada je na kozi, ostavlja vrlo jarko svetlo crveni trag i tesko se skida pranjem sapunom i tusiranjem.

I da, ja to "vucem" vec 20-tak godina - ali nije non-stop prisutno: javlja se povremeno i nekad je vise a nekada manje izrazeno.
Kad god imam kracu kosu pozadi. tj. kada nema znoja - i to se smiri. Tj. vidi se kada se bas priblizi da je koza malo druge boje na pojedinim mestima, ali ni priblizno ne lici na ovo sto sam poslao pre neki dan.
I kad se "smiri" cini mi se da pod rukama kada prelazim preko te terirorije napipavam neke "neravnine", koje makar pod prstima, podsecaju na bubuljice. Mada, nisu klasicne bubuljice.
Ma da ,znam za tu technost .Mada ima i da se kupi u rinfuzi .retzimo kutijitza mala i onda po potrebi sa destilovanom vodom napravish tu technost.To retzimo ako putujesh negde mnogo je lakshe za noshenje.To je hipermangan.A to je isto antiseptiik ili dezificijent.Sprechava da se infitzira rana (rane) .I znam kako izgleda kad se namaze a tek za skidanje je :( .Neda se skinuti ,pogotovu onaj roznati deo upije boju .Sa limunom se da ochistiti ali opet limun iritira i .Po meni se chini da je Rivanol rastvor 1% (ona zuta technost) mnogo bolja .Imash u apotetzi po pola litre a imaju i manje one flashitze.Pa ako vetj netjesh lekaru.Probaj da tim Rivanolom natopish taj deo.Nezgodno ti je samom jer je bash na mestu gde sam mozesh to uraditi.Prvo natopi gazu rivanolom i ochisti taj deo .Onda stavi natopljenu gazu sa Rivanol technosti i privij i drzi jedno vreme.Da dezinfikujesh to>E onda namazi sa kremom Stanicid .Ima i Savlon krema isto je ANTISEPTIC CREAM isto deluje ali je mnogo veca.Jer ove Stanicid kremitze su jako male oko 10 mg.A kod tebe je tu velka povrshina .Tako da dva mazanja u vrh glave i nema vishe.A i poskupe su.>OVE SAVLON antisepric su uvozne i imaju oko 75 gr.Isto deluju.
Zelim ti da se reshish toga.Ali opet ponavljam da odesh kod lekara i da ti daju adekvatne lekove.Jer ja mogu nagadjati shta je odokativno i gledala sam tako shta ,chak i imala u poroditzi.Ali ni specijalisti ne mogu tvrditi shta je to bez ispitivanja a tek ja ?Ne dajem sebi za pravo ,nisam vidovita a nit zelim da se poigravam sa tudjim zdravljem.Ovi antiseptici ti mogu samo pomoci (odmoci nikako) ali mislim privremeno.A za izlechenje kod STRUCHNJAKA. :wink:
Zelim ti sve naj bolje!!!!!!!1
Slika
Neruda
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član

Post od mikalja »

P.S
Lapsus u gramazi sorry .10 gr a ne mg ,mada znam da cesh skapirati.Kad bih mogao odkloniti dlake bar jedan period bilo bi mnogo efikasnije.
Slika
Neruda
Odgovori