PEMPHIGUS VULGARIS ILI PEMPHIGOID

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
savica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Mar 04, 2009 8:44 am

PEMPHIGUS VULGARIS ILI PEMPHIGOID

Post od savica »

Poštovani!
Majka i ujak imaju dijagnozu Pemphigus vulgaris (kod ujaka su problemi na cijelom tijelu, a kod majke samo ispod pazuha, dojki i na preponama). Kod mene se prije 2 godine javio sličan problem kao kod mame, ali samo ispod pazuha. Ponekad bude samo crvena tačkica koja se raširi, a ponekad bude nešto popt afte, bubuljica bijele boje koja pukne i opet se raširi. Za sada uspijevam lokalizovati kremom Lokoidon, ali pošto živim u B.Luci, iz majčinog iskustva znam da mi ne vrijedi ovdje ići doktorima. Jednostavno, nemaju iskustva s tim. Štaviše, doktorica joj je postavila dijagnozu nakon što sam joj ja pokazala slike sa Interneta, a tek nakon 2 godine su je poslali na biopsiju i potvrdili dijagnozu. Stoga Vas molim da mi, ukoliko je moguće iz ovih šturih podataka, kažete da li je moguće da kod mene nije ni Pemhigus vulgaris ni Pemhigoid (dosta znam o tome, čitala sam mnogo) jer, koliko vidim, nema trajnog izlječenja. Opet, nije mi baš jasan ni uzrok nastanka tih problema, kažu da je to autoimuna bolest. Da li se može spriječiti izlazak tih "Bubuljica" pojačanjem imuniteta jer, kod mene to zna mirovati po nekoliko sedmica ili čak mjeseci, pa onda izbija po 2-3 mjeseca naizmjenično ispod jednog, pa ispod drugog pazuha. Izvinite na opširnosti, ali se iskreno nadam da ćete me možda moći makar uputiti negdje gdje neko nešto zna o takvim stvarima. Hvala!
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Lechenje treba da vam odredi lekar koji vas lechi na osnovu toga koji je oblik oboljenja u pitanju, koliko traje oboljenje i kolika je povrshina tela zahvacena i gde se sve promene javljaju.

Kod vas je u pitanju genetska predispozicija, nasledili ste to od majke i jeste u pitanju je autoimuna bolest koja zahvata kozu i mukozne celije.

Vashe je sada samo da radite na lecenju koliko mozete. Kao kod vecine autoimunih bolesti jeste nepoznat uzrok pa samim tim i lek, kao i kod mnogih koznih bolesti ali se pravilnom i ciljanom terapijom moze stanje dovesti do toga da koza izgleda potpuno normalno...

Kombinacija antibiotika, gamaglobulina, steroidni oralni lekovi, talk i zashtitne kreme, antibiotici ako bostoji bol.

A sto se tiche rezima ishrane nema nekih posebnih smernica, osim shto treba da se izbegava zachinejna i tvrda hrana kod pacijenata koji imaju ove promene na ustima i u usnoj duplji!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

ako mozete doci do beograda - pokusajte da zakazete pregled u klinickom centru srbije, na institutu za dermatovenerologiju, kod prof. dr ljiljane medenice koja se ovom problematikom bavi
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Jel to gospodja Ivice Medenice? :)
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Odgovori