pemphigus vulgaris

Deo foruma gde možete podeliti svoja pitanja o najvećem ljudskom organu, koži. Kako sačuvati kožu, negovati, kada lečiti kožna oboljenja, kome se obratiti. Posavetujte se o kozmetičkim preparatima i negi kože i kose.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai

Odgovori
mono
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Maj 30, 2005 1:50 am

pemphigus vulgaris

Post od mono »

moja mama boluje od ove kožne bolesti, sa prekidima, nekih 15 godina. na otpusnoj listi koju ima još od 1990 piše kao dijagnoza pemphigus vulgaris, a završna dijagnoza (ma šta to bilo) pemphigus seborrhoicus.

bolest se manifestuje tako što joj po leđima i kosmatom delu glave izlaze plihovi koji se kasnije raskrvare. na početku (kako piše u listi) je pila pronison, atarax, i koristila chloramphenicol i synalar .... uglavnom mislim da joj sve to nije pomagalo, osim masti vipsogal koja joj je pomogla.
nakon primene iste njoj se bolest povukla ali od skoro sve se opet pojavilo.
sad je problem naći vipsogal pošto ga više ne proizvode u galenici (kako su nam rekli u pitanju je nešto oko prava na licencu...)

na kraju zamolio bih doktora silvia i doktorku goranu za njihovo stručno mišljenje o ovoj bolesti i eventualnoj terapiji.
ako treba poslaću slike.

hvala :)
stereo
goranai
Saradnik
Pridružio se: Sub Jul 17, 2004 10:51 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od goranai »

Vipsogal je kombinacija kortizonske masti i antibiotika u odgovarajucoj podlozi. Pemfigus je ozbiljna kozna bolest koju treba da vodi odgovoran klinicki lekar. Ova vrsta bolesti nije pogodna za teledermatoloske konsultacije. Ali bez obzira na ozbiljnost uspesno se kontrolise. Ako ste iz Beograda imate dosta dobrih lekarau KCS a i na VMA radi dobra ekipa koja se bavi pemfigusom.
predajem estetsku negu i dermatologiju , uza specijalnost mi je barijerna funkcija koze, nega zdrave koze i alergijske promene na ocnim kapcima.
Odgovori