Preterano perutanje kože lica
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99, goranai
Preterano perutanje kože lica
Imam veliki problem. Jako mi se peruta lice, i to predeo čela, oko i ispod očiju i veoma malo oko lica. Od krema koristim, na tim predelima, jednu ručno pravljenu od uree i pantenol. Kreme mi pomažu jako kratko, pa moram često da ih stavljam. Inače sam ekcemičar, već 16 godina, po telu, ali to je pod kontrolom i jako mi se retko pojavljuje. Na licu ekcem nikad nisam imala, jedino na nausnici, pri znojenju, ali retko.
Zanima me da li neko ima sličan problem i zna li neko ima li ikakve pomoći.
Samo da dodam da perutanje traje oko 4 meseca, sa par pauza kad mi se lice nije perutalo, koje su trajale 2-3 dana.
Unapred hvala
Zanima me da li neko ima sličan problem i zna li neko ima li ikakve pomoći.
Samo da dodam da perutanje traje oko 4 meseca, sa par pauza kad mi se lice nije perutalo, koje su trajale 2-3 dana.
Unapred hvala
-
- Stalni član
- Pridružio se: Sre Jul 19, 2006 2:01 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Pa pazi,meni se cesto peruta koza i ma koju kremu stavljala,uvek mi se bar malo peruta,a ne valja bas ni trpati kremu u debelom sloju.Ono sto meni svakako pomaze jeste Pantenol serum u malim bocicama koji ja kupujem kod svoje kozmeticarke i takodje,hmmmm,samo sto to nabavljam preko strine iz Amerike Calamine losion.
Ako hoces mogu da ti dam broj svoje kozmeticarke,tubica je oko 100 din i traje ti par dana,bar meni traje.Ja sam koristila razne pantenol kreme i ni jedna mi nije nesto specijalno odgovarala koliko ovaj serum.
Ako hoces mogu da ti dam broj svoje kozmeticarke,tubica je oko 100 din i traje ti par dana,bar meni traje.Ja sam koristila razne pantenol kreme i ni jedna mi nije nesto specijalno odgovarala koliko ovaj serum.
Ako imas cilj,naci ces i put do cilja...
Pozdrav!
Uzrok perutanja koze ne mora biti samo na kozi, vec je veoma cesto unutar organizma, a ispoljava se na tzv. T-zoni (celo, nos i oblast ispod ociju). Preveliko unosenje secera i masti, kao i poremecaji metabolizma (disfunkcija jetre, pankreasa, zuci i sl.) mogu dovesti do toga. Ali, isto tako i nedostatak masti moze dovesti to toga (na pr. restriktivne dijete). Treba pronaci optimalan odnos unetih materija.
Davno, u srednjoj skoli sam imao problem sa perutanjem koze nesto malo ispod donje usne (u uglovima), pa sam to resavao nanosenjem Nivea kreme - i to je pomagalo, ali sam u toku dana bar 2 do 3 puta nanosio kremu. To se pojavljivalo, pa nestajalo, a kada sam operisao zucnu kesu, problem je potpuno nestao. Medjutim, posle toga se javila dehidracija upravo T-zone. Dermatolozi su mi prepisivali svakakve kreme, ali niko nije pokazao nameru da se time ozniljnije pozabavi (u smislu ispitivanja). Najlakse je bilo da mi prepisu sve i svasta. Svaki dermatolog je imao svoju „teoriju“ i svoju kremu (cija cena nije bila ispod 1200. din). Eucerin se pokazao kao najlosiji (peklo me je i svrbelo).
Na kraju sam ustanovio da je problem u vrsti hrane (najvise u seceru - bez obzira da li se radilo o belom, smedjem ili crnom, kao i kolicini unete hrane). Sada problem mogu da drzim pod kontrolom, kada se pojavi (na svu srecu, veoma retko se pojavljuje).
Savet: uraditi biohemijski nalaz, otici kod specijaliste (ako je neophodno - gastroenterologa) i posavetovati se sa nutricionistom. Promeniti rezim ishrane. Unositi dosta vode, jer je perutanje simptom suve koze (osim ako nisu u pitanju gljivice). Ljudi su skloni da za probleme na kozi resenja traze od dermatologa, mada je problem mozda izvan njihovog domena. Kozmeticara ostavite za kraj i pripremite novcanik.
Pozdrav,
mr M.
Davno, u srednjoj skoli sam imao problem sa perutanjem koze nesto malo ispod donje usne (u uglovima), pa sam to resavao nanosenjem Nivea kreme - i to je pomagalo, ali sam u toku dana bar 2 do 3 puta nanosio kremu. To se pojavljivalo, pa nestajalo, a kada sam operisao zucnu kesu, problem je potpuno nestao. Medjutim, posle toga se javila dehidracija upravo T-zone. Dermatolozi su mi prepisivali svakakve kreme, ali niko nije pokazao nameru da se time ozniljnije pozabavi (u smislu ispitivanja). Najlakse je bilo da mi prepisu sve i svasta. Svaki dermatolog je imao svoju „teoriju“ i svoju kremu (cija cena nije bila ispod 1200. din). Eucerin se pokazao kao najlosiji (peklo me je i svrbelo).
Na kraju sam ustanovio da je problem u vrsti hrane (najvise u seceru - bez obzira da li se radilo o belom, smedjem ili crnom, kao i kolicini unete hrane). Sada problem mogu da drzim pod kontrolom, kada se pojavi (na svu srecu, veoma retko se pojavljuje).
Savet: uraditi biohemijski nalaz, otici kod specijaliste (ako je neophodno - gastroenterologa) i posavetovati se sa nutricionistom. Promeniti rezim ishrane. Unositi dosta vode, jer je perutanje simptom suve koze (osim ako nisu u pitanju gljivice). Ljudi su skloni da za probleme na kozi resenja traze od dermatologa, mada je problem mozda izvan njihovog domena. Kozmeticara ostavite za kraj i pripremite novcanik.
Pozdrav,
mr M.
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Feb 12, 2007 7:25 pm
Tinar, procitaj post malo niza "za Makki-ja". Pantenol je super krema, ali nista nije kao zalfija!
Ako je mene preporodila koja sam se stidjela da idem ulicom zbog crvenih i perutavih obraza - vjeruj da ce svakog! I to za najvise 10-tak dana! Trebalo je da me vidis pocetkom ovog mjeseca i da me vidis sad... zapanjio bi se kako djeluje!
Ako je mene preporodila koja sam se stidjela da idem ulicom zbog crvenih i perutavih obraza - vjeruj da ce svakog! I to za najvise 10-tak dana! Trebalo je da me vidis pocetkom ovog mjeseca i da me vidis sad... zapanjio bi se kako djeluje!
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Mar 02, 2007 12:00 pm
probaj...
i ja sam ekcemicar, imam istih problema kao ti jos od kad sam imala 6 meseci, koristila sam razne gluposti, neke jake kreme koje ne mogu da se koriste cesto i tek skoro mi je dermatolog dao emulziju za lice od uriage-a, pa probaj. koliko mi je on rekao, nanosi se na lice ujutru i uvece, 4-6 meseci... 

-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Nov 14, 2007 2:17 pm
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Avg 04, 2005 11:25 pm
Baby_ultras,
perutanje kože je povezano sa bakterijama i to najčešće Piterosporom, i ta bolest kože se naziva seboroični dermatitis. Stoga treba se konsultovati sa dermatologom za određenu terapiju, posebno ukoliko je koža iziritirana.
Perutanje kože je povezano i sa atopskim dermatitisom, tu je glavni problem stafilokoka, i Uriage je dobar izbor, ali opet uz konsultaciju sa dermatologom.
Takođe, do perutanja mogu dovesti i drugi spoljni faktori, kao npr umivanje lica sapunom, pošto površinski aktivne materije oduzimaju vodu proteinima i na taj način dehidratišu kožu.
Zato, treba ispitati uzrok perutanja, pa onda na terapiju Pantetnol je u svakom slučaju dobar izbor ali ne i trajno rešenje za svaki oblik perutanja.
perutanje kože je povezano sa bakterijama i to najčešće Piterosporom, i ta bolest kože se naziva seboroični dermatitis. Stoga treba se konsultovati sa dermatologom za određenu terapiju, posebno ukoliko je koža iziritirana.
Perutanje kože je povezano i sa atopskim dermatitisom, tu je glavni problem stafilokoka, i Uriage je dobar izbor, ali opet uz konsultaciju sa dermatologom.
Takođe, do perutanja mogu dovesti i drugi spoljni faktori, kao npr umivanje lica sapunom, pošto površinski aktivne materije oduzimaju vodu proteinima i na taj način dehidratišu kožu.
Zato, treba ispitati uzrok perutanja, pa onda na terapiju Pantetnol je u svakom slučaju dobar izbor ali ne i trajno rešenje za svaki oblik perutanja.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Mar 22, 2005 9:15 pm
DRAGANA 15 napisao:Baby_ultras,
Dragana,
kao prvo nije Piterosporo, već Piterosporon ovale ili ranije Malesessia furfur. Drugo, nije bakterija već gljivica. Ponovi dermatologiju!
-
- Aktivan član
Ivane,
ja ne treba nista da ponavljam posto nisam dermytolog, a ako neko napravi grešku u kucanju vi ste tu da prvi budete zajedljivi. I ja se izvinjavam ostalim forumašima zbog greske da je bakterija, kada je u pitanju gljivica, u svakom slučaju je za dermatologa.
Ivane, ako ste uspeli da nervirate moje koleginice, verujte mene necete, posto sam ja potpuno imuna na ovakve komentare.
Sve najlepse, veliki pozdarv, i samo tako nastavite!!!!!!!!!!!!!!
Dragana
ja ne treba nista da ponavljam posto nisam dermytolog, a ako neko napravi grešku u kucanju vi ste tu da prvi budete zajedljivi. I ja se izvinjavam ostalim forumašima zbog greske da je bakterija, kada je u pitanju gljivica, u svakom slučaju je za dermatologa.
Ivane, ako ste uspeli da nervirate moje koleginice, verujte mene necete, posto sam ja potpuno imuna na ovakve komentare.
Sve najlepse, veliki pozdarv, i samo tako nastavite!!!!!!!!!!!!!!
Dragana
-
- Aktivan član
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Nov 14, 2007 2:17 pm
hvala vam svima na odgovorima..htjela bih naglasiti da je to perutanje veoma slabo izraženo ali najviše me zabrinuo lagani osjećaj svrbeža i crvenilo na tim mjestima
..može li mi netko precizirati o kakvoj se točno gljivici radi..da li se ta gljivica može proširiti po koži tijela ili zahvaća samo područje lica?
da li za lice pomaže uriageov cu-zn gel za umivanje (nadam se da ne isušuje kožu, budući da imam mješoviti tip koji je vrlo suh i katkad dehidriran na obrazima)???
od srca vam svima zahvaljujem..nemam iskustva s površinskim gljivičnim infekcijama i prilično sam se uplašila ne znajući o čemu se radi

da li za lice pomaže uriageov cu-zn gel za umivanje (nadam se da ne isušuje kožu, budući da imam mješoviti tip koji je vrlo suh i katkad dehidriran na obrazima)???
od srca vam svima zahvaljujem..nemam iskustva s površinskim gljivičnim infekcijama i prilično sam se uplašila ne znajući o čemu se radi

-
- Aktivan član
Ukoliko imas blago perutanje, crvenilo i svrab,(još ako ti se javlja perut i imaš blagu crvenu liniju na predelu između lica i kosmatog dela glave) to može biti seboroični dermatitis, ali opet naglašavam posavetuj se sa dermatologom.
Cu Zn gel za umivanje ne može da naškodi, pošto u njemu nema sapuna, to je odličan izbor.
Pozz,
Dragana
PS I bez straha, sve je to rešivo.
Cu Zn gel za umivanje ne može da naškodi, pošto u njemu nema sapuna, to je odličan izbor.
Pozz,
Dragana
PS I bez straha, sve je to rešivo.