Zelio bih da u jednoj temi objedinimo zakljucke forumasa vezano za seboroicni dermatitis, pa i ostale vrste ovih neugodnih koznih bolesti i stanja.
Cilj bi bio - iznosenje prijedloga: od izbora ljekara, do predlozenih nacina lijecenja, i "sitnih trikova" kako bi doslo do poboljsanja.
Vjerujem da ima i forumasa koji imaju (nazalost) i licnog iskustva sa ovom napascu, pa bi sva iskustva i prijedlozi bili od koristi.
Iako mi je vise ljekara (nezavisno) dijagnostifikovalo seb.dermatitis, zelio bih, ponajprije zbog sebe da uradim briseve gljivica, i neke osnovne alergo testove. Zna li neko gdje to moze u BG da se uradi, i koliko novca treba da se odvoji za tako nesto?
Evo sta je moje iskustvo, vezano za seb.dematitis:
Pocelo je sa aknama jos u srednjoj. Dermatitisa tada nije bilo na licu,ali jeste perut na glavi, u obrvama i oko usiju. Kako je vrijeme odmicalo i akne popustale, tako je dermatitis uzeo maha. Peruti gotovo da i nemam, jer koristim Vichy Dercos, ali za lice kao da nema pomoci. Na ostalim dijelovima tijela nemam problema. Problem je najizrazeniji oko nosa i ispod ociju, a posebno na nosnim krilcima. Koza je konstantno na pecate crvena, hrapava i ponekad svrbi. S vremena na vrijeme popusti, crvenilo se smanji, ali se uvijek vraca i dugo zadrzava. Prilikom promjene vremena, u jesen ili proljece, stanje se pogorsava. Posebno lose stanje moze nastupiti zimi, ako se na hladno vrijeme izadje bez odgovarajuce njege. Ljeti bude relativno lakse, ali i tada ima pokoji "burst". Koristio sam preparate od Mycogela i DS emulzije (nije pomoglo mnogo), preko Elocoma (ublazi, ali ne izlijeci i ne smije se koristiti na duze staze), i Protopica (djeluje, ali se takodje ne smije koristiti dugo, a i ne vodi stanje ka potpunom rjesenju). Jedno vrijeme sam se umivao vodom sa dodatkom od malo maslinovog ulja. Pomak je bio malecak. Tretirao sam lice obicnim (indiferentnim) niveinim kremama, ali u najboljem slucaju time obezbjedjujem status quo. Koristio sam i Visio Hydro Gel (sebamed), koji nije los, ali je nekako ljepljiv kad ga lice upije, pa je los ako se namaze pred spavanje, a i nije se pokazao nesto pretjerano djelotvornim.
To je moje iskustvo i saznanje. Znam da nije pretjerano od pomoci, jer sve u sustini govori o tome sta kod mene "nije djelotvorno". Ipak, znam da kod mene barem, stresne situacije znatno pogorsavaju stanje. Ako unosim manje vode - takodje se stanje pogorsava. Najoptimalnije rezultate daje njega ujutro i uvece, i to Vichy-jevim preparatima. Koristim njihov gel za problematicnu kozu, kao i normaderm kolekciju. Za njegu lica nije los ni Sebamedov anty-dry gel za pranje lica i tijela. Relativno je jeftin, pakuje se u vecoj ambalazi, a cini se da manje isusuje lice od vecine proizvoda.
Bilo bi fino ukoliko bi malo po malo, ova tema naisla na odziv kako bismo razmijenili iskustva i time doprinijeli rjesavanju ove bolesti jednom zauvijek.
Znam da su ljetnji dani sada, dani odmora,ali iskreno se nadam da ce tema barem kasnije zazivjeti.
Izvinjavam se zbog jako dugackog posta, ali se ipak nadam da tu nije kraj

Pozdrav svima!