aparati za merenje glikemije
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Jun 01, 2008 12:21 am
aparati za merenje glikemije
Pre kraćeg vremena sam proveravao tačnost mog aparata za merenje glikemije.Naime imam aparat Glucoval,moji roditelji imaju Glucosure i pozajmio sam od bake treći kome neznam marku.Sva tri aparata pokazuju različite vrednosti,pa se pitam koji je najbolji i najtačniji aparat za merenje glikemije na tržištu
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Jan 14, 2008 10:59 am
Re: aparati za merenje glikemije
Komso, mislim da sam sebe dovodis u zabludu.
Na bilo koji aparat da izmeris svoj secer i da ga izmeris 10ak sekundi kasnije nema sanse da dobijes istu vrednost.
Problem je jedino ako je na jednom aparatu secer 5 na drugom 10 a na trecem 15.
Na bilo koji aparat da izmeris svoj secer i da ga izmeris 10ak sekundi kasnije nema sanse da dobijes istu vrednost.
nesa24casa napisao:Komso, mislim da sam sebe dovodis u zabludu.
Komso, kolike su razlike? Kao što reče nesa24casa, ako je razlika, od nekoliko jedinica, onda treba u nekom servisu prekontrolisati ispravnost, ili već šta li .... Razliku od 0,1 - 0,2 smatram da ne treba uzeti u obzir.
U principu, svi su ti aparati manje-vise slicni, mada se neki kunu u Rocheov Accu-Chek seriju ili Bayerove aparate. Onaj proizvodjac koji naparavi jedan dobar aparat, ne mora i sledeci, zavisi i od toga kakve trakice stavljas, kako i odakle uzimas krv... Sad videh da je americka FDA opozvala trakice za Precision Xceed, koji je popularan i kod nas.
Jedan od nacina da proveris svoj aparat je da dva puta uzastopno izmeris glikemiju istim aparatom. Sto je manja razlika - to bolje, a nikako ne bi smela da bude preko 10-20%. Znaci, sa normalnom glikemijom, greska ne sme biti veca od 0.5-1 mmol/l.
Jedan od nacina da proveris svoj aparat je da dva puta uzastopno izmeris glikemiju istim aparatom. Sto je manja razlika - to bolje, a nikako ne bi smela da bude preko 10-20%. Znaci, sa normalnom glikemijom, greska ne sme biti veca od 0.5-1 mmol/l.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Jun 15, 2007 11:33 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Misur, potpuno se slažem sa tobom. Ja koristim BREEZE 2 i uvek imam dva ista aparata pri ruci. Kada posumnjam u tačnost, testiram se tako da izmerim nivo šećera na oba iz iste kapi krvi. Za sada skoro da nije bilo odstupanja. Slično to radi i ćerka samo da ona ima aparate CONTOUR (manji su i lepši)misur napisao:U principu, svi su ti aparati manje-vise slicni, mada se neki kunu u Rocheov Accu-Chek seriju ili Bayerove aparate. Onaj proizvodjac koji naparavi jedan dobar aparat, ne mora i sledeci, zavisi i od toga kakve trakice stavljas, kako i odakle uzimas krv... Sad videh da je americka FDA opozvala trakice za Precision Xceed, koji je popularan i kod nas.

Nesto sto jos nije spomenuto, a od izuzetne je vaznosti je sledece: ne treba koristiti alkohol za dezinfekciju koji moze da u interakciji utice na rezultat, vec ruke oprati toplom vodom. To takodje znaci da ako smo jeli voce i na prstima su tragovi i ako prsti nisu oprani to ce takodje da utice na rezultat.
-
- Saradnik
- Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
- Kontakt:
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
Jedna stvar koja ne pise u tom clanku je jak pritisak na prst da se dobije potrebna kap krvi. Previse jak pritisak na prst moze dati netacan rezultat.
A ako smo sve ovo ispravno uradili da bi dobili pouzdan rezultat postoje drugi faktori koji mogu uticati na netacnost rezultata kao npr. ako uzmete 500 mg vitamina C on ce uticati da aparat pokaze par jedinica nizi secer nego sto jeste u stvarnosti.
-
- Saradnik
- Kontakt:
I to je tačno.
-
- Novi član
- Pridružio se: Ned Maj 01, 2011 9:56 am
Pozdrav svima. Ja imam dva aparata za merenje secera u krvi: GlucoSure Plus i Accu-Chek Active. U uputstvima oba aparata pise da mere vrednosti u plazmi. Razlike u vrednostima izmedju dva aparata su vrlo moguce. i kod mojih aparata je razlika 0,4 do 0,5 mmol/l u korist GlucoSure aparata. U uputstvu za GlucoSure aparat dat je pregled o preciznosti apara, gde su prikazani rezultati merenja secera u krvi sa istim aparatima (GlucoSure) i razlike postoje, ali su one u granicama tolerancije (bar tako pise u uputstvu). Ako vec razlike postoje kod aparata iste marke, normalno je da postoje i kod aparata razlicitih maraka . Bitno je da te razlike nisu vece od 1,0 mmol/l i da se sto je secer nizi te razlike smanjuju. U uputstvu za vecinu aparata pise da su rezultati uporedivi sa laboratorijskim nalazima (kod Gluco Sure aparata pise da je koeficijent korelacije izmedju rezultata tog aparata i rezultata dobijenih u laboratoriji sa YSI 2300 Glucose Analyzer-om 0,988) sto je jako dobar rezultat.
-
- Saradnik
- Kontakt:
Ma, nikad ne možemo dobiti apsolutno tačnu vrednost. Bitno je da rezultat ne odstupa mnogo kada su vrednosti suviše niske, tj. da aparat ne pokazuje recimo 4.5 a ti si u teškoj hipoglikemiji. Ili da ne pokazuje 10, a tebi šećer 15. Ali, retki su takvi aparati. Ipak oni na tržištu dovoljno dugo postoje da bi bili potpuno neprecizni. Ne bi ni prošli registraciju u Agenciji za lekove i med. stredstva.
-
- Novi član
U jednom casopisu sam procitao sledece: "Usporedba s instrumentima drugih tvrtki je vrlo teška. Napomenuli smo da je dozvoljeno odstupanje od ciljne vrijednosti. Odstupanje
može biti do ±15%."Istiskivanje uzorka dovodi do raspadanja stanica i izlaska stanicne
tekucine (sukrvice) zajedno s kapilarnom krvi. Vrijednost glukoze u stanicama se razlikuje od vrijednosti u krvi što dovodi do netocnih rezultata. Ukoliko ubod nije bio dovoljno dubok i ne uspijevate dobiti dobar uzorak, ponovite postupak. Vrsta uzorka - ukoliko laboratorij za analizu uzima uzorak venske krvi,odmah po davanju uzorka potrebno je izmjeriti vrijednost glukoze u kapilarnoj krvi instrumentom kojega provjeravate. Medjutim, vrijednost glukoze u kapilarnoj krvi moze biti do 10% niža od vrijednosti glukoze u laboratoriju jer je rijec o razliËitim uzorcima za analizu. Dakle, dobijete li rezultat 10% niži nego u laboratoriju sve je u redu s Vašim instrumentom. Mjerite nekoliko puta uzastopno i to tako da se svaki put ubodete iznova. Nije moguce izbjeci odstupanja iz primjera 2, niti cinjenicu da vrijednosti glukoze u krvi mogu vrlo brzo rasti ili padati. Unutar jednog sata vrijednost glukoze može pasti ili porasti i preko 10 mmol/L, dakle 1 mmol/L svakih 6 minuta! Prema tome, dobijte li rezultate 10,5 i 11,0 moguÊe
je da je rijec o odstupanju instrumenta, a možda i glukoza polagano raste. Cak i kada biste imali identican uzorak krvi vrlo je vjerojatno da biste dobili ponešto razlicite rezultate. Npr. iako je razlika cak 15% sasvim je svejedno dobijete li rezultat od 20 mmol/L ili 23 mmol/L. Dobivena vrijednost predstavlja hiperglikemiju i Vaša ce reakcija (u terapijskom smislu) biti ista.
Nadam se da ce navedeni tekstovi razjasniti mnoge stvari.
može biti do ±15%."Istiskivanje uzorka dovodi do raspadanja stanica i izlaska stanicne
tekucine (sukrvice) zajedno s kapilarnom krvi. Vrijednost glukoze u stanicama se razlikuje od vrijednosti u krvi što dovodi do netocnih rezultata. Ukoliko ubod nije bio dovoljno dubok i ne uspijevate dobiti dobar uzorak, ponovite postupak. Vrsta uzorka - ukoliko laboratorij za analizu uzima uzorak venske krvi,odmah po davanju uzorka potrebno je izmjeriti vrijednost glukoze u kapilarnoj krvi instrumentom kojega provjeravate. Medjutim, vrijednost glukoze u kapilarnoj krvi moze biti do 10% niža od vrijednosti glukoze u laboratoriju jer je rijec o razliËitim uzorcima za analizu. Dakle, dobijete li rezultat 10% niži nego u laboratoriju sve je u redu s Vašim instrumentom. Mjerite nekoliko puta uzastopno i to tako da se svaki put ubodete iznova. Nije moguce izbjeci odstupanja iz primjera 2, niti cinjenicu da vrijednosti glukoze u krvi mogu vrlo brzo rasti ili padati. Unutar jednog sata vrijednost glukoze može pasti ili porasti i preko 10 mmol/L, dakle 1 mmol/L svakih 6 minuta! Prema tome, dobijte li rezultate 10,5 i 11,0 moguÊe
je da je rijec o odstupanju instrumenta, a možda i glukoza polagano raste. Cak i kada biste imali identican uzorak krvi vrlo je vjerojatno da biste dobili ponešto razlicite rezultate. Npr. iako je razlika cak 15% sasvim je svejedno dobijete li rezultat od 20 mmol/L ili 23 mmol/L. Dobivena vrijednost predstavlja hiperglikemiju i Vaša ce reakcija (u terapijskom smislu) biti ista.
Nadam se da ce navedeni tekstovi razjasniti mnoge stvari.
-
- Saradnik
- Kontakt:
Sasvim korektno objašnjenje, hvala što si ovo podelio sa nama.
-
- Novi član
Vec sam napisao da posedujem dva aparata za merenje secera u krvi:GlucoSure Plus i Accu-Chek Active. Od prijatelja sam dobio i aparat Contour TS. U poslednje vreme jako sam razocaran sa aparatom GlucoSure Plus i sa odnosom servisa Prizme prema meni kao vlasniku njihovog aparata. Odjednom je aparat GlucoSurePlus bukvalno "poludeo": pokazivao je najvece vrednosti secera u krvi od 3,6 mmol/L, odnosno i za 10 mmol/L manje od aparata Accu-Chek i Contour TS. Na moju primedbu servisu odgovoreno mi je da trakice nisu u redu i da ih zamenim. To sam i ucinio ali se stanje ni malo nije popravilo. Na moju ponovnu primedbu iz servisa iz Kragujevca su mi odgovorili da ako nisam zadovoljan sa aparatom da u prodavnici u kojoj sam ga kupio podnesem zahtev za raskid ugovora i da vratim aparat. Za jedno nedelju - dve ce mi najverovatnije biti zahtevu udovoljeno i ugovor ce biti raskinut. Ni reci o zameni aparata, bazdarenju ili nekoj opravci. Ispada da sam ja kriv sto sam proveravao aparat sa drugim aparatima i sto njihov aparat ocigledno nije ispravan. Krajnje neprofesionalan odnos prema kupcu i moze se reci cak i bezobrazan. Zato predlazem da kada kupujete aparate ne kupujete tajvanske proizvode. vec proizvode proverenih firmi (Bayer ili Roche)