Molim sve koji imaju znanja i iskustva sa ove dve teme.
Pre deset godina sam GTtestom utvrdio da sam diabeticar sa jako hiperinsulinemijom odnosno sa ogromnim viskom insulina sto je znacilo da mi je rezistencija vrlo visoka. Od tada pa do danas jedini prakticno lek za to je metformin/glukofage,siofor tefor i td/On je pre toga 10 godina bio zabranjen narocito za kardiovaskularne i bubrezne bolesnike, zbog acidoze koja je izazivala smrtne slucajeve pacijenata, zbog cega ga nisam koristio na moju veliku zalost. Sada se on daje naveliko i bez pposebnih ogranicenja. Zan li ko zasto.ZSta se promenilo.Kad sam pitao jednu doktorku ona se naljutila i rekla da robujem predrasudama.Bas cudno.
Uzimam od skora AMARIL koji je bazni oralni antidijabetik kao i DIAPREL MR,sto znaci da se kontinualno luce 24 h,jer se uzimaju samo ujutru. Da li iko ima znanja ili je to precutano da isti NE MOGU da regulisu secer posle glavnih obroka kao ni bazni insulini./lantus,levimir/Kod mene regulise samo posle 2 h od dorucka a posle ostalih obroka secer je visok 10-12.
METFORMIN I BAZNI ORALNI ANTIDIJABETICI
Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Zaista ne znam sta se desilo sa metforminom, ali svedocim na osnovu uvida u regulaciju glikemije kod svojih pacijenata i na osnovu pracenja nezeljenih efekata - metformin je bezopasan. Sa druge strane, moram da izjavim da je podela na bazne i ostale insuline i antidijabetike po mom skromnom misljenju nefunkcionalna. Amaril nije dobar, nemam dobra iskustva sa njim i ne prepisujem ga nikome. Metformin je namenjen postprandijalnoj glikemiji i ako je on ne spusta, onda treba razmisliti o prelasku na insulin. Neka od najnovijih stanovista proklamuju prevodjenje Dijabetes 2 pacijenata na insulin cim su 6 meseci glikemije naste i/ili postprandijalno neodgovarajuce. To prakticno moze da se svede i na sledece - uradite jedan HgA1c danas, i jedan za 3 meseca. Ako su oba losa, iznad 6,5 (ili iznad 7, budimo tolerantniji, mada nije dobro!) - gotovo je - odmah na insulin. Ne treba cak raditi ni ispitivanja na pankreasnu rezervu. (C peptid).
Moj izbor je Glioral + Siofor (500 ili 850). Daonil redje. Novodiab kao senzitajzer.
Pozdrav.
Moj izbor je Glioral + Siofor (500 ili 850). Daonil redje. Novodiab kao senzitajzer.
Pozdrav.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
-
- Stalni član
- Kontakt:
Zaista ne znam sta se desilo sa metforminom, ali svedocim na osnovu uvida u regulaciju glikemije kod svojih pacijenata i na osnovu pracenja nezeljenih efekata - metformin je bezopasan. Sa druge strane, moram da izjavim da je podela na bazne i ostale insuline i antidijabetike po mom skromnom misljenju nefunkcionalna. Amaril nije dobar, nemam dobra iskustva sa njim i ne prepisujem ga nikome. Metformin je namenjen postprandijalnoj glikemiji i ako je on ne spusta, onda treba razmisliti o prelasku na insulin. Neka od najnovijih stanovista proklamuju prevodjenje Dijabetes 2 pacijenata na insulin cim su 6 meseci glikemije naste i/ili postprandijalno neodgovarajuce. To prakticno moze da se svede i na sledece - uradite jedan HgA1c danas, i jedan za 3 meseca. Ako su oba losa, iznad 6,5 (ili iznad 7, budimo tolerantniji, mada nije dobro!) - gotovo je - odmah na insulin. Ne treba cak raditi ni ispitivanja na pankreasnu rezervu. (C peptid).
Pozdrav.
Pozdrav.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
METFORMIN
Zahvaljujem Dr.Ivici na ljubaznom odgovoru,posebno na delu vezano za metformin.Obzirom da se u uputstvu jako insitira da diabeticari sa kreatininom cak i malo iznad granica treba vrlo oprezno da uzimaju isti, da li doktor ima iskustva sa takvim pacijentima i pacijentima sa srcanom insuficijencijom i kakva je incidenca problema.
Amaril cu verovatno da zamenim predlozenom ombinacijom,uz savet svog dijabetologa
Zahvaljujem
Amaril cu verovatno da zamenim predlozenom ombinacijom,uz savet svog dijabetologa
Zahvaljujem
-
- Stalni član
- Kontakt:
na zalost, ima cesto kombinaciju : dijabeticar, sa lakom bubreznom insuficijencijom, blago gojazan, povisen arterijski krvni pritisak i povisen nivo masnoca u krvi. Dajemo im Gluformin (Siofor, metformin), podnose ga dobro, nemamo nezeljena dejstva.
Radim kao specijalista na Institutu za endokrinologiju,mogu vam reci da smo ubedljivo najbolje rezultate,kod starijih dijabetes 2 bolesnika,imali sa amaryl-om i siofor-om.Metformin(gluformin,siofor) se pokazao kao odlican regulator glikemije,posebno kod gojaznih dijabeticara.Sto se tice laktatne acidoze,to je veoma retka komplikacija i to kod osoba sa bubreznom isuficijencijom,tako da nema razloga za brigu.
Pozdrav.
Pozdrav.
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Sub Okt 23, 2004 5:06 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
zahvalan sam na oba odgovora,praticu svoje stanje jer imam blazu bubreznu insuficijenciju,anginu pektoris stabilnu,a posto dugo uzimam jaku kardiolosku terapiju ni jetra mi verovatno nije sjajna.Posle uzimanja simvastatina bilirubin mi je porastao na oko 30 jedinica a posle glucophaga 1000 mg uvece, za jos nesto vise na oko 35-40. Urea je relativno dobra ali je kreatinin nesto iznad granice,zavisno od laboratorije i krece se od 11o do 130 jedinica, gama GT je 33 znaci dobro..Planiram za 2-3 meseca posetu nefrologu.Imam 69 god,bas dosta. Glikozirani hemoglobin zadnja 2 puta je odlican/posle 3 i 6 meseci 6,1 i 5,8 %.
Jos jednom hvala
Jos jednom hvala