trakice za odredjivanje ketona u krvi

Najveći domaći Podforum o dijabetesu. U velikoj bazi podataka možete pronaći mnoštvo odgovora i saveta koliko imate šećernu bolest ili jednostavno želite da naučite više o njoj. Pitajte sve što Vas zanima i vrlo brzo ćete dobiti odgovor od naših stručnih saradnika.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, Diabeta

beba diabeta
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 04, 2008 7:45 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

trakice za odredjivanje ketona u krvi

Post od beba diabeta »

Da li neko zna gdje mogu da se nabave trakice za odredjivanje ketona u krvi?
U CG znam da nema nigdje pa me interesuje ima li gdje u Srbiji.
Ana_
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Avg 17, 2006 6:03 pm

Post od Ana_ »

Ja sam iz Podgorice,i ovdje sam nabavila Uriscan trakice za odredjivanje secera i ketona u krvi.
beba diabeta
Novi član
Novi član

Post od beba diabeta »

Da,znam imam ih i ja ali meni predstavlja problem jer je u pitanju beba u pelenama i zato mi je komplikovano da lijepim kesice koje su jako slabe i obicno uspijem da uhvatim urin svaki peti put.
Ove trakice koje pominjem postoje za Precision i Accu-Chek aparat .Ranije su bile na trzistu ali su bile neisplative jer su jako slabo prolazile,zato sam i pitala za podrucje Srbije jer oni su vece trziste .
Diabeta
Saradnik
Pridružio se: Sub Sep 11, 2004 3:51 pm
Kontakt:

Post od Diabeta »

Koliko znam, samo za Precision aparate postoje trake za ketone (ne i za AccuCheck). Ispravite me ako grešim.
Posetite prvi domaći sajt o dijabetesu: http://www.diabeta.net
djanaj
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 04, 2008 4:50 pm

Post od djanaj »

Mislim da si Diabeta u pravu, bar koliko ja znam. I ovdje u Kanadi samo Precision postoje i jako su skupe. Cijena im je otprilike $4 po komadu. Mi smo ih koristili samo nekoliko puta kada je Sara imala stomacnu gripu i kada su ketoni rasli nenormalnom brzinom. Ono sto sam ja citala da rade majke sa malom djecom je da stave komad vate u pelene i da kasnije to iscijede i mjere ketone sa regularnim stapicima koji mjere ketone iz urina. Prednost mjerenja iz krvi je sto to daje trenutne vrijednosti, dok su mjerenja u urinu sa zakasnjenjem od nekoliko sati koliko treba da se oni prebace iz krvi kroz bubrege u urin.
beba diabeta
Novi član
Novi član

Post od beba diabeta »

Diabeta moguce je da ste u pravu jer ja raspolazem informacijama koje sam dobila od farmaceuta koji proizvod nisu do sad imali u prodaji pa je moguce da nisu dovoljno informisani ,a samim tim ni ja.
djanaj napisao: Prednost mjerenja iz krvi je sto to daje trenutne vrijednosti, dok su mjerenja u urinu sa zakasnjenjem od nekoliko sati koliko treba da se oni prebace iz krvi kroz bubrege u urin.
I to je jedan od problema zbog kojih su mi potrebne te trakice,jer mi je potrebno trenutno stanje kako bi znala koliko brzodjelujuceg trebam dati pred rucak( ne dajem ga svakog dana jedino kad je secer visok).Na zadnjoj kontroli mi je doktorka savjetovala da mi ketoni odrede kolicinu insulina jer cu tako najmanje pogrijesiti.Beba uvjek reaguje razlicito na istu terapiju i nikad nam se neka situacija nije ponovila dva puta. Recimo jedan dan joj je secer pred rucak 18 ja joj dam 2jedinice novorapida ,ruca,spava i u 4h secer bude 6,vec sledeceg dana secer je bio u isto vrijeme 15 i ja ponovim terapiju,isti obrok ,spavanje i u 4h secer bude 17 i tako niz slucajeva.Nikad ne znam kako ce reagovati i sad evo da pokusam sa mjerenjem ketona valjda cu doci do trakica ovih dana
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Neka apoteka poruči trakice za vas. S obzirom da ih je ranije bilo na tržištu, to znači da su registrovane. Samo je pitanje dobre volje apoteke da ih nabavi, pošto ih i onako morate kupiti (ne idu na recept).
Druga solucija je da vam neko u Srbiji kupi i pošalje.
Bože, još uvek ne mogu da verujem da smo dve države :(
beba diabeta
Novi član
Novi član

Post od beba diabeta »

To mi je jos i najlakse da mi tamo neko kupi samo mi je bitno da kazem tacno gdje da ljudi ne lutaju i ne trose vrijeme kad mi vec cine uslugu.I naravno da mi posalju vasu knjigu jer je ovdje nema :) .
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Jedna od snabdevenijih apoteka u Bgd-u je u Kralja Petra 85 (tel. 262-33-80). Ako oni nemaju trake za ketone, onda ne znam ko ima. Danas sam bila tamo svojim poslom i da sam znala za vaš problem, proverila bih. U svakom slučaju mogu sutra da nazovem i da javim cenu :wink:
Hvala za knjigu. Mnogo mi je komplikovano sa slanjem van Srbije i jako mi je žao zbog toga. Ako smislim nešto pametno, javiću. Za sada ide ovako kako ide...
beba diabeta
Novi član
Novi član

Post od beba diabeta »

Nazalost nemaju :( jer sam pogledala na "spisku vecih apoteka " i pronasla bas taj broj ,juce sam ih zvala .Zvala sam cak i informacije i trazila brojeve ostalih apoteka ali bez veceg uspjeha.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Naći ću vam i javiti, ne brinite :wink:
djanaj
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 04, 2008 4:50 pm

Post od djanaj »

beba diabeta napisao:I to je jedan od problema zbog kojih su mi potrebne te trakice,jer mi je potrebno trenutno stanje kako bi znala koliko brzodjelujuceg trebam dati pred rucak( ne dajem ga svakog dana jedino kad je secer visok).Na zadnjoj kontroli mi je doktorka savjetovala da mi ketoni odrede kolicinu insulina jer cu tako najmanje pogrijesiti.Beba uvjek reaguje razlicito na istu terapiju i nikad nam se neka situacija nije ponovila dva puta. Recimo jedan dan joj je secer pred rucak 18 ja joj dam 2jedinice novorapida ,ruca,spava i u 4h secer bude 6,vec sledeceg dana secer je bio u isto vrijeme 15 i ja ponovim terapiju,isti obrok ,spavanje i u 4h secer bude 17 i tako niz slucajeva.Nikad ne znam kako ce reagovati i sad evo da pokusam sa mjerenjem ketona valjda cu doci do trakica ovih dana
Istina je da se daje ekstra insulin kada se pojave ketoni, ali oni ne bi trebali odredjivati svakodnevne kolicine insulina. Oni se javljaju samo u dva slucaja, lose regulacije secera (usljed nedovoljne kolicine insulina) i prilikom bolesti. Povremeni visoki seceri ne bi trebali dovesti do ketona, samo ako su seceri visoki na duzi period. Naravno i ovdje postoje razlike, neko je vise, a neko je manje skloniji pojavi ketona. U skoro tri godine Sara je samo jednom imala ketone i to kada je imala stomacnu gripu. Kod nekog se npr. ketoni pojave preko noci usljed problema sa kateterom na pumpi, tj. nedostatka insulina koji pumpa daje konstantno. Posto ste vi na brzodjelujecem i sporodjelujucim insulinima vrlo je mala vjerovatnoca da ce doci do pojave ketona. Mi mjerimo ketone samo kada je Sara bolesna ili kada su joj seceri visoki i ne spadaju nakon nekoliko uzastopnih korekcija. Mislim da je savjet doktorice potpuno pogresan jer odredjivanja svakodnevnih doza inzulina nema nikakve veze sa ketonima. Ako sumnjate da su se pojavili ketoni onda nakon mjerenja, ako ih ima, samo dodate ekstra insulin na vec postojece doze da bi ih se rijesili. I tu postoje pravila po kojima se odredju te ekstra kolicine insulina u zavisnosti od vrijednosti ketona. Na zalost priroda ove bolesti je da je ponekad tesko odrediti uzrok visokih ili niskih secera, pogotovo kod male djece. I nama se cesto desava da imamo dva potpuno ista dana, ali vrijednosti secera se potpuno drukcije. To je jedna od prvih stvari koje su nam stalno ponavljali u bolnici da se puno ne sekiramo oko pojedinacnih mjerenja i da pokusamo pratiti secere po vise dana (4-5 u slucaju da su visoki, a 2 dana u slucaju niskih secera) i ako uvidimo da zaista postoji neka zakonitost da onda mijenjamo doze. U suprotnom to je neprekidno kolo i tesko je naci sta je uzrok, a sta posljedica.
Mnogo faktora utice na secere, a jedan od njih je i hormon rasta, a vasa kcerkica je vjerovatno je u toj fazi sada. Mozda biste trebali traziti od doktorice da vam da skalu po kojoj biste davali korekciju, ekstra insulin, za visoke secere, bez obzira na ketone.
Diabeta
Saradnik
Kontakt:

Post od Diabeta »

Hvala djanaj. Potpuno saglasna :D
BoJJo
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Dec 20, 2005 1:46 pm

Post od BoJJo »

Osim toga sto su jako skupe, nemojte da kupujete puno jer imaju kratak rok trajanja. Ja kad god sam dizao na recept, upotrijebim 1-2 onako reda radi a ostatak propadne.
Tip 1 od sept 1990. Minimed & Humalog od feb 1998.
beba diabeta
Novi član
Novi član

Post od beba diabeta »

Draga djanaj ovdje su nas obucavali da u slucaju visokog secera povecamo dozu treci dan,a u slucaju da se u toku dana desi hipo ,da vec sutra smanjimo dozu.Naravno da su te vrijednosti neuhvatljive i da ne mogu uvjek znati kada i zasto njen organizam reaguje tako kako reaguje ali evo vec puna 4,5 mjeseca(i nama se kupi radni staz) ne uspjevam da podesim dozu da joj u toku bar jednog dana bude secer ok.Od doktorke smo dobili pohvale dok je pregledala dnevnik samokontrole i rekla da potpuno ispravno postupamo ali da je ona nestabilna i da jednostavno ima i takve djece kojima i pored najbolje kontrole seceri idu gore dole.Sto se tice insulina mi koristimo humulin n(srednjedjelujuci) i novo rapid ,a ovaj drugi su mi savjetovali da dajem samo u slucaju ketona.E sad ja sam se malo upustila u eksperimentisanje citajuci postove sa ovog foruma i pocela sama davati pred rucak brzodjelujuci(naravno kada su seceri visoki).Pokusala sam i sa racunanjem jer sam pronasla u casopisu partner o indeksu insulinske osjetljivosti pa ni taj racun mi nije pomogao i onda mi je doktorka objasnila da je najbolji nacin onaj koji su mi na pocetku i servirali ,znaci ima ketone-djeluj insulinom,nema ketona-miruj.
Kad sam vec pomenula insuline voljela bih da mi prokomentarisete sta mislite o firmi Lilly i njenim insulinima posto kod nas u CG sve prevode na njih.Dobila sam par savjeta da predjem na insulatard jer se pokazao bolji,ali njega bih morala kupovati posto ga na recept vise ne izdaju.
Odgovori