I ja imam isti problem, obavila sam sve moguće analize, sve mi je u granicama normale, a opet imam pojačanu maljavost, a mislim da nije ni nasledno jer majka nema ovako ozbiljan problem. Dakle kod mene je hirzutizam idiopatski, bez konkretnog uzroka. Iščitala sam sve moguće tekstove koji postoje na netu na ovu temu i saznala da uzrok pojačane maljavosti ne mora uvek biti povećan nivo androgena - muških polnih hormona, već može postojati povećana senzitivnost folikula dlake na normalan nivo androgena. Planiram da počnem da pijem neke kontraceptivne pilule sa anti-androgenim delovanjem, pa ću videti da li će imati nekog efekta. Naravno prethodno sam se konsultovala sa ginekologom.
Lana jesu ovo svi hormoni koje si radila? Meni je endokrinolog dao da radim još puno drugih - fsh, lh, lth, estradiol, 17 - ohprogesteron, testosteron, kortizol, dhea-s, androstendion...osim toga radila sam i ultra-zvuk jajnika, pošto je hirzutizam najčešće posledica policističnih jajnika. Ali vidim da je kod tebe testosteron povišen, tako da je verovatno to i glavni uzrok...
Što se tiče kontraceptivnih pilula i redukcije maljavosti, to je čini mi se individualna stvar, neke devojke primećuju tu promenu, drugima se opet ništa ne događa. Pronašla sam određene statistike prema kojim drospirenon (koji ulazi u sastav nekih pilula - yasmin, yaz) doprinosi redukciji maljavosti, mada se isto tvrdi i za diane 35, a tebi nije pomogao...
Rekla bih da taj povišeni testosteron nekako moraš da držiš pod kontorlom, jer će svaka metoda fizičkog odstranjivanja dlačica u suprotnom biti manje delotvorna. Dakle, predlažem da najpre obaviš sve potrebne analize, a potom kreni na neku vrstu epilacije za one oblasti koje te baš muče. Laser je kažu najefikasniji, ali je i dosta skup, postoji i IPL po dosta pristupačnijim cenama, a čitala sam da su mnoge devojke zadovoljne. Za sve ostale regije, ruke, noge, tu su vosak, brijač, epilator, krema... Srećno!