Povisen prolaktin
Povisen prolaktin
Da li poviseni prolaktin moze da prouzrukuje nervozu i neke druge psihicke probleme, i ako je to moguce kolike su to vrednosti. Unapred hvala.
Nakon porodjaja 12.2006 mleka sam imala svega 15-tinu dana da dojim bebu. Pre 9 meseci mi se javio iscedak iz grudi (samo na pritisak) slicno kolostrumu. Lekar nije reagovao na to. Pre 2 meseca nadjena cista na jajniku, pregled uradjen jer mi je kasnila menstruacija, pila sam Primolut-Nor-5,dobila sam nakon 7 dana. Uradjena analiza na prolaktin juce vrednost 35.6ng/ml na aparatu Elisys Uno. Povisena je vrednost pa bih vas molila da mi objasnite sta sve moze biti uzrok i koje su posledice. Sta bi preporucili za dalje ispitivanje? Hvala unapred!
Vrlo cesto se u nasoj praksi srecemo sa povisenim prolaktinom koji je aj da kazem od oka odradjen.Za pravilno tumacenje je potrebno uraditi PROFIL prolaktina jer je receno da je on i hormon stresa,Dakle rano ujutro u bolnic uslovina ,najbolje takoa moze i drugacije alik da pacijent miruje,plasira se braunila u venu saceka se l5 min i vadi se krv tacno u 8 ujuto,pa u 11 pa u 13 i citaju se rezultati.Tek tada se donosi odluka sta da se radi da li da se snima magnetnom rezonancom ili ne.Obicno se zna da tumori hipofize imaju naste tj vec ujutro oko pa i preko 1500 prolaktina,ali narfavno to nije praksa,postoje i atipicni slucajevi-Onda je vrlo bitno ispitati anamnesticke podatke,pregledati bolesnika pa tek na osnovu toga krenuti u dijagnostiku.I jos nesto..masa lekova podize nivo prolaktina recimo ranisan,svi sedativi,hrana stres ,trudnoca ,dojenje...i svasta jos, narkotici....PROLAKTIN NE IZAZIVA NERVOZU VEC STRES I NERVOZA IZAZIVAJU NJEGOVO POJACANO LUCENJE.I opet jos nesto,svi visoki nivoi prolaktina se ne lece pa i cak ako zena ima tumor hipofize.Postoji stav da se leci samo velika prolaktinemija koja smeta pacijentima,recimo preobilno lucenje mleka iz dojki koje smeta istima,pa planirana trudnoca ali un svemu ovome o hiperpolaktinemiji najbitnije je utvrditi uzrik iste.Dakle za vas mir ididte endokrinologu a ako je tamo sve ok,onda se obratite nekom hirurgu subspec .za dojku.Toliko od mene i pozdrav