Alkoholna ciroza jetre

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Pravoslavna
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Jan 15, 2010 9:38 am

Alkoholna ciroza jetre

Post od Pravoslavna »

Molim Vas da mi kažete kakav je tok bolesti kod alkoholne ciroze jetre u poodmakloj fazi, ascites (voda u stomaku) prisutan više od 7 godina, svake dve nedelje ide na otočavanje. Nema prekida u kozumaciji alkohola, ako dodje do apstinencije dobije epileptični napad.Pije bromazepame svake večeri, veoma usporen, sklon padovima, veoma teško hoda,nema nikakvog apetita, jako otečene noge, bolovi u ledjima,nosi pelene jer ne može da kontroliše ni bešiku ni stolicu.Najveće promene, pogoršanje stanja u poslednjih 7 meseci.
U bolnici nam je rečeno da je u terminalnoj fazi sa sasvim izvesnim ishodom.
Meni je potrebna priprema, u svakom slučaju je jasan ishod, na moju veliku žalost, ali ja i moja porodica trebamo da znamo kako će ići dalje tok bolesti kako bi se pripremili u svakom smislu te reči.Lekari nam ništa nisu rekli osim da će umreti.
Shvatam da je to individualno, jer su pacijentu predviđali 2-3 godine života a on živi više od 7 godina, ali u njegovom slučaju ili u sličnim kakav je tok bolesti?
Kakve su naznake za eventualnu komu, ili šta već sve postoji. Njemu su pregledali grkljan i rečeno mu je da nema promena te stoga mislim da ne bi trebalo da bude krvarenja.
Molim Vas, da li mi možete dati te informacije.
Srdačan pozdrav,
Pravoslavna
Korisnikov avatar
13th.wizard.
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Avg 14, 2010 12:26 pm

Re: Alkoholna ciroza jetre

Post od 13th.wizard. »

Eh moja draga gospodjo, Nazalost, nemam vam sta dobro reci. Verujem da nije do vas i da ne mozete uticati na njegovo uzimanje alkohola. Ali moram vam reci da sigurno obzirom na sve sto ste naveli to je sam kraj bolesti. Kada ce se sam nezeljeni ishod desiti to ne mogu da vam preciziram. To ne moze niko da vam precizira. Moze tako da vegetira jos godinama , a opet kraj nazalost moze biti i koliko sutra.
Ali mu nemojte davati benzodiazepine, oni pogorsavaju poremecaj stanja svesti. Mozete jedino dati lorazepam ili heminevrin. Za epilepsiju trebate konsultovati neurologa jer bi se mogao ukljuciti karbamazepin.
Ne treba mu pregled grkljana vec jednjaka jer u takvim stanjima preti krvarenje iz vena jednjaka. Ali sada je u takvom stanju da je to skoro neizvodljivo.
Kakvu terapiju prima ? Neophodna je posebna terapija u takvom stanju da bi omogucili da mu simptomi makar budu pod kontrolom. Jel pije Laktulozu, Hepamerz, vitamine, Nofocin kao antibiotik itd.
Odgovori