Za DUXa
Hvala DEA, mada sam se ja usredsredio na IBD. Znas, laknulo mi je kada sam nakon 9 meseci "sazanao" sta mi je, pa makar i IBD, mnogo je lakse znati sta je a ne 9 meseci spekulisati jer su nam doktori uzas. Na KBC Bezanijska Kosa imaju dobru opremu ali im kadar nije bas za pohvalu. Svi kazu da Zemunska bolnica ima uzas uslove ali najbolju skolu gastroenterologije. Videcemo, moze se destiti da nije UC ali da bude MC ili indeterminentni oblik kolitisa (non specifica) pa je opet sve isto. Pisemo se...
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 7:22 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Postoje i druge vrste kolitisa(moguce da je Dr.Jojic na njih mislila) ali su vrlo retki:neutropenijski,mikroskopski,kolageni i limfocitni.Lece se na isti nacin kao i UC,samo sto postoji verovatnoca potpunog izlecenja.
Za Karmelas
Remicade je registrovan za Crohn colitis,ali obzirom na veliku slicnost sa UC mislim da bi imao isti efekat.Negde sam citao da su ga primali i teski bolesnici od UC.Nije registrovan kod nas,nabavlja se u inostranstvu.Daje se pacijentima kojima nije pomogao Imuran kao jedna infuzija u dozi 5mg po kilogramu telesne tezine.Infuzije se ponavljaju u osmonedeljnim intervalima koje obezbedjuju visegodisnju remisiju.Vrlo je skup,oko 400 evra po infuziji.Porazgovarajte sa svojim gastroenterologom da li bi uveo njega u terapiju.
Za Karmelas
Remicade je registrovan za Crohn colitis,ali obzirom na veliku slicnost sa UC mislim da bi imao isti efekat.Negde sam citao da su ga primali i teski bolesnici od UC.Nije registrovan kod nas,nabavlja se u inostranstvu.Daje se pacijentima kojima nije pomogao Imuran kao jedna infuzija u dozi 5mg po kilogramu telesne tezine.Infuzije se ponavljaju u osmonedeljnim intervalima koje obezbedjuju visegodisnju remisiju.Vrlo je skup,oko 400 evra po infuziji.Porazgovarajte sa svojim gastroenterologom da li bi uveo njega u terapiju.
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Kontakt:
Meni je gastro posle operacije predlagao Remicad, ali sam ja odbila da ga koristim i mislim da mi je to bila dobra odluka. Nije mi se dopalo sta sve taj lek nosi sa sobom, a uspela sam sve da regulisem sa Budenofalkom koji je mnogo bezazleniji (ako se to za bilo koji od ovih lekova moze reci).
Inace sto se gastroenterologa na Bezanijskoj kosi tice, ne slazem se sa Kichom. Meni su oni stvarno pomogli (doktor (mislim da je sad nacelnik bolnice) Milinic, doktor Goran Nikolic i doktorka Basaric)- Za njih troje imam samo reci hvale. Sa ostalim lekarima nisam imala kontakta...
Inace sto se gastroenterologa na Bezanijskoj kosi tice, ne slazem se sa Kichom. Meni su oni stvarno pomogli (doktor (mislim da je sad nacelnik bolnice) Milinic, doktor Goran Nikolic i doktorka Basaric)- Za njih troje imam samo reci hvale. Sa ostalim lekarima nisam imala kontakta...
DEA, upravo ta doktorka Basaric je i problem. VIdis ona naslepo tumaci dijagnoze i previdja ocigledne stvari. Na BK postoji jedna baba profesorka koja zna, ali ova druga ne zna. Ona mi je rekla da je 100% UC zahvatio ceo kolon i da cu doveka piti lekove. Iz price sam uvideo da ona ne zna mnogo vise od onoga sto sam i ja naucio tokom ovog perioda. Cak sam i insisitrao na tome da im je zakljucak nebulozan. Zato sam po nagovoru prijatelja koji je beio nacelnik zavoda za transfuziologiju otisao najboljem kolorektalnom hirurgu u zemljii sire i one je potpuno negirao ono sto je ona rekla: nema govora o dozivotnom lecenju, da je to vrlo blaga upala i da mu ne lici na IBD pa me je poslao prof. Jojic koja je jedan od autoriteta u oblasti gastroneterologije. Basaricka je na poslednjem mestu sto se tice kvaliteta kadra...u potunosti sam nezadovoljan prizemnim i prostim objasnjenjima koje sam dobio a koji se u potpunosti kose sa zdravim razumom, isto ovo je DUX primetio rekavsi mi da pitam doticnu da li je nekada cula za slucaj diskontinuiteta kod UCa. prof.Jojic je pre svega kritikovala onoga ko je radio kolonoskpiju jer nije uradjena By The Book...
Cudno?
Kako sam krenuo sa zdruzenom terapjiom za IBD svaki dan imam kasaste stolice i ujutro hitne i promenjenog su mirisa. Toga pre nije bilo. Par puta sam primetio da mi sa stolicom izleti i tableta samo sa skinutom bojom tj. nije se rastvorila u kolonu vec je prosla. Da li se sve ovo vodi pod normalnim ili ne? Hvala!
Pitanje za Dux-a.
Da bi mogao da mi kazes iz svog iskustva vezano za riblje ulje da li je dobro za ulcerozni kolitis i Cron kupiti ono obicno riblje ulje za decu u flasici ili ipak da se odlucim za riblje ulje u kapsulama,sa izdvojenim omega 3?I citala sam da pri upotrebi ribljeg ulja se mora koristiti i vitamin E zbog bolje upotrebe ribljeg ulja.
Nesto sto sam primetila citajuci onaj Americki forum vezan za ulcerozni kolitis i Kron da njima doktori u terapiji prepisuju kalcijum.
Pored toga treba da jedu hranu sa dosta vlakana,cak imaju neke dodatke tipa fiber i obavezno im je uzimanje probiotika,ko koliko moze jer neki su intolerantni i na njih.E sad i antidepresanti su se pokazali kao dodatak terapiji dobri u lecenju kao i Psiholoske terapije i Hipnoza.
I imaju dosta lekova do kojih mi ne mozemo da dodjemo jer se prodaju samo u Americi.
Kod njih zbog ove bolesti i psiholoskog uticaja na osobu gubitak samopouzdanja,depresija i anksioznost kao i socialnih nelagodnosti,tipa ne mogucnost rada,odbacivanje od strane radnog kolektiva,okruzenja imaju mogucnosti povlascene kategorije,pravo na socialne beneficije.
Za gasove saznala sam da dosta ljudi da bi redukovali gasove koriste Beano,preparat koji omogucava varenje ne samo pasulja,tj.mahunarki vec i drugog povrca i zitarica,naravno ko ima alergiju na gluten tu ne pomaze.
Interesuje me da li neko zna apoteku ili distributera mozda za Srbiju.
Gde se moze kupiti?Jer mislim da se prodaje i u Evropi.
Evo linka http://www.beanogas.com/
Pozdrav svima!
Da bi mogao da mi kazes iz svog iskustva vezano za riblje ulje da li je dobro za ulcerozni kolitis i Cron kupiti ono obicno riblje ulje za decu u flasici ili ipak da se odlucim za riblje ulje u kapsulama,sa izdvojenim omega 3?I citala sam da pri upotrebi ribljeg ulja se mora koristiti i vitamin E zbog bolje upotrebe ribljeg ulja.
Nesto sto sam primetila citajuci onaj Americki forum vezan za ulcerozni kolitis i Kron da njima doktori u terapiji prepisuju kalcijum.
Pored toga treba da jedu hranu sa dosta vlakana,cak imaju neke dodatke tipa fiber i obavezno im je uzimanje probiotika,ko koliko moze jer neki su intolerantni i na njih.E sad i antidepresanti su se pokazali kao dodatak terapiji dobri u lecenju kao i Psiholoske terapije i Hipnoza.
I imaju dosta lekova do kojih mi ne mozemo da dodjemo jer se prodaju samo u Americi.
Kod njih zbog ove bolesti i psiholoskog uticaja na osobu gubitak samopouzdanja,depresija i anksioznost kao i socialnih nelagodnosti,tipa ne mogucnost rada,odbacivanje od strane radnog kolektiva,okruzenja imaju mogucnosti povlascene kategorije,pravo na socialne beneficije.
Za gasove saznala sam da dosta ljudi da bi redukovali gasove koriste Beano,preparat koji omogucava varenje ne samo pasulja,tj.mahunarki vec i drugog povrca i zitarica,naravno ko ima alergiju na gluten tu ne pomaze.
Interesuje me da li neko zna apoteku ili distributera mozda za Srbiju.
Gde se moze kupiti?Jer mislim da se prodaje i u Evropi.
Evo linka http://www.beanogas.com/
Pozdrav svima!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 7:22 pm
Kicha
Opna na tableti treba da bude taman tolika da se ona rastvori u debelom crevu.Do creva treba da dodje nepromenjena.To se vrsi uz pomoc crevnih bakterija,mozda ih nemas dovoljno,pa uzmi Flonivin ili Liobif.Ako je tableta samo prosla kroz tebe onda nije ni delovala,kao da je nisi pio.Stolica ne bi trebalo da bude kasasta.Vece doze Sulfasalazina ucvrscuju stolicu.
Maxmara
Dokazano je da bolje dejstvo ima koncentrovano riblje ulje u obliku kapsula(Omega 3 masne kiseline).Ja njega koristim,100 kapsula od 1000 mg kosta 1250 dinara.Dovoljna doza je 2x1 dnevno.
Opna na tableti treba da bude taman tolika da se ona rastvori u debelom crevu.Do creva treba da dodje nepromenjena.To se vrsi uz pomoc crevnih bakterija,mozda ih nemas dovoljno,pa uzmi Flonivin ili Liobif.Ako je tableta samo prosla kroz tebe onda nije ni delovala,kao da je nisi pio.Stolica ne bi trebalo da bude kasasta.Vece doze Sulfasalazina ucvrscuju stolicu.
Maxmara
Dokazano je da bolje dejstvo ima koncentrovano riblje ulje u obliku kapsula(Omega 3 masne kiseline).Ja njega koristim,100 kapsula od 1000 mg kosta 1250 dinara.Dovoljna doza je 2x1 dnevno.
KBC BK dr. Basaric mi je prepisala Salofalk 3x2 500mg i supozitorije a KBC IH prof.dr. Krivokapic Salofalk klizme, nakon ovoga na svoju ruku uzimam Salazopyrin 3x500mg i 5-ASA supozitorije radi remisije. Sve to dok prof.dr. Jojic konacno utvrdi sta je a ne da se samaramo nebuloznim dijagnozama, neegzaktnim zakljucima sa biopsiji cije stivo je sturo i sveopste koliko i bukvar...ja imam pecat ne nepostojeci oblik bolesti i vrlo je cudno nesto onako tvrditi a biti pri zdravom razumu, ja sam laik pa se tako ne bih usudio tvrditi i decidirano potpisivati IBD...Njegica je rekla da se na sonovu onoga sto sam joj odneo: kolonoskopija, biopsije, pretrage krvi me moze tvrditi da je u pitanju upalna bolest creva zato i ceka nalaze za ANCA, ASMA, ANA i AMA autoantitela jedino nemam ASCA koja se rade na VMA, isto mi je rekao i Krivokapic...Inace prof.dr. N.J. sprovodi neki experimentalni program za lecnenje IBDa
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
- Kontakt:
Pa dobro svako od nas ima svoje misljenje. Ja ne mislim lose o Dr Basaric, ali boze moj....
Sto se kalcijuma tice, i meni lekar savetuje da ga uzimam, ali ako sam ga dobro shvatila ne zato sto pomaze izlecenju bolesti, vec zato sto tanko crevo koje je bolesno ne uspeva da preradi kalcijum iz hrane dovoljno dobro. Kod mene jos i fali 20 cm tankog creva, pa da ne bih razmisljala kasnije o osterosporozi, ja ga pijem u kapsulama. Ne svaki dan, vec otprilike onako kad se setim, a to je nekih 4 puta nedeljno. Isto mi je preporuceno riblje ulje u vidu kapsula Omega 3.
Kicho da li sam dobro razumela da uzimas sve ove lekove u isto vreme?
Sto se kalcijuma tice, i meni lekar savetuje da ga uzimam, ali ako sam ga dobro shvatila ne zato sto pomaze izlecenju bolesti, vec zato sto tanko crevo koje je bolesno ne uspeva da preradi kalcijum iz hrane dovoljno dobro. Kod mene jos i fali 20 cm tankog creva, pa da ne bih razmisljala kasnije o osterosporozi, ja ga pijem u kapsulama. Ne svaki dan, vec otprilike onako kad se setim, a to je nekih 4 puta nedeljno. Isto mi je preporuceno riblje ulje u vidu kapsula Omega 3.
Kicho da li sam dobro razumela da uzimas sve ove lekove u isto vreme?
Ne, ne, drzim se terapije koja mi je prepisana a koju je potvrdio i Krivokapic i Jojic jer ne lece samo IBD vec i vecinu benignih upala, dakle: 3x2 500mg Salofalk, klizme svakih 2 dana 14 komada a u danu lufta 5-ASA 250mg cepice, kada to potrosim prelazim na Salazopyrin ali 2x menju dozu (3x500mg) sa 1x dnevno 5-ASA cepovi, to ce biti za nekih mesec dana...
Ne valja ti taj pristup uopste.Kicha napisao:KBC BK dr. Basaric mi je prepisala Salofalk 3x2 500mg i supozitorije a KBC IH prof.dr. Krivokapic Salofalk klizme, nakon ovoga na svoju ruku uzimam Salazopyrin 3x500mg i 5-ASA supozitorije radi remisije. Sve to dok prof.dr. Jojic konacno utvrdi sta je a ne da se samaramo nebuloznim dijagnozama, neegzaktnim zakljucima sa biopsiji cije stivo je sturo i sveopste koliko i bukvar...ja imam pecat ne nepostojeci oblik bolesti i vrlo je cudno nesto onako tvrditi a biti pri zdravom razumu, ja sam laik pa se tako ne bih usudio tvrditi i decidirano potpisivati IBD...Njegica je rekla da se na sonovu onoga sto sam joj odneo: kolonoskopija, biopsije, pretrage krvi me moze tvrditi da je u pitanju upalna bolest creva zato i ceka nalaze za ANCA, ASMA, ANA i AMA autoantitela jedino nemam ASCA koja se rade na VMA, isto mi je rekao i Krivokapic...Inace prof.dr. N.J. sprovodi neki experimentalni program za lecnenje IBDa
Izaberi jednog doktora kome verujes, a ako budes ovako setao od jednog do drugog, neces nikada biti nacisto sa tim sta ti je i normalno je to sto si vec sludjen razlicitim odgovorima.
I nije mi jasno zasto uopste pijes ista od terapije dok si jos u fazi potrage za uzrokom problema sa crevima? To ti samo moze dodatno otezati otkrivanje uzroka.
Sa srecom!