gasovi, nadimanja

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

aberdojdedonke
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Uto Okt 24, 2006 5:41 pm

gasovi, nadimanja

Post od aberdojdedonke »

zadnjih par godina patim od uzasnih nadimanja u crijevima. imam osjecaj nekada kao da cu puknuti. probao sam razne dijete ali nijedna nije pomogla i jednostavno, ma koliko se trudio da nadjem uzrocnika u hrani, to je nemoguce- dakle, sta god da jedem imam istu kolicinu gasova koji se formiraju u crijevima pretezno nocu.

bolova nikakvih nema, ali neogodan osjecaj nadutosti postoji. jedina stvar koju sam primjetio je da od piva dobijem sigurno trostruko vise gasova nego od bilo koje druge hrane ili pica. stolica je, da kazem uredna i redovna, ali uvijek pomijesana sa tim gasovima. jedem sporo i sigurno ne gutam vazduh. citao sam negdje da postoji alergija na kvasac, i cini mi se da bi moj problem mogao biti upravo to jer pivo kad popijem, a koje je puno kvasca, to mi uzrokuje ogromne probleme. sta vi mislite da li je to moguce, i da li je moguce izljeciti to stanje ili je jedini lijek izbjegavanje proizvoda sa kvascem?

takodje me zanima da li ovakve simptome moze uzrokovati candidia albicanis ili heliobacter?

hvala vam puno na potrosenom vremenu na citanje ovoga posta i na odgovorima!!
Kicha
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Jun 26, 2007 12:12 pm

Post od Kicha »

Candida moze date te simptome. E, sda gasovi se stvaraju duz celog GITa a najvise u debelom crevu tamo Helico Bacter Pilory nema nikakvog udela. Dakle, zavisi da li je mesto nastanka gasova debelo crevo. Ne znam na sta si mislio kada si rekao stolica pomesana sa gasovima??? Misli sa se cuje pri defekaciji? Uzmi ESI Fermental on je BestBuy, takodje mozes koristiti Gasvan ili Espumisan. Ako nemas krvi, sluzi ili gnoja nema razloga za brigu
aberdojdedonke
Stalni član
Stalni  član

Post od aberdojdedonke »

espumisan sam znao po 5-7 kapsula uzeti i nikakvog efekta :roll: , krvi nema, bolova nema, ali ima tih neugodnosti kada jednostavno moram ispustiti gas... koliko ja osjetim, gasovi se formiraju skroz visoko u tankom crijevu i spustaju se prema nize
aberdojdedonke
Stalni član
Stalni  član

Post od aberdojdedonke »

moze li mi neko reci recimo tri osnovna najcesca uzroka stvaranja gasova u gornjem dijelu stomaka, tankom crijevu i zelucu?

rekao sam da me npr izmedju ostalog pivo uzasno nadima, ali ljudi dragi to je nevjerovatno koja se kolicina gasova stvori :roll: :roll:
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Aerofagija, IBS, IBD, Helicobacter Pylori, Candida Albicans...kako ti mozes tvrditi gde je??? Kolon di je savijen kao slovo P cirilicom, izmedju je tanko crevo, gotovo je nemoguce locirati bol i osecaj osim ako imas povecanu kiselinu u zelucu ili podrigujes...obrati se dobrom gastroenterologu (KCS, VMA) kako bi uradili gastroskopiju i enteroklizu. Do tada: Fermental svaki dan i sto vise pre/pro-biotik jogurta...
Kicha
Aktivan član
Aktivan član

Post od Kicha »

Aerofagija, IBS, IBD, Helicobacter Pylori, Candida Albicans...kako ti mozes tvrditi gde je??? Kolon di je savijen kao slovo P cirilicom, izmedju je tanko crevo, gotovo je nemoguce locirati bol i osecaj osim ako imas povecanu kiselinu u zelucu ili podrigujes...obrati se dobrom gastroenterologu (KCS, VMA) kako bi uradili gastroskopiju i enteroklizu. Do tada: Fermental svaki dan i sto vise pre/pro-biotik jogurta...uzimaj caj gastrovit, mozda imas i gastritis
medi
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 22, 2007 9:44 pm

Post od medi »

Ja sam jedno vreme bila na gluten free dijeti i gotovo sam elimisala gasove i nadimanja.
Gluten se nalazi u zitaricama. Jela sam pirincan hleb i krompir umesto hleba (testa) a izbegavala sve ostalo za zitaricama.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 22, 2007 8:07 pm

Post od draganvma »

1. U tankom crevu, zavrsetku kolon ascedensa, kolon transferzumu ili pocetku descedentnog kolona, /sve je to "gore" kako vi kazete/ i vi to ne mozete lokalizovati na osnovu subjektivnih tegoba. Znaci, konkretno u vasem slucaju ne mozete znati gde vam se stvaraju gasovi.
2. Sta znaci to "vodim racuna kako i sta jedem" a uzimate pivo, za koje znate da vam stvara enormnu nadutost?
3. Reakcija na gluten javlja se kod glutenske enteropatije. Da je nas pacijent ima, ne bi mu toliko smetalo samo pivo, vec i nebrojeno puno drugih namirnica, to bar osoba sa intolerancijom na glutene zna!
4. Ko jos zbog nadimanja juri pravo na sto za gastroskopiju ili kolonoskopiju?!? Polako, prvo idite na jedan klasican lekarski pregled pa cemo videti sta dalje?
Pozdrav!
igor5
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 31, 2007 8:23 pm

Post od igor5 »

Pozdrav za sve forumase.

Imam cudan problem.U srednjoj skoli a to je bilo prije deset godina su poceli problemi sa varenjem hrane koji su izazivali jako ceste gasove koje sam u vecini slucajeva zadrzavao u sebi.
To je prouzrokovalo da ponekad ispustim gasove a da toga nisam svjestan.
To i danas traje iako se rijetko desava.Moze li mi neko nesto vise reci o tome i da li ima lijeka.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

igor5 napisao:Pozdrav za sve forumase.

Imam cudan problem.U srednjoj skoli a to je bilo prije deset godina su poceli problemi sa varenjem hrane koji su izazivali jako ceste gasove koje sam u vecini slucajeva zadrzavao u sebi.
To je prouzrokovalo da ponekad ispustim gasove a da toga nisam svjestan.
To i danas traje iako se rijetko desava.Moze li mi neko nesto vise reci o tome i da li ima lijeka.
Iz 1001 razloga, pocevsi od problema od strane zeluca/hijatus hernija, refluksi, upale, ulkusi, kaskade, stenoze pilorusa.../, pa preko tankog creva, z. kesice/polipi, kalkuloze, stenoze, septiranost z.k.../, pankreasa, do debelog creva/citav dijapazon oboljenja kolona/ i retkih ali mogucih metabolickih poremecaja.
Mora se uraditi prvo jedan opsti lekarski pregled, zatim ce se videti sta je dalje potrebno od pretraga/laboratorija, UZ pa mozda i nesto semiinvazivno kao gastro i/ili kolonoskopija/, no o tom-potom.
Sto se dijetetskog rezima i simptomatske terapije tice, puno toga je vec napisano na ovu temu na ovom forumu /pogledajte i dijetetske preporuke na temu ulcerozni kolitis-na nekoliko mesta/ pa malo prelistajte a kada budete imali nesto konkretnije od rezultata, javite se.
Pozdrav!
igor5
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 31, 2007 8:23 pm

Post od igor5 »

Kao tinejdzer sam previse halapljivo i brzo jeo tako da su to pravi razlozi loseg varenja a ne zeludac koga bi iskljucio.
Mislim da su kod mene problemi sa crevima.Da li je moguce da su se deformisali,kad to kazem mislim da nisu otekli ili nesto slicno zbog zadrzavanja gasova.Pa danas nepravilno rade.

Hvala ti na ovom prethodnom odgovoru.
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

igor5 napisao:Kao tinejdzer sam previse halapljivo i brzo jeo tako da su to pravi razlozi loseg varenja a ne zeludac koga bi iskljucio.
Mislim da su kod mene problemi sa crevima.Da li je moguce da su se deformisali,kad to kazem mislim da nisu otekli ili nesto slicno zbog zadrzavanja gasova.Pa danas nepravilno rade.Hvala ti na ovom prethodnom odgovoru.
Kod takvog nacina ishrane zeludac prvo strada!, tako da ja ne bih tako lako iskljucio isti kao uzrok tegoba, makar ne napamet.
Zucna kesica se iskljuci za 1 sekundu pogledom UZ sondom, valjda ni to nije problem?
Za pamkreas je potrebno isto to ali 1o sekundi, valjda ni to nije problem?
Kad se sve to iskljuci, onda se razmislja o oboljenju creva, raznim divertikulozama, proraslicama, hronicnim upalnim procesima, malapsorpcijama i masi drigih mogucih problema....
Inace od meteorizma nikome nisu "stradala creva", vec je nadutost posledica nekih nezeljenih dogadjanja u gastrotraktu.
aberdojdedonke
Stalni član
Stalni  član

Post od aberdojdedonke »

draganvma napisao:1. U tankom crevu, zavrsetku kolon ascedensa, kolon transferzumu ili pocetku descedentnog kolona, /sve je to "gore" kako vi kazete/ i vi to ne mozete lokalizovati na osnovu subjektivnih tegoba. Znaci, konkretno u vasem slucaju ne mozete znati gde vam se stvaraju gasovi.
2. Sta znaci to "vodim racuna kako i sta jedem" a uzimate pivo, za koje znate da vam stvara enormnu nadutost?
3. Reakcija na gluten javlja se kod glutenske enteropatije. Da je nas pacijent ima, ne bi mu toliko smetalo samo pivo, vec i nebrojeno puno drugih namirnica, to bar osoba sa intolerancijom na glutene zna!
4. Ko jos zbog nadimanja juri pravo na sto za gastroskopiju ili kolonoskopiju?!? Polako, prvo idite na jedan klasican lekarski pregled pa cemo videti sta dalje?
Pozdrav!
ja nisam rekao da uzimam pivo, naprotiv, izbjegavam ga. to sam samo naveo kao činjenicu koja može biti indikativna. znači, da preformulišem- nadimam se cijelo vrijeme, posebno imam te gasove noću, kada spavam i nisam primjetio da na to nadimanje bolje ili gore utice neka posebna vrsta hrane ili pica, dakle oni su konstantni i uvijek u istoj mjeri (jako puno). samo to pivo uzrokuje da budu trostruko intenzivnija nadimanja. to je moja poenta bila..... inace, hvala na odgovoru.

jos jedno pitanje: kada bih kod vas dosao u ordinaciju i ispricao ovo sto sam napisao na ovoj temi, sta biste vi preduzeli? na koje pretrage biste me uputili?

hvala
Korisnikov avatar
draganvma
Stalni član
Stalni član

Post od draganvma »

1. opsti pregled i standardna laboratorija
2. UZ kompletnog abdomena
3. ostale pretrage, u zavisnosti od nadjenog

Nista invazivno u samom startu.
aberdojdedonke
Stalni član
Stalni  član

Post od aberdojdedonke »

upravo sam dobio rezultat testa koji pokazuje da sam pozitivan na helicobacter. hmmmmm, doktor mi je dao trojnu terapiju i od sutra pocinjem... medjutim, meni je sumnjivo to sto imam gasove i nadimanja u crijevima pa jos uvijek sumnjam na candidu. da li helicobacter moze uzrokovati ta nadimanja i gasove? puno manje i rijedje imam povecanu kiselinu (mada imam problema i s tim), ali koliko sam shvatio ova helicobacter ne uzrokuje ta nadimanja nego upravo žgaravice i gastritis... sta kazete? da idem na gastroskopiju ili da za sada odgodim do zavrsetka trojne terapije?
Odgovori