Vec neko vreme me muci bol u donjem levom delu stomaka, juce sam bio u urgentnom gde su mi ultrazvukom utvrdili "postojanje zavijutaka i zadebljanja u hipohondrijalnom delu, ispunjenih slobodnom interintestinalnom tecnoscu", doktor mi je dao uput za irigografiju. Posto sam iz Panceva, otisao sam danas da zakazem u pancevackoj bolnici, gde mi je hirurg rekao da uradim kolonoskopiju, jer cu i tako zavrsiti na istoj... Iako me vishe godina muche hemoroidi i kod prosle rektoskopije sam pao u nesvest u toku pregleda, gde je doktor napisao belesku da ne tolerisem dalji pregled, ne zele da mi rade kolonoskopiju u anesteziji, uveravaju me da ce biti jako "pazljivi"...
Molim vas da mi kazete gde mogu i po kojoj ceni da uradim kolonoskopiju u totalnoj anesteziji, jer ja jos jednom iskustvo slicno prosloj rektoskopiji ne zelim da imam ni po koju cenu!!! Takodje, ako neko ima iskustva sa "zavijucima" koji su mi pronadjeni, svaka sugestija i pojasnjenje bi mi dobro dosli.
Hvala!
jos par pitanja u vezi kolonoskopije...
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Dec 16, 2008 4:04 pm
ja mislim da je njima mnogo lakse kada si budan,potrebna je i tvoja saradnja da se kolonoskopija dobro obavi...izvini, nije mi jasno kako si pao u nesvest, pa ti si se mnogo uplasio....sto se tice pregleda nemoj da se bojis pa to nije nista strasno...meni su radili jer su sumnajli na ibs, doktorka je bila fina i sestra i relativno brzo smo to obavili...
mozda da im kazes,pa te malo sediraju...u svakom slucaju srecno
mozda da im kazes,pa te malo sediraju...u svakom slucaju srecno
Uzas!Znaci ne znam vise sta da mislim o toj kolonoskopiji.Ja nemam nikakvih ozbiljnijih problema,osim sto patim od zatvora ceo zivot,i povremeno mi je bolje,pa mi je gore,i sve u svemu ne znam zasto se to desava,pa sam mislila da mozda treba da odem na taj problem,jer kapiram da tako mogu da isljucim da imam neko oboljenje ili defekt,ali posle ovakvih postova.....nisam bas sigruna!Ne znam ni da li treba da idem na to?
Machine, ovde na forumu sam procitao pod temom" kolonoskopija, sa ili bez anestezije" da se radi u totalnoj anesteziji...MACHINE napisao:Ne lupajte, nigde se ne radi u totalnoj...to su samo kokteli sedativa za 2/3 opste,. Dakle svestan si smao ne boli. Kada bi bila totalna to je veliki rizik, jer se desi da se ne probudis, ne prorade creva...
Nisam se uplasio kod rektoskopije i prilicno sam tolerantan na bol, ali oba puta kada su mi radili, kod 18. cm. me je doktor sa sondom pogadjao u nesto sto je izazivalo neverovatan bol, tako da sam poslednji put i pao u nesvest, mada nisam verovao da je to moguce...
Uglavnom, hvala svima...
-
- Aktivan član
Ne lupajte, nigde se ne radi u totalnoj...to su samo kokteli sedativa za 2/3 opste,. Dakle svestan si smao ne boli. Kada bi bila totalna to je veliki rizik, jer se desi da se ne probudis, ne prorade creva...
MACHINE, radilo se o koktelu gde je pacijent budan ili kada spava sve se to podvodi pod termin anestezija,zar ne? a sta se i koliko mucka, ko stavi cega vise i koji je lek bezbedniji, pa to ne treba da inetresuje pacijenta o tome dr treba da se brine...
koliko sam ja upoznata postoji 3 nacina da se obavi kolonoskopija, bez icega, da primis tzv koktel ili da spavas...ne znam kako sve to funkcionise u srbiji...jako smelo iznosite podatke tipa da se pacijent ne probudi ili mu ne prorade creva posle opste, ne bih to vise komentarisala
-
- Aktivan član
mea culpa...pogresna stvar citirana...ono sto sam htela reci je:
MACHINE, radilo se o koktelu gde je pacijent budan ili kada spava sve se to podvodi pod termin anestezija,zar ne? a sta se i koliko mucka, ko stavi cega vise i koji je lek bezbedniji, pa to ne treba da inetresuje pacijenta o tome dr treba da se brine...
koliko sam ja upoznata postoji 3 nacina da se obavi kolonoskopija, bez icega, da primis tzv koktel ili da spavas...ne znam kako sve to funkcionise u srbiji...jako smelo iznosite podatke tipa da se pacijent ne probudi ili mu ne prorade creva posle opste, ne bih to vise komentarisala
Opet vi lupetate gluposti. Ponavljam NIGDE se ne radi u totalnoj anesteziji jer je rizicno i nepotrebno. Radi se samo analgosedacija gde ste mamurni, pospani, dezorjentisani a ti je nikih 1/2-3/4 opste...isto vrsi anesteziolog. Sama potpuna narkoza, kao pri operacijama UVEK nosi odredjeni rizik, koji ce se pokusati izbeci po svaku cenu. Dakle, kolonoskopija se radi samo u na zivo ili samo uz blagu opstu anesteziju, nikako uz spavanje i u nesvesnom stanju jer je to komplikovano. Zamislite smao koliko bi ona trajala obzirom da je pregled 15-30min, pa budjenje...itd.
-
- Aktivan član
ocigledno da se nismo razumeli oko tog "spava", nisam mislila na onu opstu anesteziju, gde ti ubacuju tubu za disanje...mislila sam na ono sto nazivaju "twilight sleep" ili nisam sugurna za nas neki termin, znaci kada dobijes to zaspis i ne secas se pregleda, probudis se odmah i jos sat dva si grogi...
ovo je moje licno iskustvo kao pacijenta, mi laici nazivamo to sve anestezijom...dr ti nudi te tri opcije i ne kaze ti ovde dajemo ovaj lek a ovde ovaj...ali opet i dr ti kaze anestezija, mada on ne misli na onu veliku,opstu:)
vi mozete da kazete da lupetam, ali dr to na zapadu nude...
ovo je moje licno iskustvo kao pacijenta, mi laici nazivamo to sve anestezijom...dr ti nudi te tri opcije i ne kaze ti ovde dajemo ovaj lek a ovde ovaj...ali opet i dr ti kaze anestezija, mada on ne misli na onu veliku,opstu:)
vi mozete da kazete da lupetam, ali dr to na zapadu nude...
-
- Novi član
- Pridružio se: Pet Feb 20, 2009 4:21 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ja ne znam da li je meni onda dobro uradjena kolonoskopija, ali prvi put je trajala manje od 15 minuta, bila je uradjena do ulaza u tanko crevo, a drugi put nemam pojma, jer sam bio potpuno nesvestan, ili ako sam bio svestan, onda je to neverovatno da se ne secam bas nicega, sto mu dodje isto kao i da sam bio nesvestan.