masna jetra - iskustva

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

viktor_viktor
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Sep 26, 2007 10:50 am

masna jetra - iskustva

Post od viktor_viktor »

Pozdrav svima,
u januaru 2007 mi je detektovana masna jetra i diskinezija zucne kesice, imam 42 god, pre toga sam pio dosta, i to nekoliko godina. Transaminaze su mi mi bile katastrofa SGOT, SGPT i GGT preko 800. Na ultrazvuku se videla uvećana masna jetra 13.8cm.
Posle opsezne dijete i surutke, u maju su se svi rezultati (transaminaze)stabilizovali i bili u granicama (do 45-50). ponovio sam UZV, jetra se smanjila na 10.4cm, iscistila.
Ceo period sam se pridrzavao uputstava lekara (bez alkohola, kafe, lekova, slarkisa, masnog, itd) medjutim, primetio sam (posto ponavljam ova tri rezlutata svakih desetak dana) da je prilikom nekih vađenja GGT pomalo povećan (do 60-65), sto zavisi od toga sta sam konzumirao prethoidnih dana. Ima dana kada se jednostavno provalim od jela (sladoled, cokolada, kafa...) i tad i SGOT i GGT skoče na 100. Nekad i od slatkog voca (grozdja, breskvi), keksa. Onda uvedem opseznu dijetu i izbacim sve to, i rezultati se stabilizuju na 45-65. Referentne vrednosti za sva tri pokazatelja su 0-50, 55.
Prekjuce sam ponovio ultrazvuk, jetra je cista (10.8cm), homogena, sve ostalo u redu.
Interesuje me da li ću ja morati dozivotno da se pridrzavam ove dijete, odnosno posle koliko vremena se totalno regenerise jetra, i da li je normalno da transaminaze variraju.
Od lekova pijem essentiale forte, reliv, liv52, articoku, beviplex, pijem 1.5 litar kozije surutke dnevno, i sojin lecitin.
Ako neko ima neko iskustvo, molim za misljenje. Unapred hvala. :D
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Postovani,

Jetra je verovatno organ sa najvecim potencijalom za regeneraciju. Posle svakog "izleta u carstvo hedonizma", kad jedete i/ili pijete neumereno, moracete da date jetri vreme da se oporavi. Ultrazvucne mere koje navodite su malo neobicne, normalna jetra je malo veca, do 14cm.

Savetovao bih da izbacite alkohol u otpunosti, nikako gazirana pica, nista previse zacinjeno, da izbegavate konzerviranu hranu i to je to.

Niste naveli jeste li HBsAg ili HCV pozitivni?

Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
viktor_viktor
Stalni član
Stalni  član

Post od viktor_viktor »

Pozdrav
prošlo je godinu i po dana otkad su mi dijagnosticirali masniju jetru; Poslednji put sam bio na UZV u martu, i tad je bilo sve u redu.
Svakih 3-4 nedelje odem u laboratoriju i izvadim AST ALT i GGT, zadnja tri meseca su oglavnom ova tri parametra u granicama (0-50) i krecu se 30-35, sem GGT koji varira i kreće se od 35-65 (dozvoljeno do 55), uglavnom u zavisnosti od toga shta sam jeo i pio u prethodnom periodu.
Interesuje me od chega bi GGT mogao da bude lagano povishen povremeno (zadnja dva meseca 60-65) i da li ima mesta za neku zabrinutost? Radio sam hepato testove, nemam nikakav hepatitis.
Do juna meseca sam bio na malo strozijoj dijeti, i tada su sva tri bila u granicama normale. Napominjem da nemam apsolutno nikakve probleme ni simptome, čak sam se i ugojio par kila u medjuvremenu.
Sada uglavnom konzumiram i sveže voće (čak i slatko grožđe, breskve, nektarine, mada sam i to izbacio jer iritira). Jedem ribu, povrce, surutku ponekad (ne mogu vishe ni nju da smislim, pio sam je godinu dana, ubi me proliv), kuvanu piletinu, mlad sir sa pijace...
Od "zabranjenih tvari" konzumiram jedino dva jacha neskafea dnevno i uzmem 1-2 dijazepama ili ksalola od 5mg (prepisao mi neuro psihijatar da se ne nerviram mnogo) :), pijem i dosta kisele vode, jedem i keks plazmu, . Ne znam da li i to da izbacim?
Redovno vezhbam, plivam, radim trbusnjake...
Ako neko ima neki savet ili iskustvo, bii bi zahvalan.
Pozz
viktor_viktor
Stalni član
Stalni  član

Post od viktor_viktor »

E da, treba da napomenem da mi ponekad padne mrak na oči, pa pojedem tri sladoleda za redom, ili celu tablu čokolade (šta ću i ja sam čovek, dosta mi apstinencije). Posle takvih egzibicija obicno transaminaze budu uvećane, i onda obicno sacekam bar nedelju dana uz dijetalnu ishranu pre nego što odem da vadim krv.
Pozz
viktor_viktor
Stalni član
Stalni  član

Post od viktor_viktor »

takođe me interesuje da li masna jetra znači da imam previše šećera u krvi i da ga jetra ulaže u sebe da bi kompenzovala stanje krvi. U krvi možda još nema šećera (šećer mi je normalan, holesterol i trigliceridi isto), ali će ga biti s vremenom. Šećer postaje mast.
da li je to prvi očiti znak dijabetesa? da li ću dobiti dijabetes?
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Jetra je jedan od najvitalnijih organa ljudskog organizma, najveća žlezda organizma.
Ali, malo je reći da je jetra tek žlezda - ona je svojevrsna biohemijska tvornica brojnih stvari koje su krajnje neophodne organizmu ili su razgradni produkti organizma.
Njene funkcije su mnogobrojne:

Metabolizam ugljenohidrata

Jetra ima važnu pufersku ulogu za koncentraciju glukoze u krvi jer sintetishe glikogen, deponira glikogen, sintetishe glukozu iz glikogena, proizvodi glukozu iz neugljenohidratnih prekursora (aminokiselina , glicerola , laktata), deo je Corijevog ciklusa, transformira galaktozu i fruktozu u glukozu.

Metabolizam masti:

Beta oksidacija masnih kiselina prilikom čega nastaje acetil-CoA koji ulazi u ciklus limunske kiseline (CLK) i oksidira se dajući ATP, sinteza kolesterola, sinteza lipoproteina (prenose mast iz jetre u masne stanice), sinteza masti iz ugljikohidrata, sinteza masti iz belančevina, iz zasićenih masnih kiselina stvara nezasićene masne kiseline.

Metabolizam proteina - najvažniji:

Jetra sintetishe 50-100 g proteina dnevno, razgradnja proteina do aminokiselina, deaminacija aminokiselina, sinteza neproteinskog kiseonika i amonijaka, sinteza uree, sinteza proteina plazme - albumina , fibrinogena i protrombina (svih osim gama-globulina),

Skladišna funkcija jetre - deponira krv, deponira vodu, deponira Fe u obliku feritina, deponira vitamine A, D, E, K i B12,

Detoksifikacijska funkcija jetre - sve razgrađene tvari izlučuju se putem žuči, biotransformacija lijekova, filtracija krvi od svih ksenobiotika ( alkohol, lijekovi i sl.)

Filtracija krvi - poput slezene filtrira portalnu krv ( koja pristiže iz probavnog trakta ) od stranih tela, bakterija, mrtvih celija i sl.

Izlučivanje:

sintetishe i izlučuje žučne kiseline
sintetishe i izlučuje bilirubin

Jasno je stoga kolika je važnost jetre za organizam. Niti jedan organ u ljudskom organizmu ne može u potpunosti zameniti funkciju jetre. Dakako, bolesti jetre najčešće su smrtonosne, ali treba istaći - jetra ima vrlo veliku sposobnost regeneracije i obnavljanja, kao niti jedan organ u čovekovom organizmu.

Najčešće bolesti jetre jesu:

masna jetra - masna jetra jest nakupljanje lipida u celijama jetre, najčešći uzrok jest alkohol.
alkoholna bolest jetre: oštećenje jetre nastalo hroničnim konzumiranjem alkoholnih pića (početni stadijum ciroze)
ciroza jetre
hepatitis

Ciroza jetre

Ciroza jetre jest proces razaranja normalnog tkiva jetre što ostavlja ožiljkasto tkivo koje više nije u stanju vršiti svoju raniju funkciju, a koje okružuju područja zdravog jetrenog tkiva. Iako na spomen riječi "ciroza" svi odmah pomisle na alkoholičare treba napomenuti da alkohol (mada najčešći) nije jedini mogući uzrok ciroze jetre. Uzroci ovakvog stanja mogu biti:
alkohol,
lijekovi,
trovanja,
virusni hepatitis,
autoimuna bolest jetre (autoimuni kronični hepatitis),
ostala oštećenja jetre.

Registar lekova

Pripravci s učinkom na žuč i jetreno tkivo
Pripravci s učinkom na žuč
Pripravci žučnih kiselina
ursodeoksikolna kiselina – Ursofalk
Ostali lekovi s učinkom na žuč
mešavina eteričnih ulja - Rowachol
Lekovi s učinkom na jetru (lipotropici)
Lekovi s učinkom na jetru (lipotropici)
silimarin – Favora Silymarin

Silimarin

Silimarin je aktivna tvar biljke sikavice (Silybium marianum). Silimarin je mešavina flavonolignana silibina, silikristina i silidiaza u omjeru 3:1:1 i glavna je aktivna tvar u plodu sikavice.
Smatra se da obnavlja oštećene membrane jetrenih celija i nanovo im vraća njihovu aktivnost. Silimarin se može koristiti u akutnim i upalnim bolestima jetre i kod upala jetre uzrokovanih otrovima, koristi se kod ciroze jetre i kod kroničnih bolesti jetre.
Silimarin sve više dobiva na važnosti i značaju znajući da se povećava broj obolelih od hepatitisa C i da ta bolest preti razviti se u epidemiju poput epidemije AIDS-a.
Stoga silimarin ostaje jedino sredstvo za obnavljanje i zaštitu jetre, jednog od najmoćnijih i najsvestranijih organa čoveka.
Silimarin se može koristiti za ublažavanje hepatopatije, masne degeneracije jetre, upala jetre virusnog porijekla, alkoholizma, trovanja jetre različitog organskog porijekla i sl. Hepatolozi ga uglavnom propisuju pacijentima jer je to jedino sredstvo koje bi im moglo pomoći.

Nažalost, učinkovitost ovog sredstva još uvek nije nedvosmisleno dokaza, ali nedavna istraživanja daju naznake da ekstrakti sikavice uistinu pružaju zaštitu od nekih vrlo opasnih jetrenih toksina

Žuč

Žučni mehur je maleni organ u obliku kruške smešten ispod jetre. Tu se prikuplja i pohranjuje žuč - technost koju stvara jetra, a sastoji se od žučnih soli, elektrolita, bilirubina (razgradni produkt hemoglobina), kolesterola, i drugih lipida.
Takođe sadržava metabolite i razgradne produkte ksenobiotika (lekovi i otrovi). Žuč služi kao emulgator za masti i vitamine topljive u uljima u probavnom traktu i omogućava bolju apsorpciju masnih tvari iz creva.

Iz žučne vrećice žuč žučovodom dospeva do duodenuma. Pre spoja s duodenumom žučovod se spaja sa sabirnim vodom iz gušterače. Žuč se izlučuje iz žučnog mehura na signal da su masnoće ušle u dvanaesnik - žučni se mehur stisne i ubrizgava žuč u lumen dvanaesnika (duodenuma).
Najčešće bolesti žučnog sustava jesu kamenac u žučnom mehuru (kolelitijaza) i kamenac u žučovodu (koledokolitijaza). Ti kamenci se najvećim delom sastoje od holesterola. Kada žuč postane prezasićena kolesterolom on počinje kristalizirati stvarajući kristale koji imaju tendenciju rasta. Ovakvo stanje može nastati zbog genske predispozicije ili nepravilne prehrane.

Kamenac u žuči može dugo egzistirati ne uzrokujući probleme. Dok su maleni kristali ne uzrokuju probleme, čak mogu proći kroz žučovod ući u tanko crevo i putem creva napustiti organizam.
Međutim, ukoliko kamenac postane prevelik može se zaglaviti u žučovodu. Tada osoba dobiva napad jake boli. Takva bol se naziva kolika. Takođe, osoba može imati mučninu i povraćanje.
Dugotrajno začepljenje ima za posledicu brojne komplikacije: akutni i kronični kolecistitis, opstrukcija funkcije jetre, (jer žuč ne može ući u duodenum nego se vraća u jetru, ulazi u krvotok uzrokujući žuticu), a takođe i loša probava zbog loše apsorpcije masnih tvari iz creva.
U lečenju žučnih kamenaca arsenal farmakoloških sredstava je skroman. Najčešće je potrebna kirurška intervencija.
Lekovi koji se koriste u ovom slučaju imaju za cilj otopiti žučne kamence.

Takvi lekovi su kenodeoksikolna kiselina i ursodeoksikolna kiselina.

Ursodeoksikolna kiselina

Tokom lečenja ursodeoksikolnom kiselinom dolazi do promene relativnih koncentracija žučnih kiselina - ursodeoksikolna kiselina često postaje glavna sastavnica žuči. Ursodeoksikolna kiselina inhibira intestinalnu apsorpciju kolesterola i njegovu sekreciju u žučni mehur. Tačan mehanizam delovanja u kolestatskoj bolesti jetre nije još objašnjen. Verojatno su uključena tri osnovna mehanizma:
supresija hepatotoksičnosti inducirane žučnim kiselinama,
citoprotektivni učinak na hepatocite i
modifikacija imunog sistema.

Koristi se za otapanje žučnih kamenaca.
Za delovanje ovog leka od krucijalne je važnosti to da je funkcija jetre dobra, da je funkcija žučnog mehura takođe dobra i da se žučni kamenac sastoji isključivo od holesterola.
Naime, žučni kamenac se ponekad sastoji i od kalcijeva karbonata i u tom slučaju terapija ursodeoksikolnom kiselinom nije uspješna. Za vreme terapije moguća je kalcifikacija žučnih kamenaca. U retkim slučajevima je u pacijenata primećena meka stolica.
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
viktor_viktor
Stalni član
Stalni  član

Post od viktor_viktor »

hm, da, hvala, ali nisam dobio odgovor na pitanje da li su normalne varijacije ovih transaminaza, i lagan rast kada se uzima nedozvoljeno (slatko, masno, lekovi, itd) i zašto ggt pada sporije od ast i alt kad poraste? Na zadnjem Uzv (pre 6 meseci) je primećeno da se jetra isčistila i da je B.O. Svestan sam da cu morati dozhivotno da se pridrzavam dijeta i kontrolišem jetru, da ne bi bolest otišla u nekom drugom, neželjenom pravcu.

I da li ova bolest ima veze sa dijabetesom ili ne? Treba da napomenem da mi je šećer normalan, 4, (bio je 5.2 jedno jutro ali sam pred ponoć pojeo dve pomorandze :)), holesterol i trigliceridi su u granicama normale, ali kad vadim ove tri transaminaze uvek pishe "blago lipemičan serum". Bavim se rekreartivno sportom, bajs, trčanje, plivanje, 186cm, 85kg, ne pijem ne pušim, ne nerviram se :wink:
Korisnikov avatar
tamaraft
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od tamaraft »

Ne nervirash se? :o Kakooooooooooooooooo??

Daj recept!!! :lol:
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Nov 25, 2006 5:53 am

Post od ontario »

Kako alkohol i masna jetra????????
Doktore molim vas za objasnjenje!
Meni su videli na ultrazvuku masnu jetru i nikada u zivotu nisam pila alkohol.
Kako sada to???
pozdrav
viktor_viktor
Stalni član
Stalni  član

Post od viktor_viktor »

ne mora da znači da imaš masnu jetru od alkohola. Dobiješ je od masne hrane, lekova, slatkiša, gaziranao itd... itd. Imaš negde ovde na Forumu topic sa time šta smeš, a šta ne smeš da jedeš. Kupi surutku na pijaci, pij sojin lecitin, artičoka tablete.
I to ti je manje više doživotno pridržavanje, jer se primiri pa hoće da eskalira, obrati pažnju...
I vežbaj što više, nemoj da jedeš pred spavanje. Popraviće se za koji mesec
:)
I nemoj da se nerviraš
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Viktore hvala ti puno,e nemoj da se nerviras........kada bih mogla.Znas sta ja mislim da je problem,jako sam se udebljala zadnjih godina od 65 na 85 kila i to sve na nervnoj bazi.Ja mislim da je gojaznost uzrokovala masnu jetru a takode i hrana puna hormona i kemikalija.Ne jedem gotovu hranu,kuvam ali...Ne jedme nikada masno i nisam nikada jela,ne volim slatko pa stvarno onda ne znam od cega bi bilo izuzev od debljine.Goji me leb....jedem ga puno :lol: :lol: :lol:
Puno ti hvala na javljanju
viktor_viktor
Stalni član
Stalni  član

Post od viktor_viktor »

pa to ti je to. Moraš da smršaš.
Korisnikov avatar
ontario
Stalni član
Stalni član

Post od ontario »

Izgleda Viktore :cry: :cry: :cry:
Nema mi druge :cry: :cry: :cry:
Imam sto zdravstvenih problema ne znam odakle da pocnem.......
djordjeg
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Okt 31, 2008 7:41 pm

Post od djordjeg »

Bio Sam pre pet dana kod doktora,kaze da mi je masna jetra.E sad mene interesuje posto radim u teretani tj. vezbam tacnije.Koristim suplemente (dodatke ishrani) npr. whey protein,glutamin i sl.Pa sam hteo da pitam kako suplementi uticu na jetru,da li oni stimulisu bolji rad jetre ili su mozda oni uzrok moje masne jetre.Inace hranim se krajnje zdravo (sportski) naravno.Piletina pirinac i dr.Inace imam 25 god visok 194 tezak 115kg skoro sve misici.Ovo je prvi put da mi se ovo desava. Hvala u napred.
anonimmus
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Okt 20, 2008 10:32 pm

Post od anonimmus »

Meni je dijagnozirana masna i uvecana jetra. Cekam jos par rezultata krvi pa idem do doktora da vidim konacno sta je. Nisam nesto redovan sto se tice alkohola, ne jedem puno, iako sam se ugojio dosta u zadnjih godinu dana, ne volim slatkise i izbegavam pekare i sl... Pio sam dosta kafe sa cime sam sad prestao. Visok sam oko 185 a tezak oko 105kg.

Medjutim ja imam pored ovoga drugaciji problem, povremeno osecam neki fekalni miris, kao da se neko olaksao ispred mene. Bio sam u uzasnoj paranoji kad sam pomislio da ja izabacujem taj miris nekako.
U zadnjih nedelju dana sam ustanovio da sam ja jedini koji ga oseca. Mislio sam da mi nesto nije u redu sa nosem pa sam kupio neki sprej za ispiranje nosa, ali ne vidim jos neke promene posle nedelju dana koriscenja.
Da li se moze ovako nesto manifestovati usled oboljenja jetre?
Odgovori