osecaj otecenosti sa desne strane stomaka

Postavite pitanje, podelite iskustva, edukujte se ili informišite o svim oboljenjima gastrointestinalnog trakta. Oboljenja želudca, dvanaestopalačnog creva, tankog creva, debelog creva i rektuma.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Korisnikov avatar
Ah
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Feb 12, 2008 9:58 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

osecaj otecenosti sa desne strane stomaka

Post od Ah »

Prvo da napomenem da sam pokusala da izguglujem problem, ali nista nisam uspela da pronadjem. posto kod interniste idem za 3 nedelje (tako sam uspela da zakazem), molila bih da mi neko odgovori :)

Imam 28 godina, pre 2 godine sam imala operaciju zuci, gojazna sam, na rezultatima krvi pre mesac dana seceri su bili na samoj gornjoj granici 6,1, ALT 0,66 (do 0,58), ukupni holesterol 6,03, HDL 1,35 , LDL 3,96 , non HDL 4,68 , LDL koeficijent 4,47 , Index ateroskleroze 2,93. sedimentacija 43. Imala sam sveze eritrocite u urinu, nisam imala menstruaciju, niti neku upalu. (napisala sam uglavnom podatke koji su bili izvan granica normale)

E sad problem. Vec neko vreme imam osecaj kao da mi je neki organ otekao sa desne strane ispod luka rebara. Ne mogu reci da je to neki bol, vise osecaj kao kad se prejedete i osecaj kao da cete da puknete i u toku dana s' vremena na vreme me blago zaboli na ledjima u istoj visini. Interesuje me da li bi to moglo da bude nesto ozbiljnije i sta se tu od organa nalazi?
quincekap
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm

Re: osecaj otecenosti sa desne strane stomaka

Post od quincekap »

Sa te strane su jetra,zucni kanali,dvanaestopalacno,a malo nize debelo crevo,terminalni ileum i slepo crevo.
Posto sam i sama operisala zucnu kesu pre godinu i po i cesto i sama imam te bolove,a u zadnje vreme mi je i bilirubin blago povisen,kao i Gama GT (jetrin enzim) gastroenterolozi sa VMA su mi preporucili da uradim magnetnu rezonancu zucnih kanala da se vidi da nije ostao neki mulj ili kamencic u kanalima.
Kako je radjena operacija?Laparoskopski ili klasicno?
Znam nekoliko slucajeva koji su posle operacije,nepazeci na ishranu dobili kamenje u zucnim kanalima.
Necu da te plasim,ali obavezno nek ti urade UZ abdomena,kao i sve analize krvi vezane za jetru i zuc.
Nisi napisala nalaze bilirubina,ali koliko se ja razumem (nisam lekar),tebi je jetra problematicna.Po nalazima urina imas verovatno i neki pesak ili kamen u bubregu,mada nisi napisala koliko eritrocita je nadjeno.Videce se sve na UZ.
Lekari sa foruma ce ti dati bolji odgovor sto se tice sedimentacije.Neka upala postoji.
Korisnikov avatar
Ah
Novi član
Novi član

Post od Ah »

Hvala na odgovoru :)

Operacija mi je uradjena laparoskopski, a opsti lekar nije ni trazio da se uradi testiranje bilirubina. Ovo je bila, otprilike, osnovna kontrola krvi koju se trudim da uradim bar jednom godisnje.
Polako pocinjem da menjam stav od onoga "necu otici doktoru dok me bas ne zaboli da ne mogu da izdrzim", a sa druge strane ne bih da se pretvorim u hipohondru.

eritrociti u mokraci su bili 5/HPV (<2/HPV). ali nije me nista bolelo, jer predpostavljam da bi bol i peckanje ukazivali na urinarnu infekciju. imam malo peska u bubrezima i mislim da bi to bilo to sto se tice stomaka (vec se osecam kao hipohondra :lol: :-? )
Korisnikov avatar
Ah
Novi član
Novi član

Post od Ah »

a da, zaboravih da spomenem da su mi leukociti stalno poviseni, takodje vec 10ak godina (koliko pratim od raznih sistematskih na faxu do sada), a da se pri tome nisam osecala bolesno/prehladjeno i sl.
quincekap
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 09, 2006 12:21 pm

Post od quincekap »

Ipak moras otici kod lekara.Nema to veze sa hipohondrijom,posle moze biti kasno.Sve vise mladih je bolesno,verovatno od silnih stresova,Cernobila,bombardovanja.
Ipak ti je sedimentacija visoka,moras videti u cemu je problem.
Ja imam 35 god.,a zdravlje kao da imam 70.Nema sta me nije napalo.I kad cuju doktori ne znaju sta da mi kazu. Nisu mi toliko losi rezultati krvi,ali ja se lose osecam.Svaki dan me "nesto" boli,ali iz iskustva znam da je bol u stomaku najgori.
Eritrociti ti nisu toliko poviseni,mada prvi put vidim takve oznake koje si ti napisala.Jel to radjeno u privatnoj ili drzavnoj laboratoriji?
Za te "hronicno" povisene leukocite najbolji savet bi ti dao hematolog.
UZ abdomena obavezno uradi.Tu ce se videti da li imas prosirene zucne kanale,jer oni sad preuzimaju ulogu koju je imala zucna kesa.
Razgovarala sam s par pacijenata koji su posle 2 god. od operacije dobili kamenje i u kanalima,pa se onda radi "ciscenje" kanala,sto ni malo nije laka intervencija.
Probaj da ne jedes masno i cokolade,zumance,testa.Vidi da li ce ti biti bolje. Pozdrav!
Korisnikov avatar
Ah
Novi član
Novi član

Post od Ah »

Sve je radjeno u drzavnoj.
Meni je veci problem sto me nista ne boli, a eto rezultati krvi mi cesto budu katastrofalni, pa ne znam na sta da se pozalim doktoru ( a i njih cesto bude bas briga)...

Hvala sto mi dajes savete :)
Odgovori