Ginekolog mi je prepisao cyclo progynova lek, za regulisanje menstruacije. Medjutim, nisam sigurna da li je namena tog leka adekvatna mom problemu. Imam redovne menstruacije oduvek (imam 29 godina), ali je poslednjih 3-4 godine kolicina krvi znatno smanjena - jako malo krvarim, a i smanjio se broj dana koliko ciklus traje, ranije je to bilo 7 dana, a sad je jedva 4 dana. Naravno bolovi su isti, ako ne i gori nego sto su bili.
Interesuje me da li je cyclo-progynova adekvatan lek, jer sam procitala da je namenjen zenama sa obilnim krvarenjima - sto je u suprotnosti s mojim slucajem.
A evo nalaza od 19. dana od poslednje menstruacije, hormonska analiza:
fsh 4,2 U/I
estradiol 0,594 nmol/l (162,8 pg/ml)
lh 7,02 U/I
progesteron 45,41 nmol/l
prolactin 14,13 ng/ml
Zalosno je sto tako malo verujemo lekarima, ali tome mozemo zahvaliti zdravstvenom sistemu u drzavi, kao i ministru zdravlja koji je ucinio da lekari vise vremena provedu kuckajuci po tastaturi kaziprstom nego sto te pregledaju (ako te uopste pregledaju).
cyclo-progynova
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jun 26, 2008 10:14 am
Re: cyclo-progynova
Mislim da bi ipak trebala potraziti jos neko misljenje, a mozda i promeniti dr.
Ja ne bih uzimala tek tako bilo koji hormonski lek, ako nemam 100% poverenja u dr koji mi ga prepisuje.
Ovi hormoni vadjeni 19 dana nemaju nikakvo znacenje, tj. ne moze se izvuci nikakav zakljucak.
FSH, LH i E2 se vade 2 ili 3 dan ciklusa, a progesteron 7 dana nakon ovulacije i tada mogu dati neku sliku...
A zasto si uopste isla kod dr? To sto su ti ciklusi kraci i manje obilni nije nista nenormalno, nisi jedina...
Ja ne bih uzimala tek tako bilo koji hormonski lek, ako nemam 100% poverenja u dr koji mi ga prepisuje.
Ovi hormoni vadjeni 19 dana nemaju nikakvo znacenje, tj. ne moze se izvuci nikakav zakljucak.
FSH, LH i E2 se vade 2 ili 3 dan ciklusa, a progesteron 7 dana nakon ovulacije i tada mogu dati neku sliku...
A zasto si uopste isla kod dr? To sto su ti ciklusi kraci i manje obilni nije nista nenormalno, nisi jedina...
Ja se nadam da sam pogodila temu jer sam nova na forumu. Imam 22 godine i ciklusi su mi bili bas redovni,na svaka 28 dana.
Medjutim,prvo mi je zakasnilo u novembru nekih desetak dana.Pa sam dobila 7.12.Posle toga nisam sve do danas.Doktorka mi je prepisala Lutestrol.Rekla mi je da kada mi prestane krvarenje pocnem da pijem Cyclo Progynovu.Interesuje me jacina ovih pilula i da li mogu biti stetne,jer sam citala da su dosta jake. Hvala vam unapred...
Medjutim,prvo mi je zakasnilo u novembru nekih desetak dana.Pa sam dobila 7.12.Posle toga nisam sve do danas.Doktorka mi je prepisala Lutestrol.Rekla mi je da kada mi prestane krvarenje pocnem da pijem Cyclo Progynovu.Interesuje me jacina ovih pilula i da li mogu biti stetne,jer sam citala da su dosta jake. Hvala vam unapred...

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Okt 19, 2010 7:04 pm
joca021 napisao:Ginekolog mi je prepisao cyclo progynova lek, za regulisanje menstruacije. Medjutim, nisam sigurna da li je namena tog leka adekvatna mom problemu. Imam redovne menstruacije oduvek (imam 29 godina), ali je poslednjih 3-4 godine kolicina krvi znatno smanjena - jako malo krvarim, a i smanjio se broj dana koliko ciklus traje, ranije je to bilo 7 dana, a sad je jedva 4 dana. Naravno bolovi su isti, ako ne i gori nego sto su bili.
Hormonski status se obicno radi od 3-7 dana menstrualnog ciklusa, a 21 dana sa meri nivo progesterona kako bi se detektovalo da li je ciklus bio ovulatoran. Mislim da vam Cycloproginova ne treba. (Koji genije Vam je vadio hormone 19-og dana?
Ne znam da li pokusavate da ostvarite trudnocu ili Vam je potrebna kontracepcija. Ako su vam menstruacije jako bolne mozda ne bi bilo lose da pocnete sa kakvim kontraceptivom? To ce vam otkloniti bolove. Inace ne vidim razlog da se brinete sto je menstrualno krvavljenje postalo oskudno. Ne bi valjalo da je suprotno. Proverite rad stitaste zlezde i krvnu sliku i gvozdje.
Pozz![]()
Interesuje me da li je cyclo-progynova adekvatan lek, jer sam procitala da je namenjen zenama sa obilnim krvarenjima - sto je u suprotnosti s mojim slucajem.
A evo nalaza od 19. dana od poslednje menstruacije, hormonska analiza:
fsh 4,2 U/I
estradiol 0,594 nmol/l (162,8 pg/ml)
lh 7,02 U/I
progesteron 45,41 nmol/l
prolactin 14,13 ng/ml
Zalosno je sto tako malo verujemo lekarima, ali tome mozemo zahvaliti zdravstvenom sistemu u drzavi, kao i ministru zdravlja koji je ucinio da lekari vise vremena provedu kuckajuci po tastaturi kaziprstom nego sto te pregledaju (ako te uopste pregledaju).
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Okt 19, 2010 7:04 pm
Nije mi jasno zasto vasa doktorka odmah poseze za lekovima, a da vas prethodno nije detaljno ispitala (hormonski status, KKS, biohemija). Nemojte zuriti sa Cycloprogynovom.
P.S. Iskren savet - pronadjite neku drugu doktorku...
P.S. Iskren savet - pronadjite neku drugu doktorku...