Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.
Pozdrav svima!
Ja sam trudnica...trenutno sam u 34-oj nedelji trudnoce i cula sam da se iza 35-e nedelje mogu koristiti EVENING PROMROSE OIL CAPSULES..e sad,interesuje me,sta doktori misle o tome, i naravno kakva su vasa licna iskustva...Kapsule navodno treba da se uzimaju 2x dnevno i uticu na omeksanje grlica materice,sto svakako olaksava porodjaj.Unapred hvala.
Ja ga koristim za povecanje plodne sluzi u I fazi ciklusa. Naisla sam na informaciju da ga treba izbegavati u trudnoci jer moze izazvati kontrakcije! Ako ti se niko od ginekologa ne javi ili neka sa slicnim iskustvom, prosetaj malo googl-om sa kljucnim recima "pregnancy" i "evening promrose"
hvala nabla na brzom odgovoru...bila sam do apoteke i na samoj kutiji i pise da se nikako ne sme uzimati u trudnoci,bas zbog kontrakcija kao sto si rekla,al na nekim forumima sam procitala da su midwife preporucile trudnicama to,ali ne pre 35-36 nedelje..pa se zato sve nadam da ce se javiti neki dr. ili mamica sa iskustvom...
Pozdrav! Oenothera biennis (tj. onogra vulgaris) je nama dobro poznati "noćurak". Zove se tako zato što noću otvara latice.
Njegova lekovitost potiče od esencijalne masne kiseline (Omega-3 nezasićene masne kiselie) koja se u velikom procentu, 7-10%, nalazi u ulju dobijenom od semena ove biljke.
To je gama-linoleinska kiselina (GLA: omega-6 masna kiselina) koja ima antiinflamatorna i druga lekovita dejstva. GLA iz ulja noćurka u organizam se pretvara u prostaglandine. Ovo jedinjenje, nalik hormonima, reguliše različite funkcije u organizmu. Prostaglandini iz GLA PGE1 i PGE3 deluju antiinflamatorno pa se primnjuje kod PMS, ekcema, atopijskih dermatitisa.
Što se tiče porođaja neke babice na zapadu ga preporučuju posle 34-36 nedelje trudnoće, može oralno 2x1 ili vaginalno dve pred spavanje.
Kao i sa drugim lekovitim sredstvima tako i sa noćurkom, nema čudesnih, univerzalnih lekova sve je individulno!
Hvala Dr. Pedja na objasnjenju - ja Evening Primrose Oil koristim zajedno sa magnezijumom uvek pre menstruacije i od tada uopste vise nemam simptome PMS-a od kojih sam dugo patila. Sad znam i zasto je ovo dobro.
Dr.Pedja,hvala Vam sto ste se javili i odali nesto vise objasnjenja o ovim kapsulama...mene sad interesuje,da li ce se capsule,koja je stavljena vaginalno, apsorbovati i doci u krvotok zene,ili ce imati smao lokalno dejstvo,tj.dejstvo na grlic materice?
Ja sam koristila kapsule nocurka,tacno prije godinu dana i to na savjet svoje midwife.Ulje nocurka treba da omeksa grlic materice i da mu time pomogne da bude bolje elastican.Uz to mi je midwife preporucila i caj od maline koji ima ulogu da pospjesi otvaranje.Posto nisam ljubitelj cajeva ,nisam ga nesto puno ni pila ,ali sam nocurak pila redovno i ne znam da li je od nocurka ili zato sto je druga trudnoca nisam imala nikakvih komplikacija.Porodila sam se tacno na termin,taj dan sam isla na redovni pregled i bila otvorena 3 cm,na 10 dana prije 1 cm i to uvijek je midwife naglasavala kako mi je grlic elastican i omeksao.Porod je trajao 3 sata,a prvi vise od 24 sata.
Meni je bilo najlakse da uzimam kapsule oralno ,ne da ih stavlljam u vaginu.
Srecno!