Glupo pitanje o Beta HCG-u :)

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
anyushkam
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Okt 01, 2008 7:11 pm

Glupo pitanje o Beta HCG-u :)

Post od anyushkam »

Menstr. mi kasni 9 dana, poslednji ciklus je bio 04. avgusta a trebalo je dobijem 29. Radila Beta HCG danas, vrednosti 221,5, dok je ref. vrednost 5. Ispade da sam u 5. nedelji...

Glupo pitanje je sledeće:

Da li to sad znači da sam ja definitivno u 2. stanju?

I jedno normalno pitanje:

Kad ima smisla da odem na UZ, t.j. koliko treba da prodje od kako mi kasni menstr. do pregleda?

Hvala na odgovorima - ja sam malo sludjena vestima, pa se izvinjavam ako postavljam pitanja koja nemaju mnogo smisla ili su već negde pomenuta - nemam koncentracije da čitam druge postove!!
isidora
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sre Jun 09, 2004 2:00 am

Re: Glupo pitanje o Beta HCG-u :)

Post od isidora »

Beta odmah pokaze, a na UZ moze da se vidi neka promena, mada je mozda jos rano... Za definitivno utvrdjivanje trudnoce, dovoljen je, cini mi se, ginekoloski pregled.

Sto ne odes do doktora, on ce najbolje znati, a ja cu samo da ti cestitam i da ti pozelim lepu i uspesnu trudnocu i zdravu i lepu bebu. :)
tade
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 11, 2008 3:17 pm

Post od tade »

Zelim da ti cestitam.Prvi uz pregled se preporucuje u 7-oj nedelji,racuna se od prvog dana zadnje menstruacije,i tada bi vec trebalo da se cuju otkucaji bebinog srca,ja sam ginekoloski pregled imala tek kada sam otisla da se poradjam,mnogi ne preporucuju gin preglede pogotovo ne u ranoj trudnoci osim ako nema problema
isidora
Aktivan član
Aktivan član

Post od isidora »

tade napisao:ja sam ginekoloski pregled imala tek kada sam otisla da se poradjam,mnogi ne preporucuju gin preglede pogotovo ne u ranoj trudnoci osim ako nema problema
Ja sam u prvoj trudnoci imala jedan gin.pr. na pocetku, kojom prilikom je doktor utvrdio trudnocu. I, zaista, posle tog pregleda, ni u drugoj trudnoci, ni jednom nisam imala gin.pr. Ni sad, u trecoj, do pre neki dan, kad sam se pozalila da "nesto cudno" osecam, pa me pregledao, ali definitivno moj doktor to "izbegava" u trudnoci... U pravu si, verovatno.
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Post od Lily-an »

sutra, 9.sept. ponovi test krvi na hormone hcg, trebalo bi da pokažu dvostruko višu vrednost i to je onda trudnoća!Naravno, graviditet će biti konstatovan tek nakon UZV nalaza, u 7.nedelji, kada će se videti srčani mišič i čuti otkucaji srca!Bolje kraj 7 .nedelje!Za svaki slučaj...
Mislim da je ovo trudnoća :D Sa srećom!Nisu me pregledali da bi ustanovili trudnoću, za tim posle bete i UZv nije ni bilo potrebe...

Tade, Isidora,
iz vaših postova zaključujem da niste radile klisične gin. preglede, tokom trudnoće..uh..što imam strepnju od toga...No, dobro....znači da se i ne forsa sa tim..odlično..ali, ako bih mogla da vas priupitam, da li ste radile briseve sa cerviksa, tokom trudnoće?Koliko puta?I, to mu dođe neki manuelni , ginekološki pregled...???Napišite svoje iskustvo, molim vas.Thanxs!
nada.t
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 26, 2009 1:58 pm

Post od nada.t »

Ukoliko nemaš nikakvih problema, dovoljni su UZ pregledi s vremena na vreme, ja sam radila obavezno 1 mesečno, svakog meseca vaginalni i cervikalni bris i kompletju laboratoriju. Medjutim, ja sam imala tu nesreću da u 36 nedelji trudnoće izgubim bebu i to zbog nekog virusa, još uvek ne znam šta je bilo u pitanju. Tako da bih ja svakoj trudnici preporučila briseve na mikoplazme, hlamidiju i torch. Možda sam ja nakon svega paničar, jer znam da to, bar kod nas nikome ne daju da radi, ali eto, ja bih sada tako. Biće mi drago ako sam ti malo pomogla. Nadam se da te nisam uplašila, jer ovo što se deslo meni verovatno se dešava jako retko, ali kad si baksuz....
isidora
Aktivan član
Aktivan član

Post od isidora »

Ja svakog meseca radim UZ, krvnu sliku i mokracu nosim u lab, sva tri puta sam radila test na antitela (negativna sam kg). Merenje tezine, pritiska i razgovor sa doktorom. To su sve analize i pregledi koje sam u svim do sad trudnocama radila.

Jedino sad, pre nekoliko dana, malo me je boleo stomak, pa sam vanredno zakazala pregled, i dr mi je radio i UZ i klasican gin.pr. Sve je ok, tako da ocekujem da do kraja trudnoce vise necu morati.

Nikakvi brisevi nisu bili potrebni. Verovatno sve zavisi od toga kako se ko oseca, i da li ima ili nema problema u trudnoci...

poz.
tade
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 11, 2008 3:17 pm

Post od tade »

Privatno idem i radim 3d uz preglede i to u 7-oj nedelji-tada je bitno da se vidi gde se usadio plod i da se vidi srcana akcija kod bebe,zatim sa punih 12 nedelja-to je prvi ekspertski uz,bitno je da se izmeri nuhalni nabor i tada se radi double test,kod mog dr sve ga zene rade bez obzira na godine,zatim sledeci uz sam imala sa punih 17 nedelja tada se radi i tripl test ali da li ces ga raditi zavisi od lekara jer ako je sve bilo do tada uredno nema potrebe,sledeci uz u 24-oj nedelji i zadnji do sada u 30-oj nedelji.Dr mi je rekao da se javim kada udjem u 9-ti mesec i to u bolnici da otvorimo karton i pocinjemo sa ctg.Ako je trudnoca uredna 4 uz pregleda i double test su dovoljni i po njegovim recima ne treba preterivati ni sa uz ni sa testovima osim u slucaju problema u trudnoci.Krv i mokracu sam do sada 2 puta davala a vaginalni i cervikalni bris u 7-om mesecu i to da ti obavezno radi lekar.Moje misljenje je da ne treba previse "cackati",naravno ako je trudnoca uredna,jer moze da bude vise stete nego koristi a i trudnica se psihicki optereti,samo opusteno i od boga zdravlje.
anyushkam
Aktivan član
Aktivan član

Post od anyushkam »

Hvala svima na brojnim odgovorima!

Juče sam se, kad sam se opasuljila, setila da okrenem ordinaciju u koju inače idem, i da pitam sestru kad da dodjem na UZ. Ona reče naredne nedelje, tj. da
nema smisla da dolazim ako mi kasni manje od 2 nedelje. Tako ću i da uradim.

Što se tiče ostalih UZ, iščitaću na netu šta kaže SZO, kakva je praksa (ne bih da preteram, a ne bih i da zapostavim screening totalno).
Imam i cool ginekologa za kojeg ne verujem da će preterivati sa frekfencijom pregleda.

Inače, meni se ovo desilo posve neočekivano, jer imam endometriozu, i prema prognozama, trebalo je debelo da se pomučim da bih ostala u 2. stanju,
a ja eto, kao da je sve u redu, nismo ni pokušavali nešto posebno, onako ofrlje, a ima samo 4 meseca od kako ne koristim kontracepciju. Ludilo.
Zato sam i bila u šoku kad sam saznala. Bila sam gotovo 100% sigurna da će rezultat izaći negativan.

Još jednom, hvala svima i pozdravljam vas!
nada.t
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 26, 2009 1:58 pm

Post od nada.t »

Očigledno da je praksa različita u zavisnosti od doma zadravlja. Ja za sve ovo ne bih ni znala da me muka nije naterala. Tek kad sam dospela u bolnicu saznala sam šta sve traže od trudnica da urade. Inače, iz mog tragičnog iskustva naučila sam da je bolje uraditi sve što možeš, jer ako se nešto ne daj bože desi, bar znaš da si sve uradila. Nekad na žalost ni to ne pomogne, kao u mom slučaju. Mada, znam žene koje jednom u toku trudnoće odu kod ginekologa i sve na kraju bude o.k. Sve više verujem da je i to pitanje sreće, mada da nisam sve to uradila u trudnoći mislila bih da je neki moj propust u pitanju, pa bi na ovaj bol dodala još i grižu savest.
Lily-an
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Mar 21, 2008 11:25 pm

Post od Lily-an »

Anyshakam..čekamo :D

Hvala vam na iznetim iskustvima.Danas mi "vezica" :wink: iz bolnice kaže da se kod njih praktikuje pregled sa brisevima tek u 9.mesecu, ako dotle teče trudnoća bez problema...i baš mi je drago da to čujem...Uostalom, gro stvari se da ustanoviti UZV.
Nada.t, život ide dalje, tako jednostavno mora....ne daj se! :D

hmm..kada smo već na ovoj temi se kao grupisale..Vojovanov je trudna, 5.mesec, Isidori je već treća trudnoća, ako ne grešim, Sofija prošle godine...sigurno propustila neku devojku....pozz svima!
anyushkam
Aktivan član
Aktivan član

Post od anyushkam »

Evo da updateujem.
Nažalost, bio je spontani u 7. nedelji :( tako da ću morati da pokušam ponovo.
Hvala svima još jednom na odgovorima i podršci, pa se javljam sa srećnim vestima, kad ih bude.

Pozdrav!
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Prvi put sam juce u zivotu radila Betu, nemam uopste iskustva sa ovakvim nacinom tretiranja. Danas me je dr. zvala da mi kaze da je beta blago povecana, otprilike kao za ranu trudnocu. Pa htedoh da vas pitam postoji li jos neki drugi razlog zbog cega beta moze biti povecana (moze li ovaj test da omane)?
Ako sam zaista trudna, onda ne bi bilo lose da sve one devojcice koje se pitaju da l se moze ostati trudan dok imate menstruaciju i u tzv. neplodnih prvih 10 dana procitaju ovaj post jer sam ja bas u ovim danima ako je i ovaj put tako, ostala DVA puta trudna!
gloria2
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Mar 24, 2008 3:05 pm

Post od gloria2 »

Dea, dobro došla u klub.I ja sam ostala sedmi dan ciklusa trudna.Čestitam ti,na trudnoći.Ti beše, imaš devojčicu.Mislim da se jako retko,skoro nemoguće dešava da beta raste iz nekog drugog razloga.Mislim,ako ti se već jednom desilo,zašto ne bi moglo ponovo(kod mene se često dešavaju stvari po "Marfijevom zakonu").Pozdrav, i javi kako napreduješ.
Dea
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Pet Dec 24, 2004 6:22 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Dea »

Od kad mi je dr. juce javila poceli su da se pojavljuju i simtomi (grudi bole strasno). DOduse stomak me bas boli kao da cu da dobijem, ali koliko znam to isto moze da znaci i da se materica siri. Iskreno ovo je bilo bas ne planirano i los je tajming, jos uvek se navikavam na tu mogucnost, ali boze moj, ko ima jednog andjela kuci ne moze se nikako odluciti na to da ne dobije jos jednog....
Odgovori