HITNO: BI-RADS 4 i biopsija

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
emilija2004
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Dec 17, 2004 2:25 pm

HITNO: BI-RADS 4 i biopsija

Post od emilija2004 »

Na ultrazvuku mi je na levoj dojci utvrdjeno prisustvo tvorevine dimenzije 8,2mmx7mm,ovalnog oblika i utvrdjen je rizik bi-rads kategorija 4,odmah je uradjena biopsija iglom radi dalje analize sastava tog materijala.Ja nisam osecala neke probleme,isla sam svake godine na redovan pregled i na mamografu je jos 2009 utvrdjeno da to postoji i da se ne uvecava.
Sada sam preplasena,cekam rezultate biopsije i pitam vas STA ZNACI BI-RADS 4,da li je to kancer ili sta sve moze da bude i kakve akcije i predloge od lekara mogu da dalje ocekujem.
Totalno sam sludjena i molim da mi sto pre odgovorite.
Imam 43 godine,cerkicu od 5 god,molim vas.....
emilija2004
Aktivan član
Aktivan član

Re: HITNO: BI-RADS 4 i biopsija

Post od emilija2004 »

Jos da pitam,nakon biopsije sam nosila flaster koji sam skinula posle dva dana,sada je na tom mestu malo bolno i koza je zuckaste boje.Da li je to normalno?Da li treba da pripazim da ne opterecujem levu stranu tela,ruku itd?
Bokily
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 31, 2010 1:32 am

Post od Bokily »

Zbog nalaza mamografa BIRADS 4 vam je i rađena biopsija. To dvoje po pravilu treba da idu zajedno.
BIRADS 4 je promena koja najprostije rečeno ''niti smrdi niti miriši''. Ta promena ne izgleda ni kao tipični benigni tumor niti kao maligni tumor (nema mikrokalcifikacije, nema paučinaste produžetke tzv. spikulozne promene).
BIRADS 4 ne mora biti karcinom. A i druga bitna stvar, jako je važno ko čita taj nalaz, koliko ima iskustva.
Posle rezultata biopsije će se znati šta je.
Žao mi je što nisam precizna ali ni ne mogu biti kada postoji samo nalaz mamografije.
Što se tiče te žućkaste promene i bola, to je normalna pojava (manje više kao kad primate inekciju, prosto igla prolazi kroz tkivo i oštećuje ga, proći će za par dana).
Javite se sa nalazima biopsije.
Pozdrav.
emilija2004
Aktivan član
Aktivan član

Post od emilija2004 »

histoloski nalaz je pokazao da imam DCIS!I preporucena je operacija,da se ispita radioloski jedan ili vise limfna cvora (mada na UZ i mamografu deluje da su cisti) a zatim da se dojka zasece oko bradavice i da se sumnjivo tkivo otkloni i salje na patologiju.
Ja sam....preplasena,deprimirana pomisljam na svasta.

Zanima me kakve su posledice otklanjanjem limfnih cvorova i ima li veza ako se otkloni jedan ili vise zarad ispitivanja.Da li cemi oticati ruka,pasti imunitet itd?

Zanima me oporavak posle operacije,posto su pominjali da ce staviti neki dren.
Kako da se pripazim posle toga (putovanja,kucni poslovi,tusiranje itd).

Kakvi ce rezultati biti to zavisi verovatno od patoloskih rezultata,ne smem ni da pitam mnogo o tome,pokusavam da razmisljam najpozitivnije,pojacavam ishranu i pijem ujutru aroniju da pojacam imunitet pred operaciju.
Odgovori