dakle, imam 20god.. imala sam problem sa upalom besike prvi put pre 4 meseca.. nakon izlecenja sam imala tegobe oko zadrzavanja nagona za mokrenjem.. trajalo je neko vreme i bilo je jako neugodno zato sto mi se desavalo da toliko ne mogu se suzdrzim, da sam mokrila na sred ulice..
nakon 4 meseca, opet pocinje da mi se desava isto.. prejak nagon za mokrenjem. ne sumnjam da je ponovo u pitanju upala besike zato sto se zaista nisam izvrgavala nicemu sto bi do nje dovelo. svakako cu uraditi urinokulturu.. ali imate li neki savet ili objasnjenje zasto se ovo desava i kako i gde leciti..?
hvala unapred..
Nekontrolisano mokrenje
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Draga Gospođice
postoje mnogi razlozi koji mogu uzrokovati vaš problem, 5 su glavnih:
Stress incontinence: Kod nje povećanje pritiska u trbuhu dovodi do nekontrolisanog ispuštanja mokraće.
Urge incontinence: (Verovatno i Vaš problem) je znak hiperaktivne mokraćne bešike sa nekontrolisanim mokrenjem koje se javlja često i iznenada bez ikavog znaka upozorenja.
Pacijentkinja mokri često i iznenada.
Okidač može biti okretanje ključa u bravi, pranje sudova, žuborenje vode. Okidač za Urge incontinence može biti pijenje veće količine vode, kafe ili alkohola.
Mixed incontinence: Kod ovog tipa pomešani su znaci "stress incontinence" i "urge incontinence". Radi se o problemu hiperaktivne m.bešike i hipoaktivne uretre (izvodnog mokraćnog kanala).
Pacijetkinja nekontrolisano ispiški od malo do osrednje urina pri fizičkoj aktivnosti. Takođe mokri često, hitno i ima noćno mokrenje.
Overflow incontinence: Ovaj termin označava situaciju kada je bešika prepunjena , prerastegnuta, te popuštaju kontrakciju mišii tzv. detrusori. Do ove situacije dovodi pritisak neke okolne strukture na bešiku, suženje uretre, začepljenje zadnje urethralne valvule ili nakon nekih tzv. "Sling operacija". Uzrok nefunkcionalnih detrusora uključuje areflexiju (sensornu ili motornu paralizu m.bešike kao deo neurološke bolesti) ili atoničnu (mlitavu) m.bešiku zbog gubitka tonusa mišića, (dugotrajna prerastegnutost dovodi do popuštanja mišića detrusora) u situacijama gde ne postoji neurološko oboljenje. Pacijent oseća nekompletno ražnjenje m.bešike, sporo isticanje mokraće i kapanje urina.
Na žalost lečenje nema efekta na ovo stanje tako da je kateter jedini način za pražnjenje prepunjene bešike.
Bešika popušta kao rezultat neurološkog insulta (areflexic detrusor) ili zbog mehaničkog razloga (atonic detrusor).
Stanje nakon upotrebe katetera se popravlja kod onih koji nisu imali neurološku povredu. Obično kateter stoji oko 7 dana do oporavka povređenih-istegnutih mišića. Ukoliko se stanje ne popravi za 4 nedelje znači da treba ukljućiti i druge metode lečenja. Povremena kateterizacija predstavlja terapiju za duži period vremena kao logična mogućnost.
Primarno Vaš problem treba da reši Urolog, a tu smo i mi ginekolozi da pomognem jer zbog blizine struktura organa problem može biti tzv. uro-ginekološki!
Pozdrav DrPeđaDj
postoje mnogi razlozi koji mogu uzrokovati vaš problem, 5 su glavnih:
Stress incontinence: Kod nje povećanje pritiska u trbuhu dovodi do nekontrolisanog ispuštanja mokraće.
Urge incontinence: (Verovatno i Vaš problem) je znak hiperaktivne mokraćne bešike sa nekontrolisanim mokrenjem koje se javlja često i iznenada bez ikavog znaka upozorenja.
Pacijentkinja mokri često i iznenada.
Okidač može biti okretanje ključa u bravi, pranje sudova, žuborenje vode. Okidač za Urge incontinence može biti pijenje veće količine vode, kafe ili alkohola.
Mixed incontinence: Kod ovog tipa pomešani su znaci "stress incontinence" i "urge incontinence". Radi se o problemu hiperaktivne m.bešike i hipoaktivne uretre (izvodnog mokraćnog kanala).
Pacijetkinja nekontrolisano ispiški od malo do osrednje urina pri fizičkoj aktivnosti. Takođe mokri često, hitno i ima noćno mokrenje.
Overflow incontinence: Ovaj termin označava situaciju kada je bešika prepunjena , prerastegnuta, te popuštaju kontrakciju mišii tzv. detrusori. Do ove situacije dovodi pritisak neke okolne strukture na bešiku, suženje uretre, začepljenje zadnje urethralne valvule ili nakon nekih tzv. "Sling operacija". Uzrok nefunkcionalnih detrusora uključuje areflexiju (sensornu ili motornu paralizu m.bešike kao deo neurološke bolesti) ili atoničnu (mlitavu) m.bešiku zbog gubitka tonusa mišića, (dugotrajna prerastegnutost dovodi do popuštanja mišića detrusora) u situacijama gde ne postoji neurološko oboljenje. Pacijent oseća nekompletno ražnjenje m.bešike, sporo isticanje mokraće i kapanje urina.
Na žalost lečenje nema efekta na ovo stanje tako da je kateter jedini način za pražnjenje prepunjene bešike.
Bešika popušta kao rezultat neurološkog insulta (areflexic detrusor) ili zbog mehaničkog razloga (atonic detrusor).
Stanje nakon upotrebe katetera se popravlja kod onih koji nisu imali neurološku povredu. Obično kateter stoji oko 7 dana do oporavka povređenih-istegnutih mišića. Ukoliko se stanje ne popravi za 4 nedelje znači da treba ukljućiti i druge metode lečenja. Povremena kateterizacija predstavlja terapiju za duži period vremena kao logična mogućnost.
Primarno Vaš problem treba da reši Urolog, a tu smo i mi ginekolozi da pomognem jer zbog blizine struktura organa problem može biti tzv. uro-ginekološki!
Pozdrav DrPeđaDj
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Dec 27, 2005 6:47 pm
Ja imam takodje problem vezan za mokrenje. Ne pijem puno tecnosti, oko litar dnevno a nocu idem i po 4-5 puta u wc. I svaki put se bas posteno ispiskim. Nista me ne boli, sve je ok ali to traje vec nekoliko meseci. Da li je to normalno, jel treba da se naviknem ili da dam urin na pregled? I ako nije normalno, mozete li da mi napisete kao u prethodnom postu, sta bi moglo biti?
-
- Aktivan član
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Jul 10, 2007 7:39 pm
- Kontakt:
Mozda sve to samo ima veze sa vasom ishranom i sa vasim metabolizmom.I ja veoma cesto mokrim ali ja i unosim dosta tecnosti,a i pravilno se hranim,sportski lekari preporucuju cesto mokrenje kako bise izbacivale ,,stetne materije,, naravno sve je to ok ako nije neka infekcija ili upala,ja vam kazem kao sportski radnik.Ponekad je veoma dobro ici cesce u wc,a tokom trudnoce sam mokrila na pola sata danonocno,meni to ne smeta,cak se zabrinem ako nemam potrebu cesce.Sa sportske strane sve je u metabolizmu,ishrani,nacinu zivota.

-
- Stalni član
- Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Draga MarijaM. delom se slažem sa vama, ali 4-5 puta obilno piškiti noću izlazi iz normale, remeti san?!
Povećanje mokrenja ne mora da znači automatsko povećano izbacivanje samo štetnih već i ostalih materija, minerala, na primer kalijuma.
Druga je situacija kada se ne unosi dovoljna količina tečnosti te dolazi do dehidratacije te sledstvenog smanjenog izlučivanja urina.
U trudnoći uvećana materica vrši mehanički pritiska na m.bešiku smanjujući joj kapacitet i podražujući je tako da je učestalo mokrenje iz drugih razloga, mada je i uroinfekcija češća neg van trudnoće.
Suština je da svemu treba naći pravu meru tj. ni u čemu ne preterivati!
Pozdrav DrPeđaDj
Povećanje mokrenja ne mora da znači automatsko povećano izbacivanje samo štetnih već i ostalih materija, minerala, na primer kalijuma.
Druga je situacija kada se ne unosi dovoljna količina tečnosti te dolazi do dehidratacije te sledstvenog smanjenog izlučivanja urina.
U trudnoći uvećana materica vrši mehanički pritiska na m.bešiku smanjujući joj kapacitet i podražujući je tako da je učestalo mokrenje iz drugih razloga, mada je i uroinfekcija češća neg van trudnoće.
Suština je da svemu treba naći pravu meru tj. ni u čemu ne preterivati!
Pozdrav DrPeđaDj
-
- Aktivan član
Danas sam dobila rezultate i sve je u redu. Jedino sto mi je holesterol na gornjoj granici(5.22 a granica je 5.3)
Zbog cega se to desava? Mislila sam da je visok holesterol karakteristican za starije osobe... Dr mi je rekla da manje jedem masno a ja masno i ne jedem. Zato mi nije jasno otkud mi holesterol. Dr nije znala da mi kaze, rekla je da moze da se desi zbog dijete, a ja nisam na dijeti.
Sto se nocnog mokrenja tice, urin je sasvim u redu kao i secer. I dalje mislim da to nije normalno jer ne mogu da skolpim vise od 2 sata kontinuiranog spavanja. Nije meni problem da se opet uspavam, ali jednostavno mi smeta da se budim svaki cas. Ne pijem puno tecnosti i hranim se normalno. Znaci ne jedem iskljucivo zdravu hranu, ali ni fast food. Mada ne vidim kakve bi to veze imalo s piskenjem.
Da li imate jos neki savet sta da radim jer moja dr nije imala

Sto se nocnog mokrenja tice, urin je sasvim u redu kao i secer. I dalje mislim da to nije normalno jer ne mogu da skolpim vise od 2 sata kontinuiranog spavanja. Nije meni problem da se opet uspavam, ali jednostavno mi smeta da se budim svaki cas. Ne pijem puno tecnosti i hranim se normalno. Znaci ne jedem iskljucivo zdravu hranu, ali ni fast food. Mada ne vidim kakve bi to veze imalo s piskenjem.
Da li imate jos neki savet sta da radim jer moja dr nije imala

-
- Aktivan član
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Uto Jul 10, 2007 7:39 pm
- Kontakt:
Ne mora da znaci da ako ne jedete masno necete imati holesterol,vas metabolizam je mozda takav,a holesterola ima u mnogim namirnicama ne samo u onim masnim,trebalo bi da izbegavate jaja,odnosno zumanca jer su puna holesterola i veoma dugo se vare.Mozda ste pojeli nesto pre no sto ste uradili analize pa vam je to poremetilo rezultate.Ja se inace zdravo hranim,i koristim samo maslinovo i biljno ulje pa to ne znaci da nemam holesterol.Dijeta ne znaci izgladnjivanje,nego pravilna ishrana,odnosno lepo rasporedjeni obroci koji sadrze sve sto je potrebno organizmu u odredjenoj dnevnoj dozi.Pijte sto vise tecnosti,odnosno vode,iskljucivo prirodne ne gazirane.Voda je najbolji lek protiv masnoca.naravno mozda sve ima i veze sa vasim nacinom zivota,stres i opterecenje mnogo uticu na nas metabolizam.Dakle,sto vise vode i vezbalte kad god za to nadjete vremena,barem pola sata dnevno.Pozdrav