prehlada u trudnoci! hitno!
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
prehlada u trudnoci! hitno!
Zdravo, peti sam mesec trudnoce i juce sam se jako prehladila. Boravila sam, sticajem okolnosti, malo vise vremena napolju i od juce osecam grebanje u grlu i bol u usima. Jako sam zabrinuta zbog mogucih posledica na plod. Da li mi iko moze reci sta da radim, da li smem da pijem neki lek? Imala sam dva spontana u ranoj trudnoci. Unapred hvala!
Možeš da ispiraš grlo čajem od žalfije ili fiziološkim rastvorom ili bledo rozim rastvorom hipermangana. Nafiluj se C vitaminom i toplim čajevima, ispiraj nos fiziološkim rastvorom i posavetuj se sa ginekologom oko uzimanja lekova na bazi paracetamola-Febricet, Panadol...I lezi i miruj.
Sve najbolje
Ksenija
Sve najbolje
Ksenija
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Dec 08, 2007 1:48 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Eni.np, Febricet smes piti cak i u prvom trimestu trudnoce kada ti je dosta lekova zabranjeno tako da nema razloga da ga sada ne bi smela. Za svaki slucaj i svoju sigurnost proveri sa doktorom, mada mislim da ces sigurno smeti. Uz to naravno dosta cajeva i vitamina C ( najbolje iz voca ).
pozdrav
KETY
KETY
-
- Novi član
- Pridružio se: Sre Jul 11, 2007 8:21 pm
Ja sam takodje 5-ti mesec trudnoce. Pre mesec dana sam isto imala prehladu, grlo me je dosta bolelo, kasalj, bez temperature. Citala sam tada da je odlican lek iscedjen grejp razblazen sa toplom vodom. Jeste malo grozno, ali pomaze. Takodje sam pila "preprzeno mleko"(karamelises 1-2 kasicice secera, pa dodas mleko u to vruce i sacekas da provri). Ja sam stavljala kapi morske vode u nos. Najbolje od svega je caj belog sleza(bas caj, ne sirup), ali je on ubedljivo najodvratniji. Ispiraj grlo slanom vodom(stavi cetvrtinu kasicice soli u toplu vodu).
Svi lekovi su grozni, ali pomazu. Odmaraj i ne brini, bice dobro
Svi lekovi su grozni, ali pomazu. Odmaraj i ne brini, bice dobro

-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm
Probaj najpre bez lekova, tj. cajevi, vitamini, beli slez i fizioloski rastvor za nos. Za grlo imas tablete propolisa za zvakanje koje su potpuno prirodne i pantenol tablete.
Ako bas budes morala da pijes antibiotike znaj da slobodno mozes da koristis penicilin, a ako si alergicna na njega (kao ja) prepisace ti eritromicin. Ja sam skoro bila u par navrata prehladjena i na kraju sam morala da uzmem eritromicin, a u 6.sam mesecu. Konsultovala sam se i sa mojim ginekologom i kaze da cak i u ranijoj trudnoci daju eritromicin, npr.kod trudnica koje se lece od hlamidije, i da nije bilo nikakvih losih iskustava.
Utopljavaj se i cuvaj se!
Ako bas budes morala da pijes antibiotike znaj da slobodno mozes da koristis penicilin, a ako si alergicna na njega (kao ja) prepisace ti eritromicin. Ja sam skoro bila u par navrata prehladjena i na kraju sam morala da uzmem eritromicin, a u 6.sam mesecu. Konsultovala sam se i sa mojim ginekologom i kaze da cak i u ranijoj trudnoci daju eritromicin, npr.kod trudnica koje se lece od hlamidije, i da nije bilo nikakvih losih iskustava.
Utopljavaj se i cuvaj se!

moja dva sunasca - LENA 15.08.2006. u 15:10 i VASILIJE 10.04.2008. u 02:15
Zelim svima da se zahvalim koji su "priskocili" u pomoc. Mnogo mi znaci jer me je jako strah zbog prethodnih lose zavrsenih trudnoca. Ceo dan unosim vitamine,pijem cajeve, uzela sam i pantenol septolete. Interesuje me da li jos neko zna za onaj recept sa kuvanim lukom, ne znam tacno nacin pripreme a cula sam da je i on jako efikasan kod prehlada?