A D E N O M Y O S I S

Podforum o svim temama vezanim za zdravlje, prevenciju oboljenja i lečenje oboljenja ženskih polnih organa. Saznajte sve o ženskim polnim organima, anatomskim osobinama, fiziologiji i najčešćim patološkim stanjima.

Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik

Odgovori
oskarka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 04, 2007 10:14 pm

A D E N O M Y O S I S

Post od oskarka »

Adenomyosis

Dobar dan svima, posebno doktorima voljnim da mi odgovore na problem.
Imam 36 godina I potvrdjena mi je adenomiosa na prednjem zidu uterusa, intermuralno, I zahvata skoro celu povrsinu zida. Poznato mi je o cemu se radi I sta je adenomioza, ali me interesuje njen uticaj na mogucnost zaceca. Evo nekoliko podataka o meni:
- imam 36 godina
- u braku sam 8 godina (poslenje 4 se bavimo nasim problemom zaceca)
- ciklusi su mi uredni, na 27 dana, traju 4-5 dana I nisu obilni, niti bolni (nemam ni jedan simptom adenomioze na koji sam nalazila, bolne menstruacije, grcevi, obilni ciklusi…)
- trudnoca ni pobacaja nisam imala
- suprugovi rezultati su dobri
- radial sam nebrojeno puta folikulometriju I zdravi I dobri folikuli nisu izostajali cak I bez stimulacije Klomifenom
- endimoerijum se teze video na ultrazvuku zbog adenomioze, ali je njegova debljina uglavnom bila dobra (12 dan cilusa npr. bio je 11 mm)
- nemam bakterija, ureaplazmi I sl.
- 2005. sam radial HSG I nalaz je uredan
- radili smo tri neuspesne insemenacije 2006.
- drugih ginekoloskih intervencija ni operacija nisam imala
- adenomioza otkrivena ultrazvukom u Narodnom frontu decembra 2006.

Molim vase misljenje da li uopste da pokusavam sa ostvarivanjem trudnoce, tj. posto prirodnim putem do sada nije bilo zaceca, da li vantelesna uopste u mom slucaju ima smisla? Skromnih sam materijalnih mogucnosti I zaista nisam u situaciji da me doktori vuku za nos tipa “ ma sigurno moze doci do trudnoce…dajte pare I sve je reseno”. Stvarno mi treba iskren odgovor.
Hvala,

Oskarka
dakac
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 18, 2007 9:02 pm

Post od dakac »

www.obgyn.net, u odeljku search ukucaj adenomyosis i izacice ti dosta interesantnih clanaka na tu temu, i okvirno dati odgovore na neka tvoja pitanja...doduse ako govoris engleski :D Mada dosta toga o adenomyosis-u mozes naci i preko drugih pretrazivaca, na prvom mestu Google.
PedjaDj
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Uto Jan 11, 2005 11:01 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od PedjaDj »

Draga Dakac,
Vidim da pretražujete po netu, sajt www.ObGyn.net je odličan, samo napred!

Pozdrav Dr PeđaDj
oskarka
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Mar 04, 2007 10:14 pm

Post od oskarka »

hvala dakac, al, zar nikoga nema da samnom podeli iskustva
djole71
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Maj 27, 2006 3:41 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od djole71 »

I ja sam jedna od onih sa adenomiozom.Iza sebe imam tri neuspesna ICSI-ja i jedan zamalo uspesan(trudnoca pa spontani).Meni je adenomioza dijagnostikovana histeroskopijom i tada mi je objasnjeno da se ona moze dijagnostikovati samo uzimanjem isecka koji se salje na histopatoloski pregled.Ne znam da li sam u pravu ali mislim da samo UZ pregled nije dovoljan da se sa sigurnoscu moze uspostaviti ova dijagnoza.
Pozdrav!
Odgovori