trudnoca i negativna krvna grupa??????
Moderatori: moderato, admin, vlada99, dr Presetnik
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Feb 23, 2006 12:27 am
trudnoca i negativna krvna grupa??????
Da li bi neko mogao da mi napise nesto i objasni o komplikacijama u trudnoci sa negativnom krvnom grupom???
....... .i uopste da li je potrebno pre prve trudnoce koristiti neke lekove?

Pretpostavljam da mislis na Rh negativan faktor majke.
Mozes da pogledas ovaj clanak sa sajta Klinike Majo.
Problem u trudnoci moze da nastupi ako beba ima Rh pozitivnu krvnu grupu (inace, to moze da se desi iskljucivo ako je bebin otac takodje Rh+). Tada majcin organizam proizvodi antitela koja unistavaju Rh pozitivne celije, sto moze da dovede do teske anemije kod deteta.
Radi prevencije tog problema, trudnica kasnijem periodu trudnoce (kako je napisano u ovom clanku), kao i posle porodjaja, treba da primi injekciju koja ce spreciti stvaranje tih antitela. Injekcija se daje i posle spontanog pobacaja, kao i kod nekih drugih komplikacija u kojima je majcina krv dosla u dodir sa bebinom.
Dakle, uzimanje lekova zbog Rh faktora pre trudnoce nije potrebno.
Pozdrav i sve najbolje!
Mozes da pogledas ovaj clanak sa sajta Klinike Majo.
Problem u trudnoci moze da nastupi ako beba ima Rh pozitivnu krvnu grupu (inace, to moze da se desi iskljucivo ako je bebin otac takodje Rh+). Tada majcin organizam proizvodi antitela koja unistavaju Rh pozitivne celije, sto moze da dovede do teske anemije kod deteta.
Radi prevencije tog problema, trudnica kasnijem periodu trudnoce (kako je napisano u ovom clanku), kao i posle porodjaja, treba da primi injekciju koja ce spreciti stvaranje tih antitela. Injekcija se daje i posle spontanog pobacaja, kao i kod nekih drugih komplikacija u kojima je majcina krv dosla u dodir sa bebinom.
Dakle, uzimanje lekova zbog Rh faktora pre trudnoce nije potrebno.
Pozdrav i sve najbolje!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pon Mar 07, 2005 2:42 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ja sam 0-, i ako je prva trudnoca, rizici su minimalni, samo ides jednom mesecno da izvadis krv na antitela, i to pod uslovom da je otac deteta pozitivan rh faktor (npr. B+), ukoliko analize pokazu da je sve OK samo 72h posle porodjaja ili bilo kakvog zavrsetka trudnoce moras da primis ROgam koji uglavnom sada bolnice imaju, a ako nemaju ima ga skoro svaka apoteka i kosta oko 50evra, to je zastita za sledecu bebu. Ukoliko se pojave antitela u toku trudnoce onda se rogam prima ranije koliko znam, a nisam 100% sigurna, tvoj dr ce ti objasniti, ili mozda neko od dr na forumu.
u svakom slucaju, zablude o krvnim grupama su proslost, mene je jedna starija baka pitala kako sam uopste rodila sa tom krvnom grupom
u svakom slucaju, zablude o krvnim grupama su proslost, mene je jedna starija baka pitala kako sam uopste rodila sa tom krvnom grupom

-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Feb 28, 2005 1:56 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ako trudnica ima Rh faktor negativan neovisno o vrsti krvne grupe ( O, A, B, AB ), potrebno je da poslije svakog pobacaja, namjernog ili spontanog, i svake intervencije u trudnoci ( amniocenteza, CVS ), porodjaja, primi Rhogam imjekciju...intramuskularno.
U trudnoci ako je Coombs negativan potrebno je da dobijete Rhogam 300 mcg u 28 nedjelji trudnoce i poslije porodjaja, ako beba ima Rh faktor pozitivan.
I to je sve.
U trudnoci ako je Coombs negativan potrebno je da dobijete Rhogam 300 mcg u 28 nedjelji trudnoce i poslije porodjaja, ako beba ima Rh faktor pozitivan.
I to je sve.
-
- Novi član
- Pridružio se: Čet Feb 23, 2006 12:27 am
Kada kontrolisati antitela u DRUGOJ trudnoci?
U 6. sam nedelji druge trudnoce. Prva je prosla bez stvaranja antitela, a kako je dete rodjeno Rh pozitivno primila sam Rogham. Pored toga primila sam Rogham jos tri puta (zbog amniocenteze i dva nezeljena abortusa), sto, predpostavljam, povecava rizik u ovoj sad trudnoci u kojoj sam (DA LI ?). Zanima me u kojoj nedelji trudnoce bih trebala da pocnem da kontrolisem pojavu antitela u krvi i kojim ritmom? Da li se kontrole sastoje samo od antiglobulinskog testa ili od jos neceg?