33803 ventrikularne ekstrasistole

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Ifeta
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 26, 2014 7:44 pm

33803 ventrikularne ekstrasistole

Post od Ifeta »

Imam 39 god.170 cm i 65 kg.Krvna slika besprijekorna,eho štitnjače pokazao dva manja čvorova ( 7 i 12 mm),hormonalni status u redu sa malo povišenim antitjelima. Eho srca b.o., samo malo lijeva valvula propusta krv.Pozitivna na helikobacteri piloti i već potrošila trojnu terapiju izuzev kontrolok a al i dalje imam eroziju zeludca.holter monitoring snimio 112949 QRS kompleksa.Osnovni ritam sinusni, pojačane frekvencije 80/ min., minimalne 51/ min u 05.54. h( za vrijeme spavanja), doi maksimalno 126/ min. u 10 h za vrijeme fizičkog napora.
Registrovan veliki broj VES ukupno 33803 ,koje se javljaju pojedinačne, tipa bigeminije i manji broj u kup letu.Registru je se i manji broj sve s (463) , koji se javljaju kao izlova ne , u kupletu i u kratkim salvama.Nisu registrovane ST spojnice.Registru je se tahikardije (>100/ min),9%, dok nisu registrovani periodi bradikardije(<40 min), najduži RR interval 1,7 sec. U 7.27 h.
Eh SAD, mene zanima je li potrebno liječenje aritmije beta blokatorima s obzirom da nisu konstatovana nikakva oboljenja srčanog mišića.ergometrija pokazuje da dobro tolerisem napor i da pod opterećenjem sve ekstrasistole nestaju.ne pusim, ne pijem i Pazim sta jedem :-) .Postoji manja hijetalna hernija ali doc. mi reče da ona ne može biti uzrok tolikom broju VES.Svakodnevno osjetnim manju bol u medija , a ponekad probadanje u prsima , al nije to nista sto ne mogu tolerisat.
dr.rs
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 21, 2014 6:48 pm

Re: 33803 ventrikularne ekstrasistole

Post od dr.rs »

Ventrikularne ekstrasistole, kada je srce strukturno zdravo, se lece ako daju simptome, ili ako ih ima u jako velikom broju jer u tom slucaju dugorocno mogu da dovedu do kardiomiopatije i slabljenja srca. Kod vas je u pitanju ovaj drugi slucaj. Antiaritmici nisu bas efikasni, a i verovatno ne zelite da ih uzimate dozivotno. Zato je kateterska ablacija metoda izbora za trajno resenje problema.
Ifeta
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 26, 2014 7:44 pm

Post od Ifeta »

dr.rs napisao:Ventrikularne ekstrasistole, kada je srce strukturno zdravo, se lece ako daju simptome, ili ako ih ima u jako velikom broju jer u tom slucaju dugorocno mogu da dovedu do kardiomiopatije i slabljenja srca. Kod vas je u pitanju ovaj drugi slucaj. Antiaritmici nisu bas efikasni, a i verovatno ne zelite da ih uzimate dozivotno. Zato je kateterska ablacija metoda izbora za trajno resenje problema.
Jedan doktor mi je rekao da liječenje nije potrebno, drugi mi je propisao beta blokator Bisokor 5mg, pa nakon mjesec dana 2,5 mg,ali mi niko nije ni spominjao ablaciju.Za taj zahvat sam čula tek ovdje na netu pa tako ni ne znam da li se taj zahvat radi u Sarajevu.Koji je najgori scenario ako se taj zahvat ne uradi i zašto beta blokatori nisu preporučljivi u mom slučaju?Usput, zanimalo bi me je li osoba koja mi daje odgovore stručno pod kovana , čisto da znam s kim Razgovaram :-) .
dr.rs
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Apr 21, 2014 6:48 pm

Post od dr.rs »

Antiaritmici su obicno prva linija terapije, najcesce beta blokatori. Dakle nije pitanje da li su preporucljivi ili ne. Ali retko su efikasni. Mogu da smanje broj ekstrasistola. Ali ne i da ih eliminisu.
Javite nalaz kontrolnog Holtera pod terapijom.
Drugi problem je sto morate da ih uzimate dugorocno.
Prednost ablacije je sto ako se eliminise fokus-ishodiste ekstrasistola, one trajno nestaju, i ne morate da uzimate lekove. Naravno uspeh ablacije nije 100% i zavisi od vise faktora.
Koliko mi je poznato ablacije se rade u Tuzli. Ne znam za Sarajevo.
Postoji mala verovatnoca da su ekstrasistole posledica nekog prolaznog mehanizma.
Svakako je savet da pokusate sa antiaritmicima, i da proverite efekat kontrolnim 24h Holter EKG-om.
Vec sam vam rekao da je problem sa ekstrasistolama sto mogu da daju izrazene simptome ili da se javljaju u velikom broju, preko 20-30-40000/24h. U tom slucaju postoji izvestan rizik slabljenja srcane funkcije.
Odgovori