anksioznost posle virusa!!!

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
pavlov
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 17, 2008 4:07 pm

Post od pavlov »

Da vas pitam kad pocnu aritmije , preskakanje i ubrzan rad srca je li normalo da drzi bez prekida satima
Ja sad osjecam da brze lupa kao da imam leptira u grudima,ruke led ledeni stalno na wc i iscekujem preskakanje je li normalo da traje dugo bez pauze
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Mar 16, 2006 12:33 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od minjab »

Pavlov ja mogu iz ličnog iskustva ,ja aritmioje imam 2 godine , to je ono što sam ja pokušala da objasnim !
Da se razumemo ja ih imam SVAKI DAN ,ali bukvalno svaki dan ,ali me uhvate periodi kada idu iz minuta u minut ,kada više namam daha jer su mnogo ''jake'' ,to je ono što sam ja u postovima ranijim objašnjavala samo da me ne uhvate one ''jake'' kad ne mogu da stanem na noge !
Inače ja sam skoro otupela, svaki dan nemam ispod 80 pa možda i više preskoka ,aritmija ili kako već .Ali su blagi ''udari'' ne odskoče grudi i ''ne isteruju '' mi vazduh jako ,pa sam valjda i navikla na taj način života!
nažalost!
love
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Mar 18, 2008 8:17 pm

Post od love »

..malo filozofije :oops: :.znam da ste vjerovatno svi svjesni cinjenice da od anksioznosti boluju jako emotivni ljudi,koji suosjecaju sa svim i svakim,jednostavno ljudi sa srcem..zato nam tako i lupa,ma prolupalo, :wink: ..ja stanujem u okolini Brckog,dva put sam zavrsila na hitnoj zbog panike,naravno dobila sam injekciju i poslali su me kuci,neupucena mislila sam da je predinfarktno stanje...od tad je krenula moja agonija,isla sam od doktora do doktora,sa hrpom uradjenih nalaza,a dijagnoze su bile:MOZES KONJU REP ISCUPAT;MOZES BITI PILOT;STA HOCES DA SU MENI TVOJI NALAZI;NEMOJ SE SRAMOTITI TAKO MLADA IDI KUCI ;sta reci?...bila sam u agoniji,napadi panike i po nekoliko puta dnevno...tek nakon 3god sam samoinicijativno posjetila psihijatra,dobila sam terapiju i bila sam ok...terapija je trajala 6mje i sama sam je prekinula..mudro, :oops: ..prije tri nedjelje sam morala ponoviti terapiju...prva je bila bas ona sto je DR.Ivica naveo,a sada pijem zoloft 1/2 i bromazepam 2*3mil...sad cekam poboljsanje..molila bih DR za komentar terapije..pozzz za sve...gh-ns,naziv opisuje moju licnost,nepopravljivi emotivac.. :wink:
love
Novi član
Novi član

Post od love »

pavlov,minjab..vjerujte da je kod mene isto stanje,ta aritmija ubi,ali sam se par puta uhvatila da kada neosluskujem srce,manje osjetim lupanje,preskakanje..tesko je,ali vjerujte mi na rjec,pokusaj te naci zanimaciju,evo forum je super.. :D ,ja kada sam tu osjecam se opustenije...glavu gore,ovo moramo pobjediti..pozzzz
rca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 18, 2006 7:39 pm

Post od rca »

Zdravo, drugari!

Odavno nisam pisala, mada redovno pratim nasu temu. Razlog je naravno taj, sto se osecam bolje od kako pijem concor redovno, koji mi je dr prepisao pre mesec i po dana. Naime, prepisao mi je 1/2 tabletice od 2,5mg ujutru da pijem mesec do dva dana (posle epizode lupanja srca i povisenog pritiska). Pre 5 dana sam samoiniciajtivno smanjila dozu na 1/4, cisto da proverim kako ce da funkcionise i do sada je bilo ok. Pritisak oko 115/75, otkucaji do 75. Danas osecam preskakanja s vremena na vreme i naravno odmah me hvata frka. Uzas! Svi strahovi mi doma naviru i samo iscekujem kada ce ponovo da preskoci. Moram da napomenem, da sam prehladjena i da sam u ciklusu, te mi se sve verovatno skupilo.
Svaki cas merim puls, koji je trenutno 64, u mirovanju, sto me jos vise zbunjuje, jer osecam da mi preskoci nekoliko put srce iz cista mira.

Sta vi mislite o ovome, kakva su vasa iskustva?

Veliki pozdrav svima!
love
Novi član
Novi član

Post od love »

cao rca,ja sam nova,ali imam isti problem sa preskakanjem srca iz cista mira u poslednja 3mj svakodnevno...prosle godine u martu sam nosila holter 24h,isla na test opterecenja i radila ultra zvuk srca,tada je sve bilo ok..nadam se da ce nam DR.Ivica dati strucno objasnjene..tebi pozdrav i nemoj se plasiti... :D
rca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 18, 2006 7:39 pm

Post od rca »

Hvala love na brzom odgovoru, ohrabrenje uvek pomaze! :)
love
Novi član
Novi član

Post od love »

zbog tog i jesmo tu,da pomognemo jedni drugim,naravno koliko je moguce... :wink: pozzzz
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član

Post od minjab »

Love pošto verovatno nisi čitala postove od početka ,mi koji smo započeli temu smo imali problem aritmija usled oštećenja srca!
Konkretno kod mene je virus značajno oštetio perikard i odatle aritmije , kod mene se strah javio posle toga ,mislim ako je to prava reč .....Jednostavno zbog takvog stanja sam mislila da ...ma ne znam ni ja da se ne ponavljam !
E sad, zato i kažem da kod mene ne pomaže sedativ jer kod mene nije ''iz glave '' odnosno psihički, takvo je stanje i šta ću mu, naravno privikla sam se i živim sa tim imam redovne kontrole na 3-4 meseca i tako ću gurati dalje .Ja bih iskreno ,više volela da je iz glave znala bih da može da se izleči ali ovako sam osuđena da živim sa tim ''fimozama'' i ostalim ....zazama :lol: , tako da se ovde dosta pomešalo ljudi koji imaju organski problem aritmija i strahod .....E sad mi smo se udružili je smo svi donekle i zbog toga prošli neku vrstu straha (mislim na Tarci,Maju ....) ali smo svi imali organski problem i usled toga su nastajali strahovi!Haval Bogu brzo smo ih se rešili ,samo meni osta taj famozni let avionom a svake godine (sem prošle ) sam tim čudom išla negde i ne vredi -metoda suočavanja ne ide !Al šta ću mu ,ako je to jedino onda ......neka ići ći taljigama :lol:

Ajd raspisah se ja

Pozdravljam vas sve!
pavlov
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 17, 2008 4:07 pm

Post od pavlov »

Pozdrav za sve Izgleda da smo svi u istom sosu i da nam ostaje da jedni druge podrimo i pomazemo savjetima iz licnog iskustvaJa sam svima zahvalna na tome
mene sinoc do dugo u noc mucilo preskakanje i poslije diazepana pokusala da zaspem kad oko 2h probidili me udari jaki u grudima i brzi nisam mogla lezati ni sjediti nista pokusala mjeriti puls uvjek oko 100 a kad legnem citav se krevet trese odjednm groznica hladnoca ma grozno ne znam kako sam prezivjela noc
Prije me diazepan smiri a sad nista
Danas osjetim kako srce tuce neku nelagodu grudima nekad mislim da je mozda zeldac jer je tacno na rubu preskace ali hvala bogu ne toliko cesto Trcim na wc Ma sta sta da pricam
Molim vas za savjet bojim se noci sta ako opet dodje da li ste imali slicna iskustva i sa ubrzanim radom srca bukvalo da ga cujete kolko udarai tako cjelu noc
Bas sam u panici
Korisnikov avatar
peniko
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Jan 11, 2008 2:38 am

Post od peniko »

Ljudi, jesu li moguce tahikardije kad se prejedes, a nemas zeludacnu kilu?
Pozz svima
Cogito ergo doleo....
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Ovo nikako nemojte da shvatite kao prepisivanje terapije putem interneta, samo zelim da napomenem svima koje muce aritmije:

U skoro 100% slucajeva lekaru SUBDOZIRAJU pacijente, odnosno daju im lekove u dozama koje su NEDOVOLJNE ili nisu preporucene od strane farmaceuta. Razlog ovome je strah od nezeljenih dejstava, cesto i nepoznavanje klinickih efekata leka, itd. Aritmije se RETKO ne mogu smiriti, maltene samo kod atrijalne fibrilacije ili kod redjih stanja kao sto su ona koja zahtevaju konverziju strujom. Dacu samo primer nekoliko lekova koje uzimaju nas i pacijenti za aritmije, a pored cete videti PRAVE doze, onako kako bi to trebalo da se uzima:

1. Propranolol 40mg, 3-4 tablete dnevno, ili 2-3mg/kg telesne tezine! A ne 2x1/4 ili 2x1/2, kao sto se obicno pije.
2. Propafen, maksimalno 3x300mg dnevno! A ne: "Pijem Propafen 3x150mg i nista!". To je tek pola maksimalne doze.
3. Amiodaron 3x200mg u prvoj nedelji! A ne, kao sto to cesto lekari rade, pocinju sa 1/2 tablete dnevno!!!
4. Verapamil, 3 puta po 40-120mg na dan. (Kladim se da nikad niste videli/sreli nikoga da uzima 3x120mg!)
5. Minsetil: oralno doza zasićenja 400- 600mg odjednom, zatim doza
održavanja 3 -4 puta po 200mg (sto je najgore, ovog leka nema kod nas, ali ga mozete nabaviti pod imenom Ritalnex ili Ritmocor...)
6. Sotalol (Sotalex): (ni njega nema u nasim apotekama, neki "mudrac" mu e ukinuo regostraciju, moramo da ga narucujemo "na crno", iako se u celom svetu uredno prepisuje!?) - pocetno 2x80mg dnevno, ali ide se i do 320mg dnevno - DUPLO! Ponovo - sigurno niste sreli nikog da ovako koristi taj lek.

Zakljucak: Nije ni cudo sto se ljudi pate, kad mnogi lekari ne prepisuju odgovarajuce doze lekova. Nisu bas lekovi toliko neefikasni, nego se moraju uzimati onako kako pise u uputstvima, jer ta su uputstva nastala na osnovu klinickih studija.

Svima sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
zola29
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Dec 20, 2007 4:21 pm

Post od zola29 »

Dr. Ivice, nista drugo nego veeeeliko hvala za ovako detaljnu informaciju. Kamo velike srece da imamo sto vise takvih strucnjaka sto rade svoj posao prvo da bi pomogli, umesto nazalost obrnutim redom. Ovo kazem iz iskustva. Jer mozem reci do juce sam bila uvek gledala pozitivno ili verovatno i naivno u svakom coveku samo ono najbolje. Medjutim cinjenice su pokazale da nisam bila ni blizu na /na pravom putu/. :oops:

Pavlov, sad ce ti najverovatnije sa ovim informacijama od Dr. Ivice odma biti lakse i znaces sta da preduzmes. Ali ne samo ti nego i svi mi kad nam zatreba :lol:

Ja licno jos uvek nekako nekad teze nekad lakse ali izlazim sa aritmijama na kraj. Hocu reci najvise kolko sam pratila budu prisutne mozda dva tri sata i tada vec nekako dodju u neku normalu.
Meni je najveci problem kako se Love izjasnila " veliki emotivac" , a stim i paaanika nastupa na scenu pa aritmije pa u krug :roll:

Ali kako sam sa vama svima ovde , najvise mi je pomoglo da se izborim za sebe sa svim tim problemima . Cim stignem sa posla , bilo odakle se vracam, ja prvo da pogledam kako ste mi svi vi i sta se desava. Ma sta da kazem, kao da se znamo odavno, tako se ja osecam. Pozdrav svima i zajedno smo jaci :lol:
Za drugarstvo i druzenje!!!
love
Novi član
Novi član

Post od love »

ja sam pila propranol mjesec dana 1/4 ujutru,tako mi je propisao kardiolog...sada ga pijem po potrebi kad imam jake napade panike...zalosno,ali istinito je i to da neki doktori postavljaju dijagnoze na osnovu fizickog izgleda..uz duzno postovanje DR.Ivici...pozdrav svima :D
Korisnikov avatar
minjab
Stalni član
Stalni član

Post od minjab »

zalosno,ali istinito je i to da neki doktori postavljaju dijagnoze na osnovu fizickog izgleda.
Juuu,kako to ,sve sam čula al ovo još ne ! :lol: :lol: :lol: Pa kako sude jel po lepoti ili po ''gabaritu'' :lol: :lol: E, svašta ima u ovoj medicini!

Dr.Ivice ja dobih na poslednjoj kontroli lek Ritalnex tbl. 0,2 1x1 uveče
I rekao mi je kardiolog da ako nemam ,one moje ''jake '' aritmije ,da bi on više voleo da ne pijem lek ,ali mi je dao recept ''za svaki slučaj'' ,Nije od onih koji ne vole lekove zato me i čudi da nije insistirao da unosim ,kad već zna moje stanje ! Sv mislim proći će pa ajd da ne počnem da pijem ,jer pravo da vam kažem ne počinje mi se ako to neće imati nekog uticaja a da bez razloga nosim lek!
Ja ne dobih konkretan odgovor od njega da li aritmije mogu da nestanu u mom slučaju ili taj oštećeni perikard ,fimoze ,će ceo život da đuskaju po mom srcu!

Ostali ne sekirajte se ,meni je kako su počeli lepi dani (ali svako proleće ,upropastiše mi najlepše godišnje doba :lol: ) pojačane aritmije ,po ceo dan ,nekad su jače nekad slabije ,ali ne preskaču jedan dan bar malo da odmorim !Mada ja funkcionišem ,skoro normalno!
Odgovori