Ateroskleroza
-
- Novi član
- Pridružio se: Sub Jan 26, 2008 1:55 pm
Ateroskleroza
Imam sledece nalaze lipidnog statusa:
holesterol.........7,8
trigliceridi........0,80
HDL-holesterol....0,59
LDL-holesterol....6,79
znaci index ateroskleroze 11,5
secer normalan
krvni pritisak normalan
Koliko je kritican index ateroskleroze 11,5
Sta ciniti?
Koje lijekove koristiti?(za dijetu znam)
holesterol.........7,8
trigliceridi........0,80
HDL-holesterol....0,59
LDL-holesterol....6,79
znaci index ateroskleroze 11,5
secer normalan
krvni pritisak normalan
Koliko je kritican index ateroskleroze 11,5
Sta ciniti?
Koje lijekove koristiti?(za dijetu znam)
Upravo su za navedene analize referentne vrednosti od lab do lab kao nebo i zemlja! navedite ih pa cemo vam reci.
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
-
- Novi član
Ovde bih se ja malo distancirao od prethodnog stava. Moje misljenje je da situacija nije bezazlena, sa ili bez proracunavanja Body Mass Index-a. Naime, visoka je vrednost ukupnog Hol, na racun LDL-a, sto i nije toliko strasno, kada HDL ne bi bio tako nizak! Takva situacija ni malo nije dobra za vase krvne sudove. Ja bih to lecio ali moje misljenje je "samo jedno od misljenja na forumu".
Pozdrav!
Pozdrav!
sva pitanja u vezi kalkuloze urotrakta (kamen u bubregu i mokraćnim kanalima) mozete poslati na [email protected]
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Ja imam gotovo identicne vrednosti holesterola (i slicne frakcije) pa su mi preporucili terapiju Sortis-om, medjutim pre njega treba uraditi testove za rad jetre - AST, ALT, GGT...
Najopasnije je kada 'dobar holesterol' padne nisko, dolazi do zakrcenja krvnih sudova i potencijalno srcanog udara
I meni su rekli da su te vrednosti 'prilicno opasne' i da hitno mora da se spusta holesterol i popravlja HDL.
Najopasnije je kada 'dobar holesterol' padne nisko, dolazi do zakrcenja krvnih sudova i potencijalno srcanog udara

I meni su rekli da su te vrednosti 'prilicno opasne' i da hitno mora da se spusta holesterol i popravlja HDL.
Bye bye little lady
-
- Novi član
Sa nalazima lipidnog statusa, koje sam vec navela i uradjenim nalazima hepatograma:
ALT 9,8......ref.vr. do 32
AST 10,5.....ref. vred. do 33
Bilirubin 8,50....ref. vr.do 17
posetila sam internistu:
EKG:sin.ritam,fr67/min, semivertikalna el os, bez ev patoloskih promena
TA 110/70
Internista mi je nalozio dijetu i nameravao da ukljuci u terapiju i sortis.
Medjutim, kako sam konsultujuci lekara koji ucestvuje u radu ovog foruma pocela samostalno terapiju sa ATORIS-om 20 mg uvece, to sam predocila ordinirajucem internisti, koji mi je rekao da nastavim sa Atorisom.
Moja dilema je:
Sortis ili Atoris?
Sta je delotvornije?
ALT 9,8......ref.vr. do 32
AST 10,5.....ref. vred. do 33
Bilirubin 8,50....ref. vr.do 17
posetila sam internistu:
EKG:sin.ritam,fr67/min, semivertikalna el os, bez ev patoloskih promena
TA 110/70
Internista mi je nalozio dijetu i nameravao da ukljuci u terapiju i sortis.
Medjutim, kako sam konsultujuci lekara koji ucestvuje u radu ovog foruma pocela samostalno terapiju sa ATORIS-om 20 mg uvece, to sam predocila ordinirajucem internisti, koji mi je rekao da nastavim sa Atorisom.
Moja dilema je:
Sortis ili Atoris?
Sta je delotvornije?
Isto vam je. I jedan i drugi vam je hemijski ATORVASTATIN, samo je pitanje koji je skuplji.
-
- Novi član
Hvala lepo na odgovorima!
P.S.
Uradila sam ehoangiografiju vrata......Dr.Spajic Vuleta, specijalista radiolog:"U vaskularnim strukturama vrata nema ni pocetnih ateromatoznih promena, niti izolovanih hemodinamskih znacajnih stenoza.....|"
Znaci ateroskleroze ni u tragovima.
Koliko slika krvnih sudova vrata govori uopste o stanju krvnih sudova, i moze li tu biti znatnih odstupanja.
Jos jedno pitanje: Moze li se dovesti u vezu povecani holesterol sa slabom cirkulacijom, anginom pektoris, ili bilo kojom bolesti srca.
Mozda je pitanje glupo......ali rukovodim se devizom da nema glupih pitanja, vec.....
P.S.
Uradila sam ehoangiografiju vrata......Dr.Spajic Vuleta, specijalista radiolog:"U vaskularnim strukturama vrata nema ni pocetnih ateromatoznih promena, niti izolovanih hemodinamskih znacajnih stenoza.....|"
Znaci ateroskleroze ni u tragovima.
Koliko slika krvnih sudova vrata govori uopste o stanju krvnih sudova, i moze li tu biti znatnih odstupanja.
Jos jedno pitanje: Moze li se dovesti u vezu povecani holesterol sa slabom cirkulacijom, anginom pektoris, ili bilo kojom bolesti srca.
Mozda je pitanje glupo......ali rukovodim se devizom da nema glupih pitanja, vec.....
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
jasna,
ja sam se i na pocetku nase prepiske drzao koncepta prema kome odredjeni, manji deo populacije, iz nepoznatih razloga koji najverovatnije imaju geneticku podlogu ima kao vi povisene vrednosti holesterola ali ne i manifestnu aterosklerozu. terapija hiperholesterolemije ne pocinje lekovima, prema savremenim shvatanjima, u slucajevima kao sto je vas!
vi nadalje treba da uzmete uput za spec. higijene i prema njegovim savetima preuredite ishranu, i nakon oko 2-3 meseca od pocetka primene dijete ponovite laboratorijske analize.
ja sam se i na pocetku nase prepiske drzao koncepta prema kome odredjeni, manji deo populacije, iz nepoznatih razloga koji najverovatnije imaju geneticku podlogu ima kao vi povisene vrednosti holesterola ali ne i manifestnu aterosklerozu. terapija hiperholesterolemije ne pocinje lekovima, prema savremenim shvatanjima, u slucajevima kao sto je vas!
vi nadalje treba da uzmete uput za spec. higijene i prema njegovim savetima preuredite ishranu, i nakon oko 2-3 meseca od pocetka primene dijete ponovite laboratorijske analize.
Tako je kolega odredjeni deo ima razne deficite enzima i receptorskih proteina ukljucenih u metabolizam holesterola kao posledicu genetskih mutacija(Apoproteini B48,C,E,lipoproteinska lipaza).Njihov deficit dovodi do nemogucnosti preuzimanja holesterola od strane jetre i ekstrahepatickih tkiva,sto za rezultat ima hiperholesterolemiju koja je rizik izmedju ostalog za aterosklerozu.Inace bez obzira koja lipoproteinska frakcija bila povecana (hilomikroni,LDL,IDL,VLDL)princip dejstva statina je isti :inhibicija HMG-CoA reduktaze koja nepovratno prevodi HMG-CoA u mevalonat odakle se dalje nastavlja sinteza holesterola.drbgd napisao:jasna,
Ako se utvrdi poremecaj metabolizma lipoproteina uvode se statini u terapiju (koji nisu naivni zbog gomile nezeljenih efekata),do tada hiperholesterolemija se iskljucivo leci promenom rezima ishrane koji podrazumeva upotrebu nemasnih vrsta mesa(piletina i riba),dosta voca i povrca,crni hleb,maslinovo ulje(podize HDL frakciju koju jetra preuzima i koristi za sintezu zucnih soli koji su jedini put za eliminaciju holesterola iz organizma) koriscenje mlecnih proizvoda sa smanjenim procentom mlecne masti,pahuljice i mekinje.Ovim se povecava sadrzaj balastnih materija u fecesu sa kojima se eliminisu zucne soli iz organizma sto posledicno zahteva i vece preuzimanje holesterola u jetri,jer ako se zucne soli ne eliminisu podlezu entero-hepatickoj recirkulaciji,a holesterol se zadrzava u organizmu.
-
- Novi član
-
- Stalni član
- Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
- Kontakt:
Ono sto ste vec i uradili - Holesterol trigliceridi, LDL, HDL.
Ne zamarajte se oko diskusija i malo preobimnih objasnjenja koje daju pojedine kolege (to je vise za rubriku "Opste strucne diskusije"). Drzite se onoga sto kaze lekar koji Vas leci. Ako Vam je rekao da uzimate Atoris, uzimajte ga.
Sve najbolje.
Ne zamarajte se oko diskusija i malo preobimnih objasnjenja koje daju pojedine kolege (to je vise za rubriku "Opste strucne diskusije"). Drzite se onoga sto kaze lekar koji Vas leci. Ako Vam je rekao da uzimate Atoris, uzimajte ga.
Sve najbolje.
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
Mislim da se to radi na institutu za endokrinologiju KCS.Ali za pocetak probajte dijetom da snizite LDL koji je povisen koliko vidim a HDL nizak.Ne znam da li ste mozda i gojazni uz sve ovo??Inace dijeta ima potpuno svoju naucnu osnovu, pa prvo pokusajte sa njom .Jasna Kovacevic napisao:Na koji nacin to utvrditi, koje analize uraditi?Citat:
Ako se utvrdi poremecaj metabolizma lipoproteina uvode se statini u terapiju