Karotida pre 13 g. operisana, sta sad?

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
sana1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 22, 2006 11:21 pm

Karotida pre 13 g. operisana, sta sad?

Post od sana1 »

Pre 13 godina imao sam zacepljenu karotidu i usledila je operacija.
Sada (65 mi je god) ponovo su mi pronasli zaceplenje 70%, ali ja nista nisam niti primetio niti osetio.
To je ustanovljeno kontrolom redovnom kod kardiologa. Uradio sam colordopler i potvrdjeno je.
Ne znam da li moram ponovo operisati ili se moze lekovima nesto odrzavati. Da li je neophodna magnetna rezonanca da bi se ustanovila neophodnost operacije. Ako jeste imam li pravo da je uradim redovno na uputnicu i gde, ili moram da platim privatno oca 10.000 din. sto mi je trenutno malo neizvodivo.
Izvinjavam se sto ovde pitam jer na Dedinju je NEMOGUCE razgovarati, posto su toliko arogantni i drski da je to ne vidjeno. Prosto me strah vise osoblja sa Dedinja mnego i operacije. Ne znam kome bi se vaskularcu obratio, a da ima ime i rezultate iza sebe, jer hteo bih sa nekim obaviti ljudski razgovor da bi znao sta mi je ciniti.
Ako bi mi Dr. Ivica ili neko iz iskustva, ali pozitivnog nesto odgovorio bio bi zahvalan.
sana1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 22, 2006 11:21 pm

Post od sana1 »

Zaboravih naglasiti da sam predhodnu poruku napisala u ime mog rodjaka.
Unapred hvala za eventualni odgovor.
Predrag78
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Mar 08, 2007 2:55 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Predrag78 »

hm zaista nemam tako lose iskustvo sa vaskularcima na " dedinju". ali probaj da pronadjes doktora Darija Jocića , on je otvoren za sva pitanja bio , bar kad je moja baka u pitanju. Nisi naveo da li ti je doslo do zacepljenja vec operisane karotide ili je u pitanju ona na drugoj strani. u principu zacepljenje od 75 % jeste za operaciju ( kod situacija gde postoje simptomi operise se i pri manjim stenozama). Magnetna rezonanca u ovim slucajevima obicno nije potrebna jer se koristi da bi potvrdila rezultate color dopplera , ali ako vam na osnovu rezultata colour dopplera budu rekli da ste kandidat za operaciju , moguce je da ce na dedinju traziti da se uradi magnetna rezonanca. Takodje je jako bitno u kakvom stanju vam je druga karotidna arterija , vertebralne arterije itd... ako ste pusac onda je jasno zasto je doslo do ponovnog zacepljenja, ko jednom bude podvrgnut ovakvim operacijama - dozivotno treba da vodi racuna o nacinu ishrane , zivota ... Nadam se da sam Vam pomogao , idite sa uputom lekara opste prakse , kod vaskularnog hirurga na IKVB " dedinje" i razgovarajte sa pomenutim doktorom , jer vrlo verovatno ce se odluciti za jos jednu operaciju , POZDRAV .
Odgovori