Otkucaji srca u minuti

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

todoor
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Dec 18, 2008 10:09 pm

Otkucaji srca u minuti

Post od todoor »

Koliki broj otkucaja srca u minuti je normalan za zdravu osobu? Hvala.

Imam 25 godina. Kod mene u stanju mirovanja kada lezim bude 55 do 60 a kad se vratim na noge poraste do 90-95 i tu ostane vecim delom dana. Dal je normalno toliko puls da se promeni u zavisnosti od polozaja?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

pa, prvo-nije bas normalno da zdrava osoba meri puls svaki cas. i kad sedi, i kad lezi, da uporedjuje, itd.....
izmerio si normalne vrednosti.
briga o zdravlju srca se sprovodi kroz zdravu ishranu, redovnu fizicku aktivnost, prestanak pusenja
todoor
Novi član
Novi član

Post od todoor »

Ne pusim i redovno se bavim sportom. A merim zbog toga sto povremeno kada sam jako puno umoran od treninga i pod stresom imam snažno i brzo lupanje srca koje traje par sekundi kad stanem na noge. Do sada imam uradjen EKG i ultrazvuk srca i njihovi rezultati su dobri. Razmisljam da odem i na ergo stres test. :(
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

nema razloga za te preglede.
vazno je da se u vasem rezimu zivota (bavljenje sportom) odlezi svaka prehlada!
todoor
Novi član
Novi član

Post od todoor »

Ne znam zbog cega ali taj ergo stres test mi je savetovao lekar iz dispanzera sporta ali ako vi doktore kao magistar kardiologije mislite da nemam razloga da ga radim onda cu ga preskociti.

Inace je ovo drugi put ove godine da imam iste simptome, zamor, slabost, lelujavost, vrtoglavica i ubrzan rad srca (kod mene kad stanem na noge je regularno 75-80 a sad prelazim 90) pa pokusavam da otkrijem jesam li pretreniran ili bolestan. Nekad sam to resavao vitaminima i odmorom ali sad ide malo teze jer se simptomi ne povlace. Jos mi malo treba pa da mi predje u aneksioznost... :-?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

nisam jos VIIb stepen, pise magistrant a ne magistar :)
sada ste dali malo vise korisnih podataka. pa, ja i dalje mislim da ne treba egro-test, ali bi mogao da se stavi holter EKG-a,i da se rade antitela na koksaki. za vreme holtera pazljivo belezite satnicu aktivnosti.
todoor
Novi član
Novi član

Post od todoor »

Isao sam danas da mi zakazu holter i uradili su mi jos jednom EKG

EKG: TA:40/90 mm Hg, sinusni ritam, normogram, f55/min., plitko negativni T talasi u D3,AVF, aplatirani u V5 I V6

Doktore moze objasnjenje sta znace negativni T talasi, prosli put njih nisam imao...
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

u vasem ekg-u, tj. u kontekstu ovog opisa - nista!
todoor
Novi član
Novi član

Post od todoor »

Dobio sam rezultate na koksaki , laborant kaze da su dobri.
lgM 6.5
lgG 41.7

Isto sam proverio i stitnjacu, i tu sam dobar
T3 2.31
T4 98
TSH 2.6

Holter ne moze pre nove godine. Mada ja vise i nisam siguran da mi je potreban. Imam uredan EKG, EHO i ove zadnje rezultate na koksaki i hormone. Ove ekstrasistole sto povremeno osecam su od stresa i premora i nisu vredne daljeg nerviranja ... ko ih j*be. Mlad sam, aktivan , ne pijem, ne pusim imam 25 godina a niko u porodici nema naslednih srcanih mana :)

Nego doktore ova antitela na koksaki sto imam to je signal da sam negde nekad davno bio u kontaktu sa virusom (najverovatnije preko jedne rodjake ) ili mozda gresim :-?

Srecni praznici :)
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

svi smo mi dosli u kontakt sa virusom koksakija, koji je kroz organizam prosao kao laka crevna infekcija
todoor
Novi član
Novi član

Post od todoor »

Doktore ipak su me pustili a ja sam prihvatio da radim stres test i holter i to na dan doceka Nove Godine :D . Stres test na ergo bicikli sam briljirao , prekinut u 19 min , otpor 185 Watts , pritisak 200/80, srcana frekvenca 175, ekg normalan. Holter isto bez greske. Jedino sam razocaran prosecnom frenkvencom od 91 bpm :(

Sad kad se setim prvog pregleda kod kardiologa kad mi merio pritisak, poslsuao stetoskopom i na kraju oterao napolje u fazonu: "decko nema ovde nista vi ste uredu, ne trosite mi vreme. Sledeci..." Vidim koliko je bio upravu. Znaci ovo je prvi i poslednji put da ja otpisem misljenje lekara i da se ja igram doktora :evil:
Slavenoi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 26, 2009 9:18 pm

Post od Slavenoi »

Radjen je holter i nadjeno je 21 SVES i 84 VES.Sta to znaci????Molim za pomoc :-?
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član

Post od drbgd »

normalan nalaz
Slavenoi
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jan 26, 2009 9:18 pm

Post od Slavenoi »

Hvala :)
gogi999
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Okt 09, 2008 9:57 pm

Post od gogi999 »

Bas me zanima gde svi ovi mladjani ljudi tako brzo odu kod dr. i odmah zarade stres-test,EHO ili UZ kad se za to obicno ceka i zakazuje?
Odgovori