Prirodni lekovi-zamena za Sortis?Ili Sortis ceo zivot?

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
nostrog
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 02, 2009 12:15 pm

Prirodni lekovi-zamena za Sortis?Ili Sortis ceo zivot?

Post od nostrog »

Moj brat je u decembru 08 imao infarkt, nakon cega su mu ugradjena 4 stenta. On ima 32 godine. Jedan kardiolog mu je rekao da je infarkt bio sportskog tipa (desio se tokom jakog treninga, ali na koje ne ide redovno) U mladosti je trenirao kosarku, sto je prekinuo i u prethodne 2 godine se veoma ugojio i ulenjio. Drugi lekar mu je rekao da su u pitanju povisene masnoce i holesterol u krvi koji su doveli do ugruska. Za smanjivanje koncentracije masnoca pio je Sortis sve do juna meseca, ali su rezultati pokazali sledece:
Holesterol 3.8
HDL - hoelsterol 1.12
LDL holesterol 1.69
Trigliceridi 2.17
AST - 58
ALT - 128

Lekar mu je ukinuo Sortis i nakon 10 dana nalazi su:

Holesterol 5.92
HDL - holesterol 1.47
LDL holesterol 3.15
Trigliceridi 2.86
AST - 40
ALT - 93

Promene su narocito izrazene kod LDL i triglecirida te mu je prepisan Pravacor 20mg.

Da li mislite da je u pitanju genetska predodredjenost ka povisenim masnocama i koliko ovakvi rezultati mogu da uticu da se infarkt ponovi (posebno zbog pravljenja ugrusaka oko stentova)? Da li postoje neki lekovi na prirodnoj bazi koji bi mogli da pomognu da se Sortis i slicni lekovi vise ne piju, kako bi se sacuvala jetra?Da li mora da pije Sortis ceo zivot?
Mr.X
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Pet Apr 22, 2005 10:40 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Post od Mr.X »

Sortis NIKAKO ne smete zamenjivati bilo kojim prirodnim proizvodom prosto zato sto je sortis LEK i ne bih Vam savetovao da bilo sta radite na svoju ruku i da se igrate tudjim zivotom ...

:wink:
*
nostrog
Novi član
Novi član

Post od nostrog »

Mr.X napisao:Sortis NIKAKO ne smete zamenjivati bilo kojim prirodnim proizvodom prosto zato sto je sortis LEK i ne bih Vam savetovao da bilo sta radite na svoju ruku i da se igrate tudjim zivotom ...

:wink:
naravno da se necemo igrati.. samo trazimo neko misljenje obzirom da je sortis veoma jak lek.. i steti jetri.. i bas i nije najidealnije resenje za ceo zivot..

hvala na savetu :)
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

preporuke evropskog i americkog udruzenja kardiologa su vrlo jasne - pacijenti koji su preboleli infarkt srca prema sadasnjem stanovistu dozivotno piju lek iz grupe statina. sortis je najkvalitetniji na nasem trzistu, za sada (za nekoliko meseci izlazi na trziste jos efikasniji preparat, sa manje nuspojava) i bilo bi pozeljno ne menjati ga paralelama (atoris, tulip) pogotovo sto je u pitanju mlad pacijent! nakon infarkta, ciljne vrednosti holesterola su oko 3,5-4!
najnovija istrazivanja pokazuju da statini uspevaju da proces zapusavanja krvnih sudova vrate unazad, i taj efekat postaje (statisticki znacajno) uocljiv, i (intravaskularnim ultrazvukom) merljiv nakon oko 9 meseci do godinu dana redovne upotrebe.
sortis nije "opasan lek" ako ga pije onaj ko treba da ga pije! dozvoljen skok parametara jetrine funkcije je za do trecinu iznad gornjih referentnih vrednosti zdrave osobe (koja ne pije statine).
vas brat bi trebalo da uradi dijagnostiku antifosfolipidnog sindroma, i obavezno da prestane da pusi ako to radi.
nostrog
Novi član
Novi član

Post od nostrog »

drbgd napisao:preporuke evropskog i americkog udruzenja kardiologa su vrlo jasne - pacijenti koji su preboleli infarkt srca prema sadasnjem stanovistu dozivotno piju lek iz grupe statina. sortis je najkvalitetniji na nasem trzistu, za sada (za nekoliko meseci izlazi na trziste jos efikasniji preparat, sa manje nuspojava) i bilo bi pozeljno ne menjati ga paralelama (atoris, tulip) pogotovo sto je u pitanju mlad pacijent! nakon infarkta, ciljne vrednosti holesterola su oko 3,5-4!
najnovija istrazivanja pokazuju da statini uspevaju da proces zapusavanja krvnih sudova vrate unazad, i taj efekat postaje (statisticki znacajno) uocljiv, i (intravaskularnim ultrazvukom) merljiv nakon oko 9 meseci do godinu dana redovne upotrebe.
sortis nije "opasan lek" ako ga pije onaj ko treba da ga pije! dozvoljen skok parametara jetrine funkcije je za do trecinu iznad gornjih referentnih vrednosti zdrave osobe (koja ne pije statine).
vas brat bi trebalo da uradi dijagnostiku antifosfolipidnog sindroma, i obavezno da prestane da pusi ako to radi.
puno vam hvala na odgovoru... dodje nam nekako tesko cuti istinu da se lek mora piti ceo zivot..ali verujem da je to nesto na sta se moramo naviknuti i prihvatiti kao svakodnevnicu i ne zamarati se vise sa tim :)

hvala na dobrom savetu i odgovoru!!
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Sep 23, 2007 12:20 am

Post od Jesen stize dunjo moja »

@drbgd: Doktore, odakle sumnja na Antifosfolipidni tj. Hjuzov sindrom na osnovu gore iznetih rezultata?

Ono sto su mu lekari vec rekli zvuci prilicno logicno (sport/nagli prestanak, gojaznost, poviseni lipidi).

Pitam cisto iz razloga da li svi koji imaju povisene lipide imaju razloga da sumnjaju na Hjuzov sindrom?

Pozdrav

P.S. Sto se tice statina tj. Sortisa, da li je normalno da mu toliko ostecuje jetru, cak ni posle prestanka transaminaze se nisu vratile u normalu?
Bye bye little lady
Korisnikov avatar
drbgd
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sub Dec 01, 2007 11:38 am

Post od drbgd »

odakle sumnja na Antifosfolipidni....
visesudovna koronarna bolest sa samo 32 god.
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član

aha,... hvala.... znaci nazalost dok 'ne zvekne' ne moze se sumnjati samo na osnovu povisenih masnoca... :-?
Bye bye little lady
kojekude
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Apr 11, 2009 12:02 am

Post od kojekude »

Kakve crne bombonice do kraja života sa svim posledicama po druge organe???

Moj predlog: piti sve što doktor preporuči i izbacivati meso, mesne prerađevine, mleko, jaja itd (valjda to nije zabranjeno?!).
Nema veze što će biti nipodaštavanja i podsmeha, rezultati se ne mogu ignorisati a oni će biti vrlo evidentni.
Vremenom će (na osnovu rezultata) doktor da smanji i na kraju ukine bilo kakvu terapiju (biće možda malo iznenađen, valjda ne i uvređen).
Ne moraju se uopšte brojati kalorije i sl. Jesti sve što je zdravo koliko se želi (neverovatan je osećaj sitosti koji dolazi unošenjem zdrave hrane).
Ovakvom ishranom će se eliminisati mogućnosti nastanka praktično svih bolesti a fizička i mentalna snaga povećati.
Počnite da se informišete o zdravim navikama, ne uletati u varijante čudotvornih preparata i ostalih stvari za koje niste shvatili kako pomažu.

Na kraju krajeva, ako niste u stanju ovo da ispoštujete / previše zvuči jednostavno da bi bilo istinito i sl - kupujte i trošite prepisane bombonice, a očekujte pogoršanje stanja u perspektivi i štetne posledice po jetru, organe za varenje, bubrege itd
“Čvrsto sam uveren da kad bi ukupno medicinsko znanje koje se danas primenjuje mogli baciti na dno mora, to bi bilo u korist čovečanstva i na štetu riba.“ - Oliver Wendell Holmes
"Virusi ne postoje" - kojekude
Jesen stize dunjo moja
Aktivan član
Aktivan član

I sta je pesnik hteo da kaze? :-? Da se ne uzima Sortis i statini to razumem zasto, ali sta je alternativa? Da se jedu jaja, koja su izricito zabranjena tj. dozvoljeno je samo belance a zumance nikako jer je puno holesterola.

Na nekoj od tema za holesterol sam kacio i dijetu koju lekari daju, pise sta se sme a sta ne sme nikako.

Sva masnoca zivotinjskog porekla se izbacuje, jogurt se pije sa 0% mm, itd itd... meso samo riba, pilece belo, divljac, crvena mesa nikako.

Zdrava hrana svakako, ali sto vise dijetalna bez mesa a sa povrcem, vocem itd.
Bye bye little lady
alagor2000
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jul 04, 2010 6:15 pm

Re: Prirodni lekovi-zamena za Sortis?Ili Sortis ceo zivot?

Post od alagor2000 »

Pozdrav, bio sam kod kardiologa,presuda glasi :

Presolol 2x 1/2 100 mg
Monopril 10 mg
Aspirin 100
Sortis 10 mg

Pritisak me je unistavao ,180/ 110 ,krv:
Holesterol 5.6
Trigliceridi 4.91
HDL 0.90
LDL 3.54
Glikemija 6.2

Doktorica kaze da ako zelim dobro sebi treba da pijem terapiju dozivotno
a i SORTIS dozivotno?!
Da li se Sortis moze piti neograniceno i da li je tacno da ostecuje jetru?

Imam 45 god,oba roditela su mi imala srcanih problema( majka anginu pektoris)
i oba roditel su mi umrla od mozdanog udara ,majka u 81 a otac u 74 god. zivota
Nisam debeo,182/85 kg !
Odgovori