Trigliceridi 31,4!!

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
borob
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Okt 07, 2007 2:04 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

Trigliceridi 31,4!!

Post od borob »

Postovana gospodo, molim da mi neko objasni razloge i posledice visokog nivoa triglicerida, kao i pomoc oko lecenja! Pre pet dana zbog ubrzanog rada srca i pri najmanjem zamoru, otezanog disanja i loseg sna, uradio sam "veliku listu" i rezultati su sledeci:
eritrociti...............4,52
leukociti...............4,6
trombociti.............281
hemoglobin...........160

glikemija................6,2
holesterol...............3,4
trigliceridi...............31,4

LDL.....................neizracunljiv
AST........................44

ALT.........................51,6

urea........................7,5
kreatinin..................56,4

Dakle, to je to! Imam 42 godine, 168 cm i 87 kg!! Od lekova dr. je prepisao:
Andol 100
Lipanor 100mg.
Cholipan 20mg.
Svi se piju jednom dnevno i to uvece!
E sad, dali je moguce da je tako visok nivo triglicerida izazvan preteranim jelom predhodnih dana ( sto kaze nas narod " oci su mu gladne"), bukvalno je tako, preteranim konzumiranjem gaziranih pica ( alkohol ne koristim), jer sam upravo predhodna dva dana imao nekakvu proslavu gde se samo jelo i pilo :.........!??

Koliko je moguce lecenje i sta treba pod hitno preduzeti?? Molim za odgovor i objasnjenje kao i savet ako je moguce!

Unapred zahvalan!
hipo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 06, 2007 6:27 pm

Post od hipo »

Poštovani,
Mislim da bi za 14 dana trebalo da se ponove analize svih lipida. Mnogi faktori utiču na ovakve rezultate a dosta stvari ste i sami naveli. Enormne su vrednosti i lekar je zaista pod hitno morao da prepiše udarnu terapiju. Naravno ta se terapija i pije uveče radi bolje resorpcije i delovanja. Kako ste naveli da ste "prethodnih" dana jeli malo više ne može se tako drastično odraziti na taj nivo masnoća, samo neznatno. To je stvar koju duže gomilate. Moj Vam je savet (pošto sam i ja imala slične rezultate) da pored redovne terapije koju MORATE UZIMATI, uvedete i prirodne preparate. Konstantno uzimati kapi od Artičoke, i 1 supenu kašiku jabukovog sirćeta (najbolje je kupiti manufakturno izradjeno) u čaši od 2 dcl nakon najačeg obroka a to je ručak. Fizuička aktivnost je ovde neophodna i to veoma intenzivna, ali pre toga nikakav napor bez detaljnog kardiološkog pregleda gde se ustanovi da nije zbog ovako visokih vrednosti, nastalo bilo kakvo kardiološko oboljenje. Toplo se nadam da nije. Nakon tih ispitivanja minimalno za početak 5km laganijeg hoda dok za 10 tak dana ne dodjete do 10 km brzim hodom sa pauzama gde se hod nastavlja podnošljivom brzinom. Pod hitno izbaciti sve gazirane napitke, cigarete, masnoće životinjskog porekla, meso veoma ograničeno, suhomesnati proizvodi najstrožije zabrana. slatkiši, testa, zaprške mlečni proizvodi (osim sireva bez masnoće), beli hleb, beli šećer i td. Tako visoke vrednosti daju i poremećaji enzima za varenje pa time treba uraditi pregled kod gastroenterologa. Razlaganje unetih masnoća ili prostih uglenih hidrata koji se unose ne razlažu se već se pretvaraju u masnoću. SAVET: Kod sledećeg vadjenja krvi zadnji obrok neka bude do 18h, posan, bez jake hrane. Ukoliko ste nervozni pred vadjenje krvi popite neki blaži sedativ. Kada Vam budu rezultati drugog vadjenja krvi gotovi sa tim nalazima morate otići kod nutricioniste koji će Vam uraditi program ishrane kojeg se striktno morate pridržavati, duže vreme i kroz 6 meseci uočićete poboljšanje.
Sve najbolje
borob
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od borob »

Veliko hvala na iscrpnom odgovoru i savetima!
pomenuli ste cigarete, to sam zaboravio da navedem. Pre otprilike 8 meseci ostavio sam cigarete! takodje , razlog je bio brzo zamaranje i otezano disanje, pusio sam verovali ili ne oko 3,5 paklica dnevno!!!
I onda na insistiranje svog sina i osecaj ugrozenosti samog zivota, presekao "k'o makazama" sto bi rekao nas narod! Od tada , bez ikakvih hemijskih pomagala do danas i siguran sam na dalje, bez i jedne cigarete!! priznajem, bilo je strasno, preznojavanje, lupanje srca........., klasican zavisnik!!!
Kako rekoste, idemo dalje, setnja i td.........

U svakom slucaju veliko vam hvala i veliki pozdrav!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jul 27, 2006 6:20 pm
Kontakt:

Post od dr ivica »

Lipanopr i Cholipam se NE SMEJU uzimati istovremeno, fibrati i statini se ne kombinuju. Lekar koji Vam je ovo prepisao ne stoji bas najbolje sa klinickom farmakologijom. Uzmite samo Lipanor ili samo Boluzin.

Sve najbolje!
Primarijus dr med. Ivica Zdravkovic, specijalista opste medicine
NEAKTIVAN, osim za savete putem Facebooka.
borob
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od borob »

Hvala doktore! Evo odmah idem kod vaseg kolege dr-a ( lekar opste medicine ,takodje) da mu predocim vas stav! veliko hvala!
borob
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od borob »

Pozdrav za sve!!! labaratorija posle 10 dana: sa strasnih 31,4, trigliceridi svedeni na 3,9!!!
Haa!! Lekovi koji su koristeni: Cholipam 20mg 1x1, lipanor 200mg 1x1 i andol 100 1x1, piti uvece!! ( tvrdnja da Lipanor i Cholipam ne treba uzimati istovremeno je tacna, ali ja sam morao sa trigliceridima 31,4 da sprecim mozdani udar ili infarkt, sada uzimam samo lipanor i andol)
Od silnog klopanja nista, hleb beli nista samo po malo proje!, neke salate(cvekla, paprika, paradajz), po malo ribe......, uglavnom gladovanje, mada ni totalno gladovanje nije dobro!!!
Od narodne medicine:
1. 3 kg limuna sa korom samleti, 2 kg cvekle sa korom samleti, sve pomesati, da odstoji preko noci i ujutro procediti, sipati u tamne flase i staviti u frizider! Piti casicu od rakije pred dorucak, rucak i veceru (ja sam pio kad god mi padne na pamet)! Nije lose i moze da se pije!
2. Kilogram meda, pola kg rendanog celera i pola kg rendanog rena zamesati i sipati u tegle. Uzimati po jednu supenu kasiku svako jutro na gladan stomak ( odvratno je, jedino resenje je progutati bez zadrzavanja u ustima, ja sam jedino tako uspevao)!
3. Nije recept ali ja sam uzimao i sirce od divlje jabuke, takodje kad god se setim, 2-3 puta dnevno po jedan-dva gutljaja.

A dalje, videcemo! Oprez!! Nista svinjetina i ostale ukusne masnoce!! Hvala svima na savetima , nadam se da ce nekome pomoci moje iskustvo!!!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Bravo!

Sada nek je sa srecom i samo nastavite da odrzavate tako dobre vrednosti lipida.

Sve najbolje!
hipo
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Okt 06, 2007 6:27 pm

Post od hipo »

:D :D :D SUPER!!!!
SAMO TAKO NASTAVITE, NO MOJ SAVET JE DA IPAK ODETE KOD DOBROG NUTRICIONISTE DA BI STE DOBILI PRAVI REŽIM ISHRANE DA SE NA BI ZANEMARILI UNOSI SVIH POTREBNIH I IZBALANSIRANIH BITNIH SASTOJAKA. MENI JE LIČNO TO DOSTA POMOGLO I ŠTO JE NAJVAŽNIJE MASNOĆA U KRVI MI VIŠE NE POSTOJE POVIŠENE VREDNOSTI MASNOĆA.
DRAGO MI JE DA JE SVE UREDU,
PUNO ZDRAVLJA! :wink:
borob
Novi član
Novi član
Kontakt:

Post od borob »

dr ivica napisao:Bravo!

Sada nek je sa srecom i samo nastavite da odrzavate tako dobre vrednosti lipida.

Sve najbolje!
Postovani dr. Ivice!
U raspravi na nekim drugim forumima, deo obrazovanih diskutanata ne dozvoljava mogucnost da je moglo doci do tako naglog pada nivoa triglicerida! I meni je dosta neverovatno, ali je pravi pokazatelj moje sadasnje zdravstveno stanje. Mnogo bolje se osecam, uglavnom je pre bilo vrlo tesko! Inace ne bih ni isao kod vaseg kolege na pregled! Ko jos ide kod doktora ako mu nije nista!?
dali vi imate neka iskustva ili objasnjenje sta se zapravo desavalo!??
Unapred zahvalan, s postovanjem Boro !

Takodje, puno pozdrava i hvala za dobre zelje Hipo-u!!

Pozdrav!!
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Postovani,

Pogresno sam upisao poruku dva puta. Detaljnije u poruci ispod.

Pozdrav!
Poslednja izmena od dr ivica u Sub Okt 20, 2007 1:52 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
dr ivica
Stalni član
Stalni član
Kontakt:

Post od dr ivica »

Postovani,

Potpuno je moguce da se trigliceridi ovako naglo obore, iz najmanje nekoliko kako medicinskih, tako i ne-medicinskih razloga. U prvu grupu uzroka mozemo da stavimo zabranjeno, ali kombinovano lecenje fibratima i statinima, veoma ozbiljno shvacenu dijetu, jaku pozitivnu reakciju organizma na hipolipemike, kao i verovatni veliki potencijal jetre da proizvede lipoproteinske nosace koji ucestvuju u uklanjanju masti iz krvi. Takodje, u istu grupu uzroka moze da se ubaci i eventualni prethodni ekscesivni unos druih materija koji dovodi do povecanja triglicerida, a koji je izostao posle dijete. O upotrebi navedenih "narodnih" receptura ne bih puno pisao, u njima cestio ima puno istine i koritsi, ali i opasnosti; limun, jabukovo sirce i celer svakako su koristili.

U nemedicinske uzroke treba brojati pre svega mogucu gresku u prvoj - ali i u drugoj laboratorijskoj analizi.

U svakom slucaju, moj savet je da na 3-6 meseci proveravate lipidni status, nastavite sa dijetom, odnosno umerenom ishranom, privatni lab moze Vam odrediti holesterol, trigliceride, LDLD i HDL za par stotina dinara ako Vas mrzi da cekate, i da uprostim i "uprosecim" cesto razlicite "normalne" opsege: Neka holesterol bude manji od 6, neka HDL bude veci od 1, LDL manji od 3, a trigliceridi ispod 2.

Sve najbolje!
crumb
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Jun 11, 2008 10:47 pm

Trigliceridi

Post od crumb »

Rodjen sam 1969, visina 176 cm, tezina 95

Trigliceride imam od 2002 godine *od kad sam merio prvi put i bili su 28,koristio sve moguce terapije i doktorske i narodne da bi mi 2006 dostigli 48.7 :) sad su 17

Inace genetski faktor-cela familija je isla na merenje i prosek je izmedju 7-15 (dete od 18 meseci ima 7 )
CeGevara
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 25, 2008 6:01 pm

trigliceridi

Post od CeGevara »

Ja sam za 10 dana bez nikakvih lekova samo pomocu prirodnih preprata skinuo trigliceride sa 3.9 na 1.29 (jutros sam proverio i nisam mogao da da poverujem, mislio sam da ce ici mnogo sporije. Pitao sam sestru u laboratoriji dali je sigurna da su moji rezultati). Koliko sam bio srecan ujutru, odmah sam se pocastio sa jednom pizom posle toga za rucak.

Evo sta sam radio:

prvo sam izbacio sve ono sto je zabranjeno: masnu hranu, slatkise, i sl.

uzimao sam:
1.jabukovo sirce svakog dana 3 x supena kasika pre jela.

2. 100 gr kokosa pomesan sa pola kg isto bezmasnog jogurta (od 0.5 - 0.9 masti), jedna velika kasika pre jela. Ja sam prvo uzimao obicno sirce pa 15 min posle kokos. Za ovo sa bio dosta skeptica, mada su mi preporucili prijatelji koji su skinuli i holesterol i trigliceride. cak je i njihov rodjak koji je imao ekstremno visoke vrednosti uspeo samo sa ovim da ih smanji, jer lekovi mu nisu pomagali.

3.Svakog jutra u bezmasnom jogurtu uz dorucak (jeo sam obicno musli ili soyinu pastetu) po jedna supena kasika mix semenke, susam i lan. Ovo se mora samleti sitno na el.masini za kafu, zbog bolje absorpcije. Vitalia is Makedonije proizvodi sve ove semenke i znam da ih uvoze i u Srbiji.

srecno i pisite ako vam pomogne moja perporuka, bas me interesuje. Postoji mali procenat sanse da je prvog puta laborantkinja pogresila, mada i da je tako neverujem da je pogresila za 2.6 jedinica.

A da, i HDL mi se povecao malo, za 0.3 (sto je super), a LDL i ukupni Holeserol su se smanjili isto.
bracogavran
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Apr 13, 2013 12:57 am

Re: Trigliceridi 31,4!!

Post od bracogavran »

Recept za skidanje triglicerida

U 1l belog vina stavite 10 struka ruzmarina od po 10 cm zatvorite flasu i stavite na tamno mesto da odstoji 21 dan posle toga pijete po 1 rakijsku casicu na gladan stomak. Posle 7 do 10 dana proverite trigliceride
Odgovori