Visok pritisak kod mladih

Deo Foruma rezervisan za sva Vaša pitanja iz sfere interne medicine, kardiologije, kardiohirurgije. Postavite pitanja našim stručnim saradnicima i pratite najnovija dešavanja kada su u pitanju prevencija, dijagnostika i lečenje oboljenja kardio-vaskularnog sistema.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
PlaviDunav
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 13, 2012 2:48 am

Visok pritisak kod mladih

Post od PlaviDunav »

Zdravo svima.

Ja imam 23 god , i od detinjstva imam nekada glavobolje zbog slane hrane i luka . Nikada to nisam povezivao sa necim ozbiljnim dok jos u srednjoj skoli nisam otkrio da imam visok pritisak . Bio je 160/100 u mojoj 17 oj , nakon mnogo slane hrane i uzasne glavobolje. Tada sam posao na niz ispitivanja. Kardiolog , endokrinolog , oftamolog , neurolog... i sve je bilo OK.A najvece izmerene vrednosti su bmi bile 180/100 . Uzrok : esencijalna hipertenzija . Da promenim stil zivota i nikako slano. Tako sam i radio , ali pritisak je uvek malo visi . oko 130-140 / 85-90
Radio sam skoro ultrazvuk i ekg. Sve je uredno . Kaze lekar da nista nije strasno jos jer sam mlad ali da moram da vodim racuna u buducnosti.
E sada mene zanima strucno misljenje o krvinm sudovima i pritisku.
Uzmimo moj primer. Pritisak je konstatno malo povisen , nije 120/80 . Kada moze doci do promena na krvim sudovima? Da li je moguce da su neki krvi sudovi osteceni ako su mi nalazi na ultrazvuku dobri ? Ja sam inace malo hipohondar i dosta sam oprezan. zelim da sprecim bilo kakvu losu sitauaciju dok jos mogu. Hranim se zdravo , mrsav sav , dosta setam. Zelim isto da na neki nacin ojacam krvne sudove , jer sam tek u 20 tim , i to je onako malo zastrasujuce :) .
Resio sam da odem kod dobrog lekara i da pocnem neku terapiju sa ACE inhibitorima , jer koliko sam proucavao oni mi deluju najbolji i najmanje stetni.

Nadam se da ste me razumeli :)

Hvala !
Korisnikov avatar
aa_aca
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Dec 13, 2012 2:42 pm
Kontakt:

Re: Visok pritisak kod mladih

Post od aa_aca »

Да ли тебе занима узрок високог притиска или само како да га снизиш тим инхибиторима?
Odgovori