Nizak hemoglobin a gvozdje normalno?

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
donka
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Feb 09, 2007 6:10 pm

Nizak hemoglobin a gvozdje normalno?

Post od donka »

Kada sam radila krvnu sliku utvrdjen je nizak hemoglobin - 111 g/L (referentne vrednosti od 120 do 170) i doktorka mi je prepisala tablete gvozdja. Ja sam za svaki slucaj u privatnoj laboratoriji Hexalab proverila i gvozdje i ono je normalno, 16,2 mmol/L (referentne vrednosti 10, 7 - 32,2). Sada ne znam, da li da pijem te tablete ili ne, posto u prospektu pise da je visak gvozdja takodje opasan? I kako da popravim hemoglobin? Htela sam da pocnem da trcim i idem u teretanu, ali svasta sam citala na internetu pa se sad plasim da ce srce da mi otkaze pri vezbanju zbog niskog hemoglobina :o
donka
Aktivan član
Aktivan član

Re: Nizak hemoglobin a gvozdje normalno?

Post od donka »

P.S. Zaboravila sam da dodam, i HCT je nesto nizi, 33,5% (ref. vrednosti od 35% do 51%) a RBC je u granicama normale - 3,81 (ref. vrednosti od 3,60 do 5,80).
donka
Aktivan član
Aktivan član

Re: Nizak hemoglobin a gvozdje normalno?

Post od donka »

Evo u slucaju da je neko u slicnoj situaciji, da podelim sta sam u medjuvremenu saznala surfujuci po internetu. Rec je o tzv. normocitnoj anemiji, tj. situaciji kada su eritrociti normalne velicine i boje, ali ih ima manje nego sto bi trebalo. To se vidi iz toga sto su svi ostali parametri (MCV, MCH, MCHC, RDW) normalni, mozda cak i odlicni, posto nisu ni na gornjoj ni na donjoj granici nego tacno na sredini. Normocitna anemija NIJE uzrokovana nedostatkom gvozdja i/ili vitamina B. Moze biti urodjena ili uzrokovana nekom hronicnom bolescu (jetra, bubrezi, rak...)

Sto i dalje ne objasnjava zasto su mi dva lekara preporucila gvozdje a treci vitamin B, no dobro...
Odgovori