Povecanje MCHC

Odgovori na sva pitanja vezana za laboratorijske analize i rezultate istih. Tumačenje nalaza krvnne slike, sedimentacije, leukocitarne formule, urinokulture, spermograma, ginekoloških testova ili specijalizovanih krvnih analiza.

Moderatori: moderato, vlada99, Dr Mita

Odgovori
cakica
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Mar 03, 2006 11:14 pm

Povecanje MCHC

Post od cakica »

Moze li mi neko reci sta znaci povecanje MCHC na 365?
majja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Čet Jan 26, 2006 10:57 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od majja »

Jel gornja granica 345??!!
Po podacima koje ja imam povecanje MCHC ukazuje na tesku dehidrataciju, a kakvi su ostali rezultati?
citostatik
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 20, 2006 1:16 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od citostatik »

bez sjekirancije... nije nista opasno...
Dr Mita
Saradnik
Pridružio se: Ned Feb 20, 2005 8:16 pm

Povecanje MCHC - odgovor

Post od Dr Mita »

MCHC je eritrocitni indeks koji oznacava srednju vrednost koncentracije hemoglobina u svim eritrocitima. Vasa vrednost nije zabrinjavajuce povisena, a gornja granica zavisi od laboratorije, tj. aparata na kome je analiza radjena. Na primer, ako bi ste radili krvnu sliku u Hexalabu, dobili bi ste referentni opseg za MCHC od 310 do 350 g/L. Tacna je informacija clana "MAJJA" da su vrednosti povecane kod dehidratacije organizma, ali tada su drugi klinicki znaci dominantniji. Ostali uzroci povecanja (koje je znatno vece) su boravak na visoj nadmorskoj visini i hronicne bolesti pluca gdeje smanjeno dopremanje kiseonika u krv i najcesce prate i povecanje broja eritrocita, hemoglobina i hematokrita.
Zato je, ukoliko su ostali nalazi u granicama normale i nemate drugih tegoba, najverovatnije u pravu i drugi clan "CITOSTATIK" da nije nista opasno.
Odgovori