stres -nesanica- depresija

Pravo mesto za sva pitanja i diskusije na temu Neuropsihijatrije.

Moderatori: moderato, admin, vlada99

Zaključana tema
bibikisu
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 29, 2003 2:00 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od bibikisu »

idem na psiho terapiju vec 6 godina...ranije sam imala jaka anksiozna stanja,depresiju...sada imam blazi obilik svega toga, ali i dalje mi smeta u zivotu..sada svaki put kada legnem da se opustim ili odmorim imam jako lupanje srca, trzanje i anksioznost..to traje vec mesecima, iako popijem sedativ...vise ne znam koga sta da pitam u vezi toga, ali malko sam na ivici snage...ima li neki bas strucan specijalista - doktor..vise ne mogu na one terapije tipa...da li ,,on,, lici na vaseg oca?ili da li je majka ne znam sta....
medicina je daleko dogurala, pa valjda ima nekih noviteta...molim za pomoc!!!!!!
hvala!!!!!!!!
klijent
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Avg 06, 2003 2:00 am

Post od klijent »

klijent
Novi član
Novi član

Post od klijent »

Napisala sam ti post sa svojim iskustvima sa psihoterapije, ali sve mi se izbrisalo. Ako jos posecujes ovaj sajt javi se da ti ponovo napisem.
klijent
Novi član
Novi član

Post od klijent »

ISKOPAH ORIGINALNU PORUKU !
Nadam se da jos uvek posecujes ovaj sajt, jer vidim da je post jos iz aprila.
Napisacu ti svoje iskustvo, mozda ce ti pomoci.
Na terapiju idem vec 3 godine. Pocetna dijagnoza je bila anksiozno - depresivni poremecaj i jaka fobija agrofobija. Sada mi je mnogo, mnogo bolje, fobija i anksioznost su nestale, ili se vratile na stepen na kome su i bile. U medjuvremenu se se otvorile i mnoge druge teme koje su lezale "ispod" i koje su i dovele do ovoga.
Kada si napisla da vec godinama ides na terapiju prvo sto mi je palo na pamet je tvoj terapeut. Iz konteksta se nazire da si promenila vise njih. Da li ima sve potrebne kvalifikacije ? Kakav odnos imas sa njim ? Kad kazem kvalifikacije, npr. moj terapeut osim zavrsenog fakuleteta i specijalizacije je prosao trening koji podrazumeva da je i on sam isao na terapiju 3 godine 3x nedeljno i da je prosao didakticku analizu kod jednog od nasih najeminentnijih profesora u trajanju od 2 ili 3 godine. Znaci jos 6 godina extra obuke. Zatim, terapeut mora da ima 2 supervizora koji ce nadgledati njegov rad i s kojima ce stalno biti u kontaktu. Sigurno znas da u terapiji postoje mnoge skole i tehnike. Da li ona koju tvoj terapeut koristi odgovara tvom profilu poremecaja ? Terapija mora da ide u kontinuitetu, znaci jednom, ili dva puta nedeljno po 45 min. ili 1 sat, ali uvek u isti dan i po mogucnosti u isto vreme. Ne znam kako si dosla do terapeuta, po novinama postoje oglasi gde se terapija nudi za 300 din. Nemojmo se zavaravati, seting kod dobrog terapeuta u Beogradu, (ne znam odakle si ti, nije ni vazno) kosta 20 - 25 evra tj. 80 -100 evra mesecno.
Proveri sve ovo, ako tvoj terapeut nema potrebne kvalifikacije, bolje trazi drugog. To ti je moj savet. Ja sam imala srece i odmah nasla terapeuta koji mi je odgovao i s kojim sam uspostavila odnos. To je i najvaznije, ako su predhodni uslovi zadovoljeni, ako nesto u terapiji leci to je odnos terapeut - klijent.
Sto se mog terapeuta tice, prebukiran je i to bez ikakve reklame, sama sam htela dodatni seting, znaci da idem 2 x nedeljno, ali jednostavno nema mogucnosti. Sigurno postoje i drugi pacijenti - klijenti koji mogu da sebi to dozvole, a vec su na terapiji. Tako da ne bi mogla da ti ga preporucim, iako odgovara tvom opisu ..."ima li neki bas strucan specijalista - doktor"... Uostalom, mozda ti ne bi odgovarao iz nekog razloga. U svakom slucaju moras da se boris. Videla sam ljude koji su se "vratili" u normalne tokove, a bili su i anksiozni i depresivni, neki od njih su pokusali i suicid.
Nadam se da sam ti pomogla.
I srecno.
klijent
Novi član
Novi član

Post od klijent »

Zaboravila sam da pomenem neke bitne cinjenice, kad pises :
"...vise ne mogu na one terapije tipa...da li ,,on,, lici na vaseg oca?ili da li je majka ne znam sta....".
Od takvih pitanja ne mozes da "pobegnes". Majka i otac su tvoji primarni objekti, bilo da zivis sa njima, bilo da zivis sama, ili si zasnovala sekundarnu porodicu, bilo da si u dobrim ili losim odnosima, to ostaje kao cinjenica. Da bi dosla do resenja svojih problema moras se vratiti daleko unazad u svoje detinjstvo, a tu te cekaju majka i otac. Mozda su tvoja secanja teska ili traumaticna i zato ti terapija i ne ide kako treba, jer bezis od njih, ali mislim da je otvaranje i razresenje ovih problema kljuc da razresis svoje sadasnje probleme : anksioznost i depresiju.
Terapija nije laka, u to si se i sama uverila, meni je u pocetku bilo uzasno tesko, sad mi je sasvim ok, mislim da sam puno ucinila za sebe, da mi je zivot puniji, kvalitetniji, bolji i da jos puno mogu da uradim.
Jos nesto za kraj, nigde u svetu, pa ni kod nas se prava psihoterapija ne moze dobiti u zdravstvarnoj ustanovi na osnovu zdravstvanog osiguranja, tu mozes da dobijes psihijatrijske konsultacije, sigurno da jedan psihijatar, ili psihoterapeut ne mogu sa tobom da provedu sat vremena u potpunoj tisini, koncentraciji, neisprekidani telefonima, ulascima drugih pacijenata, osoblja i sl. Ovo ne treba posebno objasnjavati imajuci u vidu stanje u nasem zdravstvu. Da li je tvoja terapija takva ? Za vreme setinga postoje samo 2 osobe klijent / pacijent i terapeut, niko drugi i nista vise. Naravno da je kontakt sa psihijatrom i u ambulantnim / bolnickim uslovima daleko bolji od odsustva kontakta i prepustanja neurozi i depresiji.
Vidim da pijese sedative, moj terapeut je protivnik lekova i daje ih samo u krajnjoj nuzdi, ili ako pacijent izricito trazi, tako da ih ja nisam pila. Onima koji piju savetuje da izdrze krizu, da ne popiju tabletu. Pomisli da niko nije umro nesanice, ili anksioznosti. Radije citavu noc citaj knjigu, ili gledaj tv, nego da se hvatas za bocicu sa lekovima. Ako uspes sledeci put ce ti sigurno biti lakse.
To bi bilo sve.
Nadam se da sam nekom pomogla.
bibikisu
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Apr 29, 2003 2:00 am

Post od bibikisu »

DO SADA MI OSIM TEBE NIKO NIJE ODGOVORIO NA PISMO....BAS SAM SE BILA RAZOCARALA...U SAJT...NEKAKO SAM MISLILA JE TO DRUGACIJE..,,ZIVLJE,,...
HVALA TEBI....
JA SAM SE ZA SADA VRATILA KOD MOG ,,PRVOG,, TERAPEUTA KOJI MI JE NAJVISE POMOGAO...
JA SAM BILA ZAPUSTILA TERAPIJU, SVOJOM VOLJOM I ONDA LUTALA OD JEDNOG DO DRUGOG TERAPEUTA....SVE U ZELJI DA NESTANU OVI KOSMARI...SADA SAM RESILA DA IDEM REDOVNO...DVA PUTA NEDELJNO...NADAM SE DA CE TO POMOCI...DA CE SE STVARI ,,NORMALIZOVATI,,
INACE...CENA JEDNOG SATA PSIHOTERAPIJE JE OGROMNA ZA NASE USLOVE...TO ISTO NIJE HUMANO, ALI...
ZA SADA TOLIKO...JOS JEDNOM HVALA !!!!!!
raca
Novi član
Novi član
Pridružio se: Uto Dec 17, 2002 1:00 am

Post od raca »

Molim te da mi odgovoris, posto imam slicne probleme, kod kog terapeuta ides. Ja ceznem za nekim dobrim terapeutom, jer vec dve godine posecujem jednog sa kojim samo pricam sta mi se deasavalo protekle nedelje i kako stoji stvar sa lekovima,koliko dalje da ih pijem i slicno. Sve mi je dosadilo, i posebno lekovi i zavisnost od njih, a misli u glavi ostaju iste. Naravno i strepnje, koje uvek negde cuce.
Hvali ti, ako budes mogla da mi odgovoris.
Zaključana tema