Brazilski orah

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

Odgovori
Andjela
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Jan 10, 2005 12:18 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Brazilski orah

Post od Andjela »

...se opet pojavio u prodavnicama zdrave hrane. Dovoljno je uzeti 1-2 dnevno (ne savetuje se da se uzima vise) , da bi se podmirile dnevne potrebe za selenom. Kazu da je odlican jer u sebi sadrzi i jos dosta antioksidanasa.
Milann
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 11, 2007 1:01 am

Post od Milann »

i beli luk obiluje selenom
a oduvek ga je bilo u prodavnicama :wink:
Andjela
Aktivan član
Aktivan član

Post od Andjela »

Znam, ali posle brazilskog oraha ne moram da zvacem Orbit zvake :D

EGZOTIČNI KOŠTUNJAVI PLODOVI NA NAŠIM TEZGAMA
Brazilski orah – vrelo selena
Dovoljna su samo dva dnevno da bi se zadovoljile potrebe organizma za ovim mineralom!

Među egzotičnim vrstama koštunjavog voća koje se (ponovo) pojavilo na našim tezgama je i brazilski orah. Potiče, naravno, iz Brazila, ali ga ima i u prašumama Perua, Kolumbije, Venecuele i Ekvadora. To je zimzeleno drvo kožastog lišća, čije stablo može narasti i do 40–50 metara, a prečnik dostići i do dva i po metra. Može da doživi starost od 500, pa sve do 800 godina. Raste veoma sporo, i počinje da rađa tek s deset do 30 godina, a potrebna mu je posebna vrsta insekta da ga opraši. Osim toga, samo jedna životinjska vrsta u stanju je da progrize tvrdi oklop njegovog ploda, omogućujući tako njegovo ponovno sađenje: veoma veliki pacov vrste aguti.
Plod ovog oraha liči na kokosov: to je drvenasta čaura veličine grejpfruta, teška i više od kilogram i po, u kojoj se nalazi osam do 24 oraha, trouglastog preseka, raspoređenih kao narandžine kriške, svaki u posebnoj ljusci. Raste na kraju debelog izdanka, a kad sazri, od januara do juna pada na zemlju uz gromovit prasak, poput topovskog đuleta. Odraslo stablo može „proizvesti” i do 300 ovakvih oraha! „Meso” im je belo i sadrži 70 odsto masnoće i 17 odsto belančevina, od toga najviše (18 odsto) aminokiseline metionin, čiji je najbogatiji prirodni izvor. Vekovima su ovi orasi bili deo uobičajenog jelovnika tamošnjih urođeničkih plemena, koja su ih jela sirov ili pretvoren u kašu s vodom ili mlekom.
Brazilski orah sadrži 176 miligrama kalcijuma u 100 grama, 600 mg% fosfora, 3,4 mg% gvožđa, 4,6 mg% cinka, kalijum i magnezijum, ali je najpoznatiji po selenu, prirodnom antioksidansu s antikancerogenim svojstvima (posebno u vezi s rakom prostate). Ovog minerala u tragovima ima toliko da samo dva oraha dnevno zadovoljavaju čovekovu potrebu za njim! Što se tiče vitamina, ima onih grupe B, ali je bitniji vitamin E, takođe antioksidans, koji, zajedno sa selenom, poništava moguću štetnost visokog procenta masnoće u ovom orahu. Zahvaljujući tome, on je, kao i ostali koštunjavi plodovi, bogat izvor esencijalnih masnih kiselina, palmitinske, oleinske linoleinske i alfa-linoleinske, kao i nešto miristične i atearinske. Ima i fitosterola. Bogat je i glutaminom, glutaminskom kiselinom i argininom, koje, sa svoje strane, povećavaju apsorpciju selena i drugih minerala.

Neki kazu da je dobar i kao antidepresiv:)
trudnjaca
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Ned Nov 21, 2004 1:56 pm

Post od trudnjaca »

Probala sam ga skoro posto moja zaova kljuka decu svim i svacim kako bi im podigla imunitet.
moja dva sunasca - LENA 15.08.2006. u 15:10 i VASILIJE 10.04.2008. u 02:15
Milicapilica
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Sub Feb 18, 2006 1:19 am

Post od Milicapilica »

Kakvog je ukusa i koliko kosta?
Andjela
Aktivan član
Aktivan član

Post od Andjela »

Ma bas je ukusan, slican je npr. lesniku, i po ukusu i po velicini. Pa i nije skup...100 grama je oko 60 dinara, a ako se jede 1-2 dnevno , to je dovoljna kolicina za najmanje desetak dana.
Andjela
Aktivan član
Aktivan član

Post od Andjela »

Evo i fotkice

Slika
Zemunka
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Maj 02, 2007 11:35 pm

Post od Zemunka »

Mnogi ne mogu da ga jedu jer je suviše mastan...Ja imam problem da ne mogu da se zaustavim na 2 komada, pa sam u stanju da pojedem i 50g odjednom...Jel može da mi šteti?
Andjela
Aktivan član
Aktivan član

Post od Andjela »

Kazu da moze jer je pun masnoce. Svi naglasavaju da je sasvim dovoljno i preporucljivo uzimati 1-2 komada.
weka27
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Dec 01, 2008 8:36 am

Post od weka27 »

a da li se jede sirov ili mora da se pece?
Zemunka
Stalni član
Stalni  član

Post od Zemunka »

Ja ga nisam nikada pekla, sirovog ga jedem....
Korisnikov avatar
mikalja
Stalni član
Stalni član
Pridružio se: Sre Jul 18, 2007 1:26 pm

Post od mikalja »

Pozdrav!
Brazilski orah, takodje poznat kao COQUITOS del Brasil, su plodovi jednog ogromnog drveta koje raste divlje oko reke Amazona i ima vrlo tvrdu koru, slicnu tradicionlnom kokosovom orahu.

El coquito je suvi plod koji se istice po velikoj koncentraciji minerala, posebno kalcijuma,gvozdja, cinka i selena (koji je mocni antioksidant).
Sadrzi takodje masti, belancevine i fibru kao i folnu kiselinu sto sve sluzi za smanjenje izika o kardiovaskularnih oboljenja i arterioskleroze.

Samo 28 grama dnevno ovog semena zadovoljava dnevnu potrebu organizma za selnijumom.

Koristi se za pravljenje torti i kolaca, a preporucuje se nervoznima i za usporavanje procesa starenja, kao i ispomoc u lecenju odredjenih tipova kancera.

Mocan je afrodizijak.

Mnoga ispitivanja su dala rezultat da cesto konzumiranje ovog semena u svezem stanju znacajno smanjuju rizik od kardiovaskilarnih bolesti.

Brazilski orah - biljka:Slika
Brazilski orah - plod Slika
Slika
"Ne jadikuj mnogo nad sitnim bolovima, jer bi sudbina mogla početi da te leči - krupnim."
Neruda
thethe
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Nov 07, 2008 11:20 am

Post od thethe »

Super je. Ja ga kupim otprilike jednom nedeljno. Gde ste ga našli po ceni od 60 dinara za 100 gr, ja sam ga kupila u Veru u petak za 89 100 gr. ranije je bilo nešto jevtinije oko 79 100 gr.
Zemunka
Stalni član
Stalni  član

Post od Zemunka »

Najjeftiniji je bio u maxiju...
Odgovori