Kom doktoru da se obratim u vezi bezglutenske ishrane?
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
Kom doktoru da se obratim u vezi bezglutenske ishrane?
Vec godinu dana sam prinudjen da se hranim bez glutena, a jos uvek mi nije jasno sta smem da jedem a sta ne smem (znam ono opste - bez psenice i sl.). Moj doktor gastroenterolog uopste nije bio od pomoci, pa me interesuje da li bi mogao da mi pomogne nutricionista? Ili da probam kod nekog drugog gastroenterologa?
milena
ja sam isto bila pod sunjom da imam glut.enter.pa sam tako sama pronalazila nacine sta da jedem.jedem uglavnom sveze spremljenu hranu kuvanu,zaprsku od kukuruznog brasna,voce povrce bareno,palecinke od kukuruynog b.heljdinog brasna,imate skoljkice bez glutena u radnji zdrave hrane ja ih koristim kao makarone ili rezance za supu,keks bez glutena bambi i frolini,kokice kuvani kukuruz,sutlijas...... ima dosta toga ja sam se vec navikla i sad mi Dr kaze da se vratim na normalnu hranu a meni je sad super.Pozdrav jasam isto na ovom sajtu pod sifrom milena73 pa ako nesto mozes da mi pomognes javi se kakve su tvoje tegobe bile.cao
Vec sam nekom ranije odgovarala,doduse pre vise meseci,al ajde!
Imas u Merkatoru u Beogradu,ako si odatle, mogucnost da ,za pocetak, porucis bezglutenski hleb. Porucuje se , cini mi se najkasnije pocetkom nedelje, a isporucuju ga sredinom. Bar je tako bilo pre otprilike godinu dana kad sam bila upucena u to. Ovim hlebom, koji se mislim pravi u nekoj pekari van Beograda, pored proje resavas pitanje hleba. Malo sam ga probala od sestre (tad su joj sumnjali na te probleme) i imam utisak da je od krompira.
Generalno, nijedna vrsta mesa, onako klot, ne preradjevine,nema u sebi glutena,kao ni mlecni proizvodi,ali samo mleko, jogurt,pavlaka i domaci beli sir. Cim krenes po krem sirevima i procitas dekleracije, vidis raznorazne dodatke i ne znas ti da li su neki od njih na bazi glutena. Sveze voce i povrce su sigurni. Izbor ti je zapravo , prilicno sirok i zdrav. Ne smes da jedes grickalice, preradjenu hranu, gazirana pica i sl.
Nije lose, zapravo, jedino bi mene mucila cokolada, mozda samo onu nasu domacu, tvrdu ko kamen, za mesenje...?
Pozdrav!
Imas u Merkatoru u Beogradu,ako si odatle, mogucnost da ,za pocetak, porucis bezglutenski hleb. Porucuje se , cini mi se najkasnije pocetkom nedelje, a isporucuju ga sredinom. Bar je tako bilo pre otprilike godinu dana kad sam bila upucena u to. Ovim hlebom, koji se mislim pravi u nekoj pekari van Beograda, pored proje resavas pitanje hleba. Malo sam ga probala od sestre (tad su joj sumnjali na te probleme) i imam utisak da je od krompira.
Generalno, nijedna vrsta mesa, onako klot, ne preradjevine,nema u sebi glutena,kao ni mlecni proizvodi,ali samo mleko, jogurt,pavlaka i domaci beli sir. Cim krenes po krem sirevima i procitas dekleracije, vidis raznorazne dodatke i ne znas ti da li su neki od njih na bazi glutena. Sveze voce i povrce su sigurni. Izbor ti je zapravo , prilicno sirok i zdrav. Ne smes da jedes grickalice, preradjenu hranu, gazirana pica i sl.
Nije lose, zapravo, jedino bi mene mucila cokolada, mozda samo onu nasu domacu, tvrdu ko kamen, za mesenje...?
Pozdrav!
A,da!
Zaboravih, umalo. Od gastroenterologa nasih ne ocekuj neko veliko razumevanje, za njih je ovo ili bolest npr. nervoznih creva,nesto u domenu naucne fantastike, nemaju oni vremena za to pored silnih gastritisa, cireva isl. regularnih bolesti. Nutricionista bi mozda vec bio od pomoci,ali ne bacaj dzaba pare, nadji na netu neku listu namirnica,sigurno postoji i drzi se nje. Ameri imaju , po obicaju, i grupe za podrsku i gotove recepte na sajtovima,pa vidi...
Zaboravih, umalo. Od gastroenterologa nasih ne ocekuj neko veliko razumevanje, za njih je ovo ili bolest npr. nervoznih creva,nesto u domenu naucne fantastike, nemaju oni vremena za to pored silnih gastritisa, cireva isl. regularnih bolesti. Nutricionista bi mozda vec bio od pomoci,ali ne bacaj dzaba pare, nadji na netu neku listu namirnica,sigurno postoji i drzi se nje. Ameri imaju , po obicaju, i grupe za podrsku i gotove recepte na sajtovima,pa vidi...
-
- Novi član
- Postovi: 23
- Pridružio se: Čet Nov 09, 2006 2:44 pm
Meni je dijagnostifikovana celijakija.
Slucajno je otkrivena iz nalaza krvi, antitela su bila pozitivna, uradjena je biopsija i postavljena je dijagnoza.
Nemam klasicnih simptoma, osim malokrtvnosti i gasova.
Resice nisu puno ostecene, tako da se vodi kao blazi oblik.
Od doktorke bas nije bilo puno pomoci, sem da ne treba da jedem hranu sa glutenom.
Citala sam svasta na internetu i nije mi jasno do koje granice da idem sa dijetom.
Da li smem da pijem sok, ako na njemu pise da je bez konzervansa i aditiva, a nije naglaseno da nema glutena. Ili paradajz sok koji koristim u kuvanju.
Jasno mi je da necu vise jesti hleb, da cu kupovati testeninu od pirinca, ni pre nisam jela pohovano i zaprske, tako da ni to nije problem, ali sta je sa kackavaljem, gde nista nije naglaseno, da li smem sir koji kupujem godinama na pijaci kod iste zene, kajmak. Mislim na hranu koja u principu ne bi trebalo da ima aditive od glutena, ali nije naglaseno.
Da li neko moze nesto konkretno da napise. Gde tacno i sta ima da se kupi.
I da li mi imamo udruzenje kao hrvati, da bi se lakse doslo do nekih konkretnih i tacnih podataka.
Slucajno je otkrivena iz nalaza krvi, antitela su bila pozitivna, uradjena je biopsija i postavljena je dijagnoza.
Nemam klasicnih simptoma, osim malokrtvnosti i gasova.
Resice nisu puno ostecene, tako da se vodi kao blazi oblik.
Od doktorke bas nije bilo puno pomoci, sem da ne treba da jedem hranu sa glutenom.
Citala sam svasta na internetu i nije mi jasno do koje granice da idem sa dijetom.
Da li smem da pijem sok, ako na njemu pise da je bez konzervansa i aditiva, a nije naglaseno da nema glutena. Ili paradajz sok koji koristim u kuvanju.
Jasno mi je da necu vise jesti hleb, da cu kupovati testeninu od pirinca, ni pre nisam jela pohovano i zaprske, tako da ni to nije problem, ali sta je sa kackavaljem, gde nista nije naglaseno, da li smem sir koji kupujem godinama na pijaci kod iste zene, kajmak. Mislim na hranu koja u principu ne bi trebalo da ima aditive od glutena, ali nije naglaseno.
Da li neko moze nesto konkretno da napise. Gde tacno i sta ima da se kupi.
I da li mi imamo udruzenje kao hrvati, da bi se lakse doslo do nekih konkretnih i tacnih podataka.
bezglutensko brasno
Informacija za sve koji su zbog celijakije prinuđeni na bezglutensku ishranu - Na našem tržištu može se nabaviti bezglutensko brašno domaćeg proizvođača. Brašno za hleb se zove PROCEL, a proizvodi ga AROMA iz Futoga. Može se kupiti u nekim apotekama, prodavnicama zdrave hrane, u RODIĆU, UNIVEREKSPORTU i još u nekim marketima, a možete ga poručiti poštom iz AROME. Takođe, AROMA proizvodi i bezglutensko brašno BIOPROCEL za kolače. Ukoliko je nekom potreban kontakt telefon za poručivanje, javite se.
-
- Novi član
- Postovi: 1
- Pridružio se: Pet Jan 26, 2007 12:10 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: novi sad
- Kontakt:
Ja sam sestra jedne vec djevojke koja od rodjenja ima celijakiju.Lijecio je DR RADLOVIC iz TIRSOVE.Sad je izllijecena,mada mi kao ni sama ona ne zeli da predje na "normalan" nacin ishrane.Vec par godina koristimo SHOLL-OVO brasno za hljeb,a oni imaju makarone,spagete,keks.kekere ma sve,mada smo zadovoljni i sa AROMA FUTOG-PROCEL I BIO PROCEL.Od proizvoda koje jede npr.POLI parizer,sve Gavriloviceve proizvode,sto se tice mlijeka i mlijecnih proizvoda moze da se jede sve,Dorina i Milka cokolade...,i to uopste nije nikakav probleem,ona s tim zivi vec 19 godina.npr. ne pije gazirairane sokove,pije samo prirodne sokove,doktori preporucuju dosta pirinca,i samo uprono i bez straha,to je cista anomalija,i svi mi imamo tu predispoziciju.
Moja preporuka su proizvodi iz linije Natural Twist,gde mozete birati izmedju Homea,Imuna i Proteina 48,kao i keksa.Pored toga sto su potpuno bez glutena prednost im dajem jer su 100 % priprodni,znaci bez emulgatora,boja,aditiva,konzervanasa.Istovremeno su jako bogati miniralima,vitaminima,proteinima,tako da predstavljaju jako bogat dodatak ishrani.Pomenula bih jos i da su nisko kaloricni.Mogu se nabaviti u Ideii extra kao i u Ideii u Imo centru i naravno u velikom broju apoteka i radnji zdravije hrane.Vise o njima samima mozete pogledati na sajtu www.lenic.co.yu.Napomenula bih da se jos uvek keks ne nalazi na zvanicnoj prezentaciju ali i on ce uskoro biti predstavljen.
-
- Novi član
- Postovi: 6
- Pridružio se: Pon Apr 23, 2007 9:14 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
znaci ipak ima lek
napisi broj i adresu od tog travaraMalaHeroina napisao:Munja
ako ste u Kanadi ili imate nekoga ko zivi tamo, postoji travar koji vam moze pomoci.
Terapija traje 2-3 mjeseca i pomaze.
Ako zelite mogu vam "nabavi" ime i broj telefona.

lekari
U zavisnosti koliko imate godina.Ako se radi o deci onda je to pedijatar,specijalista gastroenterolog ili alergolog.Za odrasle,dobar internista,gastro enterolog ili dobar alergolog.Samo polako i oprezno,jos uvek puno kolega nije upuceno bas do kraja u ovu problematiku,te im vi slobodno skrenite paznju da pomisle i na to.
Bezglutenska ishrana
Za sve koji imaju probleme vezane za bezglutensku ishranu- Skoro sam saznala za novu firmu koja se bavi proizvodnjom hrane bez glutena. Asortiman im je bogat, imaju cak i guar gumu koja hlebu daje elasticnost koja je blizu standardnog psenicnog hleba. Proizvode smese za palacinke, ustipke i picu, brasno za hleb,puding, kakao u prahu. Imaju i dve vrste cokolade. Adresa na Internetu je www.nac.co.yu. Sediste preduzeca je u Zemunu, Sremskih boraca 6c.
Celijakija mi je dijagnostifikovana letos, ali vec imam solidno iskistvo u pronalazenju hrane bez glutena. Na primer, koristim mleko “Family” Novosadske mlekare /zeleno pakovanje/ i “Fit” jogurt Imleka, zato sto imaju jasnu deklaraciju na pakovanju. Od kackavalja dozvoljeni su mocarela i parmezan. Ko voli kiselu pavlaku, moze da koristi Imlekovu pavlaku u crvenom pakovanju. Toliko o mlecnim proizvodima.
Celijakija mi je dijagnostifikovana letos, ali vec imam solidno iskistvo u pronalazenju hrane bez glutena. Na primer, koristim mleko “Family” Novosadske mlekare /zeleno pakovanje/ i “Fit” jogurt Imleka, zato sto imaju jasnu deklaraciju na pakovanju. Od kackavalja dozvoljeni su mocarela i parmezan. Ko voli kiselu pavlaku, moze da koristi Imlekovu pavlaku u crvenom pakovanju. Toliko o mlecnim proizvodima.
-
- Novi član
- Postovi: 1
- Pridružio se: Sre Dec 26, 2007 9:14 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Postoji knjiga sa receptima bez glutena i mozete je poruciti na e-mail: [email protected]. Autorka je Sandra Urban-Kosanovic, a naslov knjige je BEZGLUTENSKA KUHINJA. Tiraz je vec skoro rasprodat, a knjiga je pomogla stotinama obolelih u Srbiji jer sadrzi, izmedju ostalog, i tabelu dozvoljenih-nedozvoljenih namirnica, kao i piramidu ishrane.
Cena knjige je 380 din + ptt troskovi.
U pripremi je i nova knjiga o kojoj cete biti blagovremeno obavesteni.
BEZGLUTENSKA KUHINJA je PRVA knjiga o ishrani bez glutena u Srbiji.
Cena knjige je 380 din + ptt troskovi.
U pripremi je i nova knjiga o kojoj cete biti blagovremeno obavesteni.
BEZGLUTENSKA KUHINJA je PRVA knjiga o ishrani bez glutena u Srbiji.