Kumbuha i Tegovi?
Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99
Kumbuha i Tegovi?
znam da je zdrava za sve i zbog toga da ima 14 aminokiselina, pa jer to ok ? jer ima i losih i dobrih aminokiselina ?
ZDRAVLJE JE SVE !!!!!
- tamaraft
- Stalni član
- Postovi: 6556
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Planeta Zemlja
Ajmo malo da se edukujemo!
U hemijskom smislu, aminokiseline su molekule koje sadrže amino grupu (-NH2) ili karboksilnu grupu (-COOH).
Njihova glavna biološka uloga je izgradnja bjelančevina, iako postoje i aminokiseline koje ne ulaze u sastav belančevina i nazivaju se neproteinske aminokiseline (npr. ß-alanin, ornitin i citrulin).
Aminokiseline su prirodni spojevi koji u prirodi retko dolaze u slobodnom stanju. Uglavnom su međusobno povezane čineći makromolekule peptida i proteina.
U proteinima se nalazi samo dvadeset vrsta aminokiselina.
Sve su one, osim prolina, α-aminokiseline jer su amino i karboksilne grupe vezane za isti, α-atom ugljenika. Osim amino i karboksilne grupe, strukturu aminokiselina određuje i bočni lanac koji se naziva i ostatak i obeležava se sa R.
R-grupe sadrže karakteristične osobine pojedinih aminokiselina, i mogu ih činiti alifatski ili aromatski bočni lanci koji mogu sadržati druge reaktivne grupe, mogu biti više ili manje polarne, hidrofilne ili hidrofobne, bazične ili kisele.
R može biti atom vodonika, alkilna grupa, aromatski prsten ili heterociklički prsten.
R - skupina predstavlja osnovu za podelu aminokiselina:
1. Aminokiseline nepolarne R-grupe: (alanin, valin, leucin, izoleucin, prolin, fenilalanin, triptofan, metionin).
2. Aminokiseline Polarne R-grupe (-ON, -ЅN, -SONH2). Ove grupe omogućuju formiranje vodikovih veza koje su osnova za formiranje viših oblika organizacije aminokiselina u molekulima proteina: (glicin, serin, treonin, cistein, tirozin, asparagin, glutamin).
3. Aminokiseline sa kiselom R-grupom (sa negativno naelektriziranim bočnim lancima): (asparaginska kiselina i glutaminska kiselina).
4. Aminokiseline sa bazičnom R-grupom (sa pozitivno naelektriziranim bočnim lancima): (lizin, arginin, histidin).
Jedna od osnovnih podela aminokiselina je i na desne i leve aminokiseline a odnosi se na položaj amino grupe u odnosu na ostatak lanca.
Uloga
Najvažnija kemijska reakcija aminokiselina je formiranje peptidne veze koja omogućava povezivanje dve aminokiseline i stvaranje lanca aminokiselina (peptidi i proteini).
Peptidna veza je veza između karboksilne grupe jedne aminokiseline i amino grupe druge aminokiseline, u kojoj se atom ugljenika veže za atom kiseonika uz oslobađanje molekula vode.
Esencijalne i neesencijalne
U sastav čovekovog organizma ulazi ukupno 20 aminokiselina.
9 od njih se mogu izgraditi u samom organizmu, dok je preostalih 11 neophodno unijeti kroz ishranu.
Aminokiseline koje čovekov organizam nije u stanju napraviti, a neophodne su za njegovo funkcioniranje se nazivaju esencijalne aminokiseline.
Esencijalne:
* Valin
* Leucin
* Izoleucin
* Metionin
* Fenilalanin
* Treonin
* Tirozin
* Triptofan
* Lizin
* Arginin
* Histidin
Neesencijalne:
* Glicin
* Alanin
* Prolin
* Asparaginska kiselina
* Glutaminska kiselina
* Serin
* Cistein
* Asparagin
* Glutamin
Amino kiseline su najvećim delom kristalne čvrste tvari visokih tachki topljenja ( od 186 ° C za glutamin, do 344 °C za tirozin), topljive u vodi, a netopljive u nepolarnim organskim raztvarachima.
Visoka tachka topljenja i topljivost u vodi posledica su njihove amfoternosti.
One imaju svojstva kiselina i baza jer u istoj molekuli imaju karboksilnu i amino – skupinu.
Karboksilna grupa otpušta proton (H), a amino skupina ga prima, pa amino grupa u čvrstom stanju iz molekulskog oblika prelazi u dipolni ion - "Zwitterion".
A ti pogledaj koej sve aminokiesline sadrzi taj tvoj sega mega sajber prashak kojim se trujesh pa pogledaj koja animo kiselina radi shta i za shat treba u organizmu!
U hemijskom smislu, aminokiseline su molekule koje sadrže amino grupu (-NH2) ili karboksilnu grupu (-COOH).
Njihova glavna biološka uloga je izgradnja bjelančevina, iako postoje i aminokiseline koje ne ulaze u sastav belančevina i nazivaju se neproteinske aminokiseline (npr. ß-alanin, ornitin i citrulin).
Aminokiseline su prirodni spojevi koji u prirodi retko dolaze u slobodnom stanju. Uglavnom su međusobno povezane čineći makromolekule peptida i proteina.
U proteinima se nalazi samo dvadeset vrsta aminokiselina.
Sve su one, osim prolina, α-aminokiseline jer su amino i karboksilne grupe vezane za isti, α-atom ugljenika. Osim amino i karboksilne grupe, strukturu aminokiselina određuje i bočni lanac koji se naziva i ostatak i obeležava se sa R.
R-grupe sadrže karakteristične osobine pojedinih aminokiselina, i mogu ih činiti alifatski ili aromatski bočni lanci koji mogu sadržati druge reaktivne grupe, mogu biti više ili manje polarne, hidrofilne ili hidrofobne, bazične ili kisele.
R može biti atom vodonika, alkilna grupa, aromatski prsten ili heterociklički prsten.
R - skupina predstavlja osnovu za podelu aminokiselina:
1. Aminokiseline nepolarne R-grupe: (alanin, valin, leucin, izoleucin, prolin, fenilalanin, triptofan, metionin).
2. Aminokiseline Polarne R-grupe (-ON, -ЅN, -SONH2). Ove grupe omogućuju formiranje vodikovih veza koje su osnova za formiranje viših oblika organizacije aminokiselina u molekulima proteina: (glicin, serin, treonin, cistein, tirozin, asparagin, glutamin).
3. Aminokiseline sa kiselom R-grupom (sa negativno naelektriziranim bočnim lancima): (asparaginska kiselina i glutaminska kiselina).
4. Aminokiseline sa bazičnom R-grupom (sa pozitivno naelektriziranim bočnim lancima): (lizin, arginin, histidin).
Jedna od osnovnih podela aminokiselina je i na desne i leve aminokiseline a odnosi se na položaj amino grupe u odnosu na ostatak lanca.
Uloga
Najvažnija kemijska reakcija aminokiselina je formiranje peptidne veze koja omogućava povezivanje dve aminokiseline i stvaranje lanca aminokiselina (peptidi i proteini).
Peptidna veza je veza između karboksilne grupe jedne aminokiseline i amino grupe druge aminokiseline, u kojoj se atom ugljenika veže za atom kiseonika uz oslobađanje molekula vode.
Esencijalne i neesencijalne
U sastav čovekovog organizma ulazi ukupno 20 aminokiselina.
9 od njih se mogu izgraditi u samom organizmu, dok je preostalih 11 neophodno unijeti kroz ishranu.
Aminokiseline koje čovekov organizam nije u stanju napraviti, a neophodne su za njegovo funkcioniranje se nazivaju esencijalne aminokiseline.
Esencijalne:
* Valin
* Leucin
* Izoleucin
* Metionin
* Fenilalanin
* Treonin
* Tirozin
* Triptofan
* Lizin
* Arginin
* Histidin
Neesencijalne:
* Glicin
* Alanin
* Prolin
* Asparaginska kiselina
* Glutaminska kiselina
* Serin
* Cistein
* Asparagin
* Glutamin
Amino kiseline su najvećim delom kristalne čvrste tvari visokih tachki topljenja ( od 186 ° C za glutamin, do 344 °C za tirozin), topljive u vodi, a netopljive u nepolarnim organskim raztvarachima.
Visoka tachka topljenja i topljivost u vodi posledica su njihove amfoternosti.
One imaju svojstva kiselina i baza jer u istoj molekuli imaju karboksilnu i amino – skupinu.
Karboksilna grupa otpušta proton (H), a amino skupina ga prima, pa amino grupa u čvrstom stanju iz molekulskog oblika prelazi u dipolni ion - "Zwitterion".
A ti pogledaj koej sve aminokiesline sadrzi taj tvoj sega mega sajber prashak kojim se trujesh pa pogledaj koja animo kiselina radi shta i za shat treba u organizmu!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
HVALA na objasnjenju za aminokiseline!
prvo moja greska ja pijem KOMBUHU ( mozda znas onu lekovitu gljivu sto ceo svet pije ) evo linka
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?p=59692
e a tu pise za aminokiseline
14 aminokiselina
Aminokiseline su konstituenti proteina. U ljudskom organizmu dolazi do spajanja više od 20 aminokiselina u različitim kombinacijama pri čemu se formira veliki broj proteina. Prisustvo cisteina i metionina, u kombuha napitku je veoma bitno, jer metionin pomaže organizmu da se zaštiti od teških metala, kao što su olovo i aluminijum.
e to je to za ostale nema tj opisane su samo 2 a za ostalih 12 ?
prvo moja greska ja pijem KOMBUHU ( mozda znas onu lekovitu gljivu sto ceo svet pije ) evo linka
http://www.doktor.rs/forum/viewtopic.php?p=59692
e a tu pise za aminokiseline
14 aminokiselina
Aminokiseline su konstituenti proteina. U ljudskom organizmu dolazi do spajanja više od 20 aminokiselina u različitim kombinacijama pri čemu se formira veliki broj proteina. Prisustvo cisteina i metionina, u kombuha napitku je veoma bitno, jer metionin pomaže organizmu da se zaštiti od teških metala, kao što su olovo i aluminijum.
e to je to za ostale nema tj opisane su samo 2 a za ostalih 12 ?
ZDRAVLJE JE SVE !!!!!
- tamaraft
- Stalni član
- Postovi: 6556
- Pridružio se: Uto Mar 25, 2008 1:32 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Lokacija: Planeta Zemlja
Kombuha ili cajna gljiva je u stvari simbioza dve vrste organizama: gljiva (kvasci) i bakterija sircetnog vrenja.
Kombuha je neobican kompleks mikroorganizama sposoban da iz malog broja komponenata stvori obilje razlicitih nutritivnih i farmakoloski korisnih supstanci.
To su: glukoza, fruktoza, vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, vitamin C, biotin, folna kiselina, lecitin, mlecna, glukonska i glukoronska kiselina, vocne kiseline (vinska, oksalna, limunska, sircetna, malonska), neki enzimi, 14 aminokiselina, biogeni amini i neki antibiotici.
Zbog ovakvih sposobnosti nazivaju je i cudesnom gljivom i svrstava se u grupu gljiva znacajnih lekovitih karakteristika.
Kombuha pomaze odrzavanje mreze nervnih vlakana u organizmu, redukuje depresiju i gubitak pamcenja, pomeze celijama da koriste kiseonik, sprecava pojavu katarakte, prosiruje krvne sudove, povecava dotok krvi do rana i ubrzava njihovo zarastanje, pomaze u odrzavanju zdravlja nervnog sistema i u formiranju hormona, smanjuje broj sedih vlasi, jaca imunoloski sistem, pomaze formiranje belih krvnih zrnaca, smanjuje nivo zacepljenosti arterija, menja homocistein u metionin, aminokiselinu koja sprecava pojavu raka, pomaze prilikom razlaganja masti, pomaze prilikom gubljenja kose, obnavlja celije krvi, pomaze biosintezu kolagena, proteina koji cini strukturu kostiju, koze i krvnih sudova, regulise celijsko disanje i sprecava stvaranje celija kancera i zaustavlja njihov rast, regulise ph krvi, izuzetno efikasno cisti otrove iz organizma, ima antibiotske efekte, pomaze organizmu da se zastiti od teskih metala kao sto su olovo i aluminijum, primenjuje se u lecenju stomacnih bolesti, pokazuje antibiotsku aktivnost prema nekim stafilokokama i e.coli, , stimulise metabolizam, snizava krvi pritisak, podstice rad zlezda, snizava secer i holesterol u krvi, smanjuje valunge tokom menopauze, obnavlja crevnu floru, pomaze kod reumatskih i artritickih smetnji, nepravilnosti u radu zeluca, jetre i bubrega, cisti zucnu kesu, pomaze asmaticarima i obolelim od bronhitisa, pegla bore, usporava znake starenja i staracke bolesti....
A nigde nisam nashla kojih to 14 AK sadrzi...kad nadjem pisacu!
Kombuha je neobican kompleks mikroorganizama sposoban da iz malog broja komponenata stvori obilje razlicitih nutritivnih i farmakoloski korisnih supstanci.
To su: glukoza, fruktoza, vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, vitamin C, biotin, folna kiselina, lecitin, mlecna, glukonska i glukoronska kiselina, vocne kiseline (vinska, oksalna, limunska, sircetna, malonska), neki enzimi, 14 aminokiselina, biogeni amini i neki antibiotici.
Zbog ovakvih sposobnosti nazivaju je i cudesnom gljivom i svrstava se u grupu gljiva znacajnih lekovitih karakteristika.
Kombuha pomaze odrzavanje mreze nervnih vlakana u organizmu, redukuje depresiju i gubitak pamcenja, pomeze celijama da koriste kiseonik, sprecava pojavu katarakte, prosiruje krvne sudove, povecava dotok krvi do rana i ubrzava njihovo zarastanje, pomaze u odrzavanju zdravlja nervnog sistema i u formiranju hormona, smanjuje broj sedih vlasi, jaca imunoloski sistem, pomaze formiranje belih krvnih zrnaca, smanjuje nivo zacepljenosti arterija, menja homocistein u metionin, aminokiselinu koja sprecava pojavu raka, pomaze prilikom razlaganja masti, pomaze prilikom gubljenja kose, obnavlja celije krvi, pomaze biosintezu kolagena, proteina koji cini strukturu kostiju, koze i krvnih sudova, regulise celijsko disanje i sprecava stvaranje celija kancera i zaustavlja njihov rast, regulise ph krvi, izuzetno efikasno cisti otrove iz organizma, ima antibiotske efekte, pomaze organizmu da se zastiti od teskih metala kao sto su olovo i aluminijum, primenjuje se u lecenju stomacnih bolesti, pokazuje antibiotsku aktivnost prema nekim stafilokokama i e.coli, , stimulise metabolizam, snizava krvi pritisak, podstice rad zlezda, snizava secer i holesterol u krvi, smanjuje valunge tokom menopauze, obnavlja crevnu floru, pomaze kod reumatskih i artritickih smetnji, nepravilnosti u radu zeluca, jetre i bubrega, cisti zucnu kesu, pomaze asmaticarima i obolelim od bronhitisa, pegla bore, usporava znake starenja i staracke bolesti....
A nigde nisam nashla kojih to 14 AK sadrzi...kad nadjem pisacu!
Zdravlje je stanje potpunog telesnog (fizičkog), duševnog (psihičkog) i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
- Dj.Olivera
- Stalni član
- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
- Dj.Olivera
- Stalni član
- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm
- Dj.Olivera
- Stalni član
- Postovi: 2917
- Pridružio se: Ned Jul 20, 2008 12:47 pm