Poviseni trigliceridi i holesterol

Saznajte sve o nutritivnim svojstvima namirnica koje koristite, podelite svoja iskustva o popularnim dijetama, preparatima, namirnicama, napicima.

Moderatori: mr ph. Silvio, moderato, admin, vlada99

proby
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Apr 29, 2005 12:08 pm

Re: Poviseni trigliceridi i holesterol

Post od proby »

milicaidragisa napisao:Trigliceridi i holesterol su bili blago poviseni.Ukljucili smo kapsule omega3 i belog luka,ishranu jos vise prilagodili po savetima,i posle dva meseca trigliceridi su jos "porasli",holesterol takodje.
O aloi vera sam dosta citala i slusala i znamima me da li je neko koristio neki proizvod aloe za pomenute probleme?Preporucili su mi gel sa breskvom i omega3,ali bih volela da cujem da li neko ima iskustva.
Pozdrav
Trigliceridi,moja stara to ima oko 8-ice.Pomaze joj obicno crveni luk.Citavu glavicu raskrizi na cetvoro,ostavi 24 sata u manjoj zdjelici i onda slijedeci dan zorom pije tu vodu.i tako to radi 15 dana sa novim glavicama luka.Poslije ode na kontrolu i spadnu trigliceridi 4-rku. Probala je ovo isto i sa bijelim lukom, al joj skoro nikako to ne skida ko crveni obicni luk. Cao
Hiram Abif
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Nov 27, 2005 5:40 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Pitanjce

Post od Hiram Abif »

:o
Poslednja izmena od Hiram Abif u Uto Maj 08, 2007 6:57 pm, izmenjeno 1 put ukupno.
Deus est Homo!
Hiram Abif
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Ned Nov 27, 2005 5:40 pm

Pitanjce

Post od Hiram Abif »

imam 36 godina, jedem prilicno zdravo, tako da se apsolutno svi cude mojim rezultatima holsterola i triglicerida...nakon 12 sati strogog nejela i 24 sata posta, triglic su 2.02, a holesterol cak 8.3
to bih protumacio kao gresku , ali se vec dogadjalo u prethodnih 3 godine,, samo sto je ovoga puta nivo holesterola isti kao pre 6 meseci, ali su trigliceridi porasli sa 1.7.
omega 3, sve redom travke, lecitin, vitamini, voce, povrce, tona plave ribe - apsolutno nista ne pomaze.
ja se inace, osecam odlicno i nisam siguran da li da otvaram pandorinu kutiju?
da, ne jedem svinjetinu, jaja, kravlje mleko i proizvode, ne volim majonez, virsle, slatkise, margarin, maslac
znaci, holesterol nije od spolja.?
Deus est Homo!
mammamaja
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Maj 16, 2007 1:31 pm

Post od mammamaja »

pokusacu pod ovom temom, mozda mi neko moze pomoci.Naime rec je o mojoj dragoj mami (razumecete, zena starije generacije, ne snalazi se bas najbolje na netu, pa zato ja pitam u njeno ime).Naime, vec duze vreme ima problem sa povisenim holesterolom i trigliceridima.Uz blagu dijetu i lekove koje joj je dr prepisao uspeva da drzi trigliceride oko trojke (ranije su isli i do 8), LDL joj je ispod granice ali HDL ne uspeva da podigne nikako.Molim za savet, prvenstveno kako podici HDL.Napominjem da je yena nepisac i da je fizicki vrlo aktivna.
mammamaja
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Sre Maj 16, 2007 1:31 pm

Post od mammamaja »

Pokusacu pod ovom temom, mozda mi neko moze pomoci.Naime rec je o mojoj dragoj mami (razumecete, zena starije generacije, ne snalazi se bas najbolje na netu, pa zato ja pitam u njeno ime).Naime, vec duze vreme ima problem sa povisenim holesterolom i trigliceridima.Uz blagu dijetu i lekove koje joj je dr prepisao uspeva da drzi trigliceride oko trojke (ranije su isli i do 8), LDL joj je ispod granice ali HDL ne uspeva da podigne nikako.Molim za savet, prvenstveno kako podici HDL.Napominjem da je zena nepusac i da je fizicki vrlo aktivna.
dorotej
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Jun 10, 2007 2:09 pm

Post od dorotej »

Evu ti hrana kojom resavas probleme za tri nedelje.Pasulj najbolje crveni sa povrcem naravno bez mesa,a na kraju dodes maslinovo ulje.Ovsene pahuljice ali ne sa masnim mlekom.Beli luk ali ne u tabletama jer je bezvredan.Nikako ne jedes sireve pavlaku,kajmak,mleko,slaninu islatkise kao i gazirana pica.Jedes sto vise presnog ne kuvanog voca i povrca i trudis se da ne sedis za kompjuterom vec da sto vise setas ili umereno treniras.Zaboravih sok od sargarepe i kupusa i sojine proizvode,a nikako beli hleb.E zbog toga nemam zdravstvenu knjizicu,a kad nekoga nesto drmne odmah me zova za savet.Pa srecno.
pcelica_1
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Maj 27, 2007 9:17 am

Post od pcelica_1 »

Dragi moji, na ovu temu mogu da vam skoro strucno odgovorim.
naime, mama je prosle godine posle tatine smrti imala mozdani udar i ispostavilo se da joj je leva karotida potpuno zapusena. usledila je operacija. Naravno, mama je dobila terapiju, redukovala nacin ishrane, smrsala je 5-6kg i izgledala je ok.
medjutim u decembru mesecu joj je opet pozlilo. Imala je gubitak svesti i privremenu amneziju. Dopler vrata je pokazao zapusenje od 55% za samo tih sest meseci od operacije.
Mozete zamisliti haos.
Usledila je kontrola sa hirurgom, koji je nalozio pracenje holesterola i triglecirida na mesecnom nivou ( cudno, mami i pre toga je samo jedan mesec holesterol bio povecan)..
Uglavnom-mamin organizam ne moze da razgradjuje masnocu vise. Plavex je tu, vasilip..i da vam ne pricam..ali SUSTINSKI problem je resen ISHRANOM!
naime, mami je opet sada pozlilo, ali zbog srca najvise..i jednostavno njen vaskularni sistem je los..dopler vrata je pokazao da se zapusenje za sest meseci UOPSTE nije povecalo! STAGNIRA!
Doktori su odusevljeni!
A sta mama jede:
sve integralno-hleb, pirinac, brasno(pomesa sve vrste integralnog)..,
mekinje, psenicne klice, laneno seme dodaje u kuvanu hranu,
sve pahuljice, narocito ovsene sa jogurtom od 0.1%m.m ili 0,5
od mlecnih proizvoda jos samo ella sir (problem je jer mora da vodi racuna i o osteoporozi)
dosta svezeg voca..dosta svezeg povrca,
corbice od povrca-sa svim i svacim...
sve bareno
piletina-belo meso, riba, tunjevina jako bitna,
pasulj, proso, bob....
kombinuje maslinovo hladno cedjeno i suncokretovo hladno cedjeno ( ito na kraju kuvanja hrane, jedna kasika na serpicu :D )..

nista slatko, nista slano, bez przenja..ribu pece u rerni...

Jako je disciplinovana,ma ovo je gorovo makrobiotika..i jednostavno zbog cilja-da bude jos samnom i bratom i da ne izgubimo i drugog roditelja ona je veoma hrabra, odlucna..i ovo je njen nacin borbe!
Rezultati su neverovatni!
kao poslastica joj sada sluzi dvopek i to integralni i lanene plocice.

Mi smo joj pomogli time sto smo se i mi uklopili u taj nacin ishrane, pa eto kada se nama jede nesto drugo ito se spremi. Eto!

Svima zelim jako puno srece u ovoj borbi jer jeste jako velika. Ali budite odlucni!Svako od vas moze naci motiv.
Moj tata nije tako ziveo-imao je i infarkt i mozdani udar i jedan bubreg..i govorio je necu operacije, hocu kao covek da jedem, pa dok zivim zivim..bez biljki trava zitarica..i jeo je sve...testa, meso, slninicu..I otisao nam je iznenada! To je bila njegova odluka.

Drzim vam palceve!

I veoma jos znacajno-BEZ NAPETOSTI!!!
zlatko72
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Jun 09, 2007 10:20 pm

Post od zlatko72 »

Samo da se nadovežem na sumnje u kantarion.

Malo mi je preuranjen zaključak na osnovu dva slučaja da kantarion neminovno izaziva rečene probleme s jetrom. Osim toga, kapsule (navodno) sadrže samo jedan sastojak kantariona, a potencijalno hepatotoksične mogu biti druge.

Konačno, problem može biti i u tome da je za te čajeve korišćen kantarion lošeg kvaliteta, tj. da su brane i biljke s precvetalim cvetovima! Za te se zna da su kancerogeni (možda i još nešto), ali samo za te!

Inače, znam mnoge ljude kojima je čaj od kantariona pomogao u slučaju akutnih stomačnih tegoba. Ja sam kao mali, s 20-ak meseci, imao neki stomačni "grip" koji se nije mogao sanirati nikakvim tada poznatim lekovima, pa su lekari savetovali moju majku da jedino još proba "bapski", pa ako ni to ne pomogne za nekoliko dana, da me dovede u bolnicu na infuziju da makar ne umrem od dehidracije. Onda je čula za kantarion, a ja se vidno oporavio posle jedne kafene šoljice čaja - prvi put sam posle toga spavao u kontinuitetu (pa još 12 sati) - možda i zbog onog umirujućeg dejstva :lol: , a dijareja je prestala! Pa vi vidite - tu bar nije moglo biti nikakvog placeba, a naročito što na druge čajeve nisam tako reagovao...

Čaj se kuva s vrlo malo ("na vrh noža") soda-bikarbone - nedavno sam saznao i zašto - da se neutrališe neka nepoželjna kiselina (koja bi dodatno iritirala sluznicu želuca) koje u kantarionu ima.
dr Sasa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Jun 25, 2007 4:48 pm

Post od dr Sasa »

Pravilna ishrana je kljuc u lecenju svih metabolickih poremecaja, pogotovu ako su udruzeni sa bolestima kardiovaskularnog sistema i dijabetesom. Svi lekari se slazu da je prvi recept za normalan nivo triglicerida i loseg holesterola - pravilan unos namirnica i redovna fizicka aktivnost. Moj savet je da kada je u pitanju pravilan unost namirnica obavezno konsultujete strucno lice (nutricionistu), jer gomila dijeta koje mozemo naci u raznim casopisima ili saznati od poznanika ili komsije vrlo cesto ne daju nikakve rezultate, a neretko imaju i stetne posledice.
Evo jednog primera: ishrana kod povisenih triglicerida u krvi - mnogi ljudi prvo pribegavaju dijeti ili ishrani u kojoj dominiraju bareno povrce i jela sacinjena od ovih namirnica. Naravno, prvi na listi je bareni krompir koji je suplement mnogim jelima. I tu je zamka, jer konzumacija ovog povrca drasticno povecava nivo triglicerida u krvi, vise cak i od nekih mesnih preradjevina. Da rezimiram, obavezno konsultujte nutricionistu, jer ce vam on osim pravilnog spiska namirnica sta jesti, propisati i u kojoj kolicini, tacnu gramazu po obroku za svaku unesenu namirnicu. Sa ovim se nije saliti, podseticu vas da smo zdravi onoliko koliko se zdravo hranimo, jer ta hrana direktno utice na izgradju svih nasih celija i na nivo naseg imunog odgovora.

dr Sasa
gabrijelans
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Avg 20, 2007 10:35 am

Post od gabrijelans »

Dobar dan.
Moj suprug ceo zivot je bio zdrav i pre neki dan smo izvadili nalaze krvi gde su mu ogrojmni trigliceridi i holesterol. Lekari su dali lekove ali ne i jelovnik.
Molila bi ako moze neko da mi ispise jelovnik i Hejovu kombinaciju.
U napred se zahvaljujem! :)
katjaa
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Apr 06, 2006 3:01 am

Post od katjaa »

Zna li neko da li je tacno da lubenica i suvo voce podizu nivo holesterola u krvi ? I sta je sa bademima , orasima, crnom cokoladom, sljivama...gledam po sajtovima i negde su u spisku namirnica koje treba jesti a negde u spisku namirnica koje ne treba jesti...
marija24
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pon Sep 10, 2007 4:02 pm

Post od marija24 »

dorotej napisao:Evu ti hrana kojom resavas probleme za tri nedelje.Pasulj najbolje crveni sa povrcem naravno bez mesa,a na kraju dodes maslinovo ulje.Ovsene pahuljice ali ne sa masnim mlekom.Beli luk ali ne u tabletama jer je bezvredan.Nikako ne jedes sireve pavlaku,kajmak,mleko,slaninu islatkise kao i gazirana pica.Jedes sto vise presnog ne kuvanog voca i povrca i trudis se da ne sedis za kompjuterom vec da sto vise setas ili umereno treniras.Zaboravih sok od sargarepe i kupusa i sojine proizvode,a nikako beli hleb.E zbog toga nemam zdravstvenu knjizicu,a kad nekoga nesto drmne odmah me zova za savet.Pa srecno.
doeotej, da li mogu ddca te kontaktiram za jos neke savete u vezi ishrane? radi se o mom suprugu koji je danas vadio krv i za sada samo znam da ima povisen secer i holesterol, koje su referentne vrednosti kod njega nadjene znacu tek veceras . upared hvala
ile
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 22, 2009 6:19 pm

Post od ile »

kako drzati vrednost trigglicerida u normalu variraju skoro na svaku kontrolu od 2.8 do 12m|mol
ile
Novi član
Novi član
Pridružio se: Ned Feb 22, 2009 6:19 pm

Post od ile »

22 fevruara sam clan ovog foruma interesirao sam se za holesterol i trigliceride vidim da ima 27 odgovora na postavljeno pitanje ali kako da nadjem i procitam te odgovore moze li mala pomoc i upute gde da to procitam hvala
Odgovori