Gerovolk napisao:Marko1980 napisao:pa sta sad ? nejesti dva sata posle treninga ili jesti odmah posle treninga ?
Odmah posle treninga trebas uzeti PWM ili ti Post workout meal,on treba da se sastoji iz proteina i prostih ugljenih hidrata,tj. secera npr: dekstroze maltodekstrina(to je najbolje da se uzima a i nije skupo)sto se tice proeina trebao bi da uzimas izolat surutke(whey) zato sto se najbrze apsorbuje kroz organizam,i takodje da mesas sa vodom,a ne sa mlekom,jer treba sto brze da prodje kroz organizam,a mleko usporava.
Posle treninga je to takozvano "open Window" stanje gde je organizam u stanju da prihvati veliki borj proteina i ugljenih hidrata,tada su misici istroseni i treba im sto pre nadoknaditi hranljiv materije,cak sta vise je veoma vazno i veoma potrebno da se to uradi inace moze doci do katabolizma(razgradnje) misica i PWM je najvazniji trening u toku dana.Ali pored koncetrovanog proteina koji uzimas,moras da imas dobru celodnevnu ishranu inace je sve dzabe,sve je u hrani a Whey,casein i ostali koncetrovani proteini su samo dodaci ishrani.A ono sto sam procitao da se to sigurno ne filtrira iz surutke je ogromna glupost,surutka se filtirira i izbacuje se laktoza koje ima preko 60%,cak i izolat surutke(bez laktoze) imate naci u prodavnicama zdrave hrane.Protein nije nikakva "hemija" tako nesto je veoma laicki i nestrucno receno.Znaci na prvom mestu ti je celodnevna ishrana koja mora da se sastoji od 5-7 obroka,pa na to sve suplementi.Nadam se da sam pomogao malo....Pozdrav
Jedna normalna poruka,doduse samo za ovu temu u ovoj sekciji-na sajtu "doktor",punom gluposti,poluinformacija,nesredjenih internet sveznajucih likova,reklama u svakom vidu (naravno,uvek dobroj nameri,jel),izgubljenih hipohondara i onih kojima je samo do prazne price svake vrste-ipak je ovo net.
Ovo je istina sto je receno,vidi se da znas neke stvari oko treninga i ishrane (makar osnovne jer to i jeste osnovno-ovi "doktori" sa njihovim savetima su van pameti). Ima jos jedna tema u kojoj se (opet) vrsila zamena teza i naravno sirenje teme i blejanje u besvest o aminokiselinama i steroidima (kad je neko dodao da uzima i to,sto nikako nije trebao jer se na to svi hvataju,posebno ovi kompleksi koji ni tako nemogu nista da urade u teretani,a da ne govorim bez icega),da bi se doslo do zakljucka da je cak neko i umro od uzimanja aminokiselina...
Inace,osim toga da se i "zvanicni" doktori protive uzimanju "hemija" svih vrsta,sem kad ih oni prepisu,ipak bih dodao nesto o tome...

Navodno,ali to podvlacim,ta roba se uvozi iz Kine,pa se onda proizvodi whey protein. To govorim za americke proizvode,na koje se obicno misli kad se to kaze,mada ima i boljih opcija.
Kad smo kod provere,nasa medicina nema mogucnosti za proveru GMO hrane (bar tako kazu),cak i ona "herba-nesto"

,sto se provalilo da je jos jedna piramidalna firma sa gmo produktima jos uvek radi-likovi su dosadni,navlace po teretanama kako kod mogu (licno,meni je neprijatno i bas sam na ivici kad mi neki majmun nesto filozofira,a kamoli kad se neko usudio da meni izigrava "kobca" jer ocigledno ne prepoznaje ko je ko,dodje mi da ih otkinem odmah po vidjenju)-izgleda imaju podrsku u nekim poslovnim i/ili drzavnim strukturama cim su tu i jos se sire. Ta provera je da li su vrednosti napisane bas te,odnosno da li su sastojci bas ti-sto ce reci ispituje se da li je nesto nepravilno,ima li stetno,a ne da li i koliko je to dobro za tebe.
Od surutke iz zdrave hrane ces imati najvise nuspojava-gasovi nevidjeni,nadimanje,a mozda i problemi sa tomakom-zavisi kako kod koga,to svi kazu koji su uzimali. Zato treba kupiti proverene marke (to nemoraju biti najpoznatije),a za to se dobro raspitati i prouciti,a kazem ima i boljih opcija od (ili sem) americkih,koji su svuda.
Pre nego neko kaze da i ja "uzimam" svasta-ne,ne uzimam nista,cak ni te proteine,samo kazem nesto sa realne tacke gledista.