Pozdrav,
Nosim naocale od 8. razreda osnovne skole, od tada sam (relativno uspesno) izmenio 2 dioptrije i sve su mi pasovale poprilicno dobro skoro odma cim sam ih stavi na oci.
Nemam napismeno sve diptrije ali imam jednu (nazovimo je prvom) i poslednju.
prva (iz 2000.god):
VOD: fr -0,75 -3,50 cyl ax 180° = 1,25
VOS: fr -0,75 -1,75 cyl ax 170° = 1,25
poslednja (pre 2 nedelje):
VOD: 0,10 sa -0,57 -4,0 ax 8° = 1,0
VOS: 0,15 sa -0,57 -3,5 ax 180° = 1,0
(nisam siguran da sam tacno procitao sve slovne oznake, ali nadam se da ce strucna lica znati da protumace sta pise)
Dioptrija mi je odredjena kombinacijom racunarskog odredjivanja i proveravanja i uskladjivanja istog preko redovnih oftamoloskih naocala i onih sociva-stakala.
Na licu mesta sam uspeo da vidim sasvim dovoljno dobro da je i sam lekar bio zadovoljan i ustanovio da je to to.
Da naglasim, nije mi radjeno prosirivanje zenica, pogledano mi je ocno dno sa rucnim aparatom i gledano mi je u oko sa nekim stonim aparatom (po meni jako slican metod kao i sa ovim rucnim), znaci jako svetlo mi je upereno u oko - jedno po jedno, i pomerano levo desno.
Izabrao sam STAKLA sa 1,6 indexom brusenja ili kako se vec kaze (da izgledaju 'tanje'), fotoosetljiva sa zastitnim slojem protiv refleksije. (skupo su izasle JAKO).
Kada sam stavio naocale na oci ustanovio sam da ne vidim dobro na daleko, jednostavno nisam mogao da fokusiram nista sto je dalje od mene vise od 3 metra.
Odmah sam se obratio lekaru kazavsi da ne vidim. On me je seo u stolicu i rekao mi da citam sa table na zidu (tabla je udaljena oko 2m), ali oko po oko, i video sam kao i sa onim naocalama za odredjivanje dioptrije, tj relativno sam dobro video.
Lekar je rekao da mora da prodje vreme da se naviknem na njih, tj da se mozak navikne na novo stvaranje slike (?!?!).
OK, ubedio me je. Jedva sam otisao kuci. Nekoliko sam puta mogao da padnem jer mi se sve ljuljalo.
Sada posle vise od nedelju dana zakljucujem da jos uvek ne mogu da vidim na daleko kada mi naocale i GLAVA stoje u normalnom polozaju.
Ali kada glavu nakrivim na levu stranu mnogo bolje vidim. Ista je situacija kada nakrivm naocale na levu stranu. A najbolje vidim kada ukombinujem te dve metode.
Da li je ovo normalno?
Da li je OK skok dioptrije od prve do sadasnje? Tj vise me zanima ta promena ugla.
Odlucio sam da idem sutra da se zalim ali me sramota jer mislim da jos nije proslo dovoljno vremena za adaptaciju.
Kasno sam video ovaj forum ali ipak postavljam pitanje u nadi da ce mi neko jos veceras odgovoriti. A mozda ni ne odem sutra na pregled, mozda sacekam vas odgovor....
Inache, informaticar sam i dosta vremena provodim za racunarom, mada postujem ono pravilo o odmaranju ociju gledajuci u prazno neko vreme.
Kada nakrivim glavu bolje vidim (astigmatizam) - hitno
-
- Novi član
- Pridružio se: Pon Jan 28, 2008 12:13 am
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Sta se sve moze naci na netu, cudo nevidjeno.
Naime, nasao sam "Astigmatic mirror" - astigmaciono ogledalo ili kako bi vec preveli na http://www.vision-training.com/Vision%2 ... 20test.htm ovoj adresi, i ustanovio da mi je lose odredjen ugao na levom oku.
Koliko sam shvatio, sve linije na crtezu bi trebalo da budu iste debljine kada covek normalno vidi, ali kod mene nije takav slucaj na levom oku.
Koliko vidim na desnom oku vidim normalno saa naocalima, tj sve linije su iste debljine.
Doduse, sada su mi oci dosta zamorene, tako da cu probati test opet sutra kada se probudim.
Evo za one koji ma je oduvek trebao neki kucni test astigmatizma mogu da se istestiraju na gore navedenom sajtu.
Naime, nasao sam "Astigmatic mirror" - astigmaciono ogledalo ili kako bi vec preveli na http://www.vision-training.com/Vision%2 ... 20test.htm ovoj adresi, i ustanovio da mi je lose odredjen ugao na levom oku.
Koliko sam shvatio, sve linije na crtezu bi trebalo da budu iste debljine kada covek normalno vidi, ali kod mene nije takav slucaj na levom oku.
Koliko vidim na desnom oku vidim normalno saa naocalima, tj sve linije su iste debljine.
Doduse, sada su mi oci dosta zamorene, tako da cu probati test opet sutra kada se probudim.
Evo za one koji ma je oduvek trebao neki kucni test astigmatizma mogu da se istestiraju na gore navedenom sajtu.
-
- Novi član
- Kontakt:
Hmmm... u svakom slucaju hvala na odgovoru, samo sto ja nisam razmisljao o drugom lekaru jer je ovaj vazi za dosta dobrog oftamologa u Subotici (neki kazu i da je najbolji) a i kod njega sam uzeo naocale. Posto sve vise i vise smatram da nesto nije uredi sa propisanom dioptrijom, a s obzirom da sam kod njih (njega) narucio naocale (i skupo ih platio) nemam koristi ici kod drugog lekara jer ovde (makar se nadam) jos mogu da izvrsim reklamaciju i dobijem nova stakla bez da ih opet platim. Ne znam da li to tako ide ali ja nemam nameru opet da ih placam.
Ne znam kakva bi bila situacija kada bi se pojavio sa nalazima drugog lekara ili saopstio mom lekaru "znate, meni je drugi lekar rekao da mi vi niste dobro odredili dioptriju a on mi je odredio ovu". Naravno da bi se on razljutio i ko zna kako bi dalje postupao samnom, a dosad je bio sasvim fer i OK.
Mada... mogao bi da odem kod drugog lekara da zatrazim misljenje ali... ne znam, smatram da mi ne treba jer imam sasvim dobre argumente i simptome da ne vidim dobro.
Ja planiram da mu iznesem svoje smetnje i rezultat kucnog testa na ugao pa se nadam da ce se sve OK resiti.
Ne znam kakva bi bila situacija kada bi se pojavio sa nalazima drugog lekara ili saopstio mom lekaru "znate, meni je drugi lekar rekao da mi vi niste dobro odredili dioptriju a on mi je odredio ovu". Naravno da bi se on razljutio i ko zna kako bi dalje postupao samnom, a dosad je bio sasvim fer i OK.
Mada... mogao bi da odem kod drugog lekara da zatrazim misljenje ali... ne znam, smatram da mi ne treba jer imam sasvim dobre argumente i simptome da ne vidim dobro.
Ja planiram da mu iznesem svoje smetnje i rezultat kucnog testa na ugao pa se nadam da ce se sve OK resiti.
-
- Novi član
- Kontakt:
Dakle, ako nekog zanima, bio sam kod lekara.
Izneo sam mu problem a on mi je objasnio da je tehnicki nemoguce napraviti staklo (prakticno govorio je o optickom elementu - socivu) koje ce u potpunosti odgovarati ocima coveka. Pa mi je objasnio da se greske javljaju bas iz tog razloga jer staklo nije odma na oku nego je podaleko od njega (nekih 12mm). Pa mi je objasnio princip rasipanja svetlosti i da je to poseban slucaj kada je cilindricno staklo u pitanju bla bla bla...
Da rezimiram, na kraju mi je naglasio sledece, cak i da ja insistiram na korekciji ovog problema (pravljenje novih stakala) on nebi pristao da njegova ocna kuca izradi takve naocale jer, kako on kaze, ja nikad necu biti u potpunosti zadovoljan. Hteo je da kaze da ja tezim da vidim kao normalan covek i da mi se nemoze dokazati da ja to NIKAD necu moci ni sa kakvim naocalama.
Nije mi radio nikakav, samo smo pricali.
Molim te kilo da napises neki tvoj komentar na ovo.
Bas sam se razocarao...
Izneo sam mu problem a on mi je objasnio da je tehnicki nemoguce napraviti staklo (prakticno govorio je o optickom elementu - socivu) koje ce u potpunosti odgovarati ocima coveka. Pa mi je objasnio da se greske javljaju bas iz tog razloga jer staklo nije odma na oku nego je podaleko od njega (nekih 12mm). Pa mi je objasnio princip rasipanja svetlosti i da je to poseban slucaj kada je cilindricno staklo u pitanju bla bla bla...
Da rezimiram, na kraju mi je naglasio sledece, cak i da ja insistiram na korekciji ovog problema (pravljenje novih stakala) on nebi pristao da njegova ocna kuca izradi takve naocale jer, kako on kaze, ja nikad necu biti u potpunosti zadovoljan. Hteo je da kaze da ja tezim da vidim kao normalan covek i da mi se nemoze dokazati da ja to NIKAD necu moci ni sa kakvim naocalama.
Nije mi radio nikakav, samo smo pricali.
Molim te kilo da napises neki tvoj komentar na ovo.
Bas sam se razocarao...

Postovani,
kao prvo odredjivanje kompjuterski naocara ne valja. Odredjivanje dioptije treba radi sirenjem zenica iskljucivo kod strucnog, obrazovanog i iskusnog lekara specijaliste za ocne bolesti, nikako kod opticara. Takodje, cini mi se da nalaze dobro procitao nisi. Prva dioptrija je cini mi se u redu, verovatno je prilikom iste radjeno sirenje zenica. Drugu verovatno dobro procitao nisi, to kazem na osnovu toga sto prva i druga dioptrija nisu u skladu. Mozda si je i dobro procitao, ali je losa (pogresno utvrdjena), jer je ista radjena kompjuterski. Sto se tice menjanja naocara cesto se desava problem koji si opisao i pored dobro utvrdjene dioptrije, jer promena osovine se tesko podnosi.
Znaci, savet ponoviti odredjivanje dioptrije sirenjem zenica i tek tad pristupiti daljim aktivnostima.
Srdacan pozdrav
kao prvo odredjivanje kompjuterski naocara ne valja. Odredjivanje dioptije treba radi sirenjem zenica iskljucivo kod strucnog, obrazovanog i iskusnog lekara specijaliste za ocne bolesti, nikako kod opticara. Takodje, cini mi se da nalaze dobro procitao nisi. Prva dioptrija je cini mi se u redu, verovatno je prilikom iste radjeno sirenje zenica. Drugu verovatno dobro procitao nisi, to kazem na osnovu toga sto prva i druga dioptrija nisu u skladu. Mozda si je i dobro procitao, ali je losa (pogresno utvrdjena), jer je ista radjena kompjuterski. Sto se tice menjanja naocara cesto se desava problem koji si opisao i pored dobro utvrdjene dioptrije, jer promena osovine se tesko podnosi.
Znaci, savet ponoviti odredjivanje dioptrije sirenjem zenica i tek tad pristupiti daljim aktivnostima.
Srdacan pozdrav
-
- Novi član
- Kontakt:
Ja sam dioptriju dobro prepisao sa nalaza, makar sto se tice brojeva, slova stvarno ne mogu da procitam.
Jaooo... kako sam se razocarao. Dao sam 17000 din za naocale koje ne valjau... na ivici sam da poludim.
Ali OK, polako, resicu vec nesto...
Hvala vam na odgovorima, pisem opet ako odem na jos neki pregled.
Jaooo... kako sam se razocarao. Dao sam 17000 din za naocale koje ne valjau... na ivici sam da poludim.
Ali OK, polako, resicu vec nesto...
Hvala vam na odgovorima, pisem opet ako odem na jos neki pregled.