carcinoma lobulare invasivum mammae no II

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
Ana Banana
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Maj 15, 2008 1:25 pm
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5

Post od Ana Banana »

Postovani,

mojoj mami je prije par mjeseci dijagnosticiran carcinom dojke. Prvo joj je radjena operacija otklanjanja samo tumora, tj. bila su dva tumora od po cm, zlijezde nisu zahvacene, a kasnije amputacija citave dojke uz rekonstrukciju iste. Nalazi odstranjenog tkiva prilikom druge operacije bili su negativni na bilo kakvo prisustvo malignih celija. Sad je na konzilijumu odluceno da ce dobiti CMF hemoterapiju a nakon toga adj. hormono TH Tamoxifenom. Mislim da ne moram da vam pricam o agoniji i strahu koji imamo, a kad ovako procitam na forumima iskustva drugih zena bude mi jos teze.
Prepisacu podatke sa njene otpusne liste, kako biste mogli dati svoje misljenje.

dg: Ca mammae l.dex st. post resect. part mammae l.dex. cum diss axilae l.dex
ph: ca lobulare inv hg2, ng2, duplex + ca lobulare in situ inv. tu velicina 1,1x1 + 1x1cm. LGL aksile 0/19
ER -, PR +, HER2 0.

na nalazu od receptora pise:

Estrogeni receptori negativni
Progesteronski receptori nisko pozitivni H skor= 65, dominantno prisutna pozitivnost u 15 % jedara malignih epitelnih celija
HER2 = 0

na nalazu zlijezda pise:

I: Lymphadenitis reactiva 13/0
II: LCIS (lobular carcinoma in situ mammae)
III: Lyphmadenitis reactiva 6/0

Nasuvjeravaju doktori da ce sve biti ok, da je "na vrijeme" reagovano i da su druga operacija i hemoterapija preventivne.
Napomenucu da su joj rane zaraslo brzo u rekordnom roku nakon operacije.
I jos jedno pitanje za kraj, da li postojo 100% izljecenje kod ove bolesti ili je veca vjerovatnoca da ce se tumor pojaviti ponovo negdje.

Hvala unaprijed

Ana
evelina
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pet Okt 05, 2007 7:10 pm

Post od evelina »

Draga Ana,

Znam da ti je tesko. Iza vas je period pun straha i neizvesnosti, ali ako su lekari optimisticni (a veruj mi da to ne rade ako nisu 99% sigurni u dobar ishod) sta vas sprecava da i vi verujete u dobar zavrsetak.

Svi mi, koji smo oboleli, ne pisemo ovde da bi vama novima bilo teze vec da vam olaksamo koliko je moguce. Da vam pokazemo kako je moguce boriti se, istrpeti sve bolove, neprijatne analize, razna bockanja. Veruj mi, bitno je da shvatis da je moguce pobediti. Najveca sansa za to je kada se karcinom ustanovi u svojoj pocetnoj fazi, a koliko vidim to je slucaj sa tvojom mamom.

Pitas da li je moguce 100% izlecenje. Da li mislis da mi razmisljamo o tome? Vecina nas ima to pitanje negde u podsvesti, ali o tome se ne razmislja. Uostalom, ko kaze da ja na kraju necu pasti sa stolice i poginuti? A mozda cu umreti od neceg sasvim desetog. Zar ne?

Vas cilj je da zavrsite sa hemoterapijom koja se daje u zastitne svrhe (u slucaju da je nesto malignih celija negde u organizmu) i da nakon toga, vodeci racuna o zdravom zivotu, nastavite da zivite normalnim zivotom.
Ja sam zavrsila sa lecenjem u decembru 07. i veruj mi da imam osecaj kao da mi se nikada nista nije desilo.

Nadam se da ce ti Severus odgovoriti sto se tice samog nalaza.
Ana Banana
Novi član
Novi član

Post od Ana Banana »

Draga Evelina,

hvala puno na lijepim rijecima i podrsci. Mi smo svi istraumirani ovim sto nas je snaslo bukvalno iz vedra neba. Zaboravila sam da napomenem da je moja majka prvo otkrila neku naraslinu koja se pokazala na kraju kao masno tkivo, a da su joj tokom operacije tog masnog tkiva (za koje su mislili da je tumor) otkrili ova dva mala tumora.

Jos jednom hvala, ja sam potpuno izgubljena u svemu ovome!

Sta da joj spremam tokom hemoterapije, je li postoji nesto na sto trebam posebno obratiti paznju?
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Post od evelina »

Draga Ana,

Preporucujem ti da malo procitas moje poruke, ali ukratko nekoliko reci o hemoterapiji i zivotu u toku lecenja.

Kao prvo, svako reaguje drugacije na hemo. Da li znas koji se citostatici kriju iza onog CMF?
Pre dobijanja hemo ne preporucuje se jaka hrana, dorucak treba da bude lagan, a po dobijanju hemo ishrana zavisi da li ce mama imati mucnine ili ne. Mnogi u toku primanja citostatika jedu npr. Plazma keks (sakuplja kiselinu u zelucu), ili neslane bademe, kokice. Postoje i lekovi koji smanjuju mucnine. Ja sam dobijala Ondasan pre pocetka hemo i dobijem jednu tableticu za poneti. Tablete moze da vam prepise lekar opste prakse na osnovu otpusne liste. Moze i Klometol. Ja sam izbegavala da pijem Ondasan jer je kod mene izazivao strasan zatvor.
Ishrana izmedju dve hemo treba da bude bogata vocem, povrcem, medom, ribom. Potrebno je piti mnogo tecnosti (ja sam pila biljnu mesavinu koja mi je preporucena bas za tu situaciju). Koristila sam (i jos uvek koristim) med, mlec i propolis svakodnevno. Htela sam i kuponovo vino (zbog krvne slike) ali doktorka mi nije dala dozvolu jer ipak ima vise alkohola. Treba izbegavati sunce (znaci, sesiri su obavezni.).
Ovo je nesto uopsteno jer, kao sto rekoh, svako reaguje drugacije.
Oldtimer je primala iste citostatike kao i ja, medjutim, sem gubitka kose ona nije imala ni jednu propratnu pojavu (bilo joj je malo mukica i to je bilo sve). Za razliku od mene.

Niko nije pripremljen na ovu dijagnozu i tesko je prihvatiti je, ali veruj mi, uspecete vi to da izgurate. Jeste tesko, ali se isplati.
Samo nemojte padati kolektivno u ocajanje i depresiju. Gledaj na ovo kao na jedan posao koji svi morate da obavite.
Prosetaj kroz moje poruke.

Kada pocinje sa hemo i gde?
Ana Banana
Novi član
Novi član

Post od Ana Banana »

Hvala ponovo evelina, stvarno mi sve ovo znaci u ovim teskim trenucima. JA znam da je mami najteze, jer je uprkos svemu tako usamljena u svemu tome i niko od nas vjerovatno ne moze ni da pojmi koliko je njoj tesko. Bas smo se bili ohrabrili, jer su isprva rekli da nece biti nikakve hemoterapije, niti zracenja, ali ovo nas je ponovo malo poljuljalo. Istina, pozitivna energija i ljubav rjesava pola problema!
Ona valjda pocinje sa hemoterapijom u ponedjeljak. Nisam jos uvijek sigurna da li ce joj je ukljuciti odmah obzirom da jos ima dren od stomacnog reza, odakle su joj uzimali tkivo za rekonstrukciju. Zapravo nisam ni sigurna da li to ima kakvog uticaja, ali eto pretpostavljam da ce joj makar dren prvo maci. A prima je u Podgorici u KBC-u, gdje su se i odigrale sve operacije.
Hvala jos jednom, ma stotinu puta hvala, sad cu da uzmem da citam tvoje postove.
evelina
Aktivan član
Aktivan član

Post od evelina »

U pravu si. Niko nezna kroz koji pakao mi prolazimo.
Ana Banana
Novi član
Novi član

Post od Ana Banana »

je li ima neko ko umije rastumaciti ovaj nalaz?
hvala unaprijed
Odgovori