Pozdrav,
Radila sam magnetnu rezonancu dojke i nalazu stoji da se u levoj dojci nalazi solidna tvorba promera 7 mm koja je benigna i odgovara inflamiranoj cisti. Nalaz je klasifikovan kao BI RADS 3.Pre godinu dana nalaz je takodje bio isto klasifikovan,sa ovom istom cistom ali tada nije bila inflamirana. Ocigledno se nesto desava tj pogorsava, pa me zanima sta zapravo znaci kada je cista inflamirana? Znam da je to neka vrsta upale,ali kakve tacno i u sta to moze prerasti volela bih da znam. Nadam se da neko moze da mi da bilo kakav odgovor.
Pozdrav i hvala!
nalaz magnetne rezonance dojke
Re: nalaz magnetne rezonance dojke
BIRADS 3 je nalaz koji žargonski rečeno niti smrdi niti miriši... to što je inflamirano (upaljeno) ne mora da predstavlja problem, čak je moguće da se smenjuju periodi upale/bez upale. U zavisnosti od lekara, neko savetuje da se BIRADS 3 kontroliše jednom u 6 meseci a neko na godinu dana... Pošto vi imate cistu, nije vam od Bog zna kakve pomoći ultrazvuk (zbog tzv. fenomena atenuacije gde se jedan deo tkiva iza same ciste ne može videti) tako da vi treba mamografski da se kontrolišete.
E sad, ta cista može biti takva ceo život, može da nestane a može i da se pogorša u smislu prelaska u maligno tkivo... to se nikad ne zna.
Zato se redovno kontrolišite, makar jednom godišnje.
Pozdrav i svako dobro
E sad, ta cista može biti takva ceo život, može da nestane a može i da se pogorša u smislu prelaska u maligno tkivo... to se nikad ne zna.
Zato se redovno kontrolišite, makar jednom godišnje.
Pozdrav i svako dobro

Hvala vam puno na odgovoru. Vec sam imala jedan slucaj fibroadenoma koji sam morala operisati a po operaciji je ustanovljeno da je bio u pretkanceroznom stanju pa se zato plasim da bi i ova cista mogla u nesto slicno da se pretvori. Zaista se nadam da se nece pogorsati mada mi se cini da ovaj dr kod koga sam pocela ici navija za operaciju ukoliko ne bude promena na bolje, jer kaze da se samo tako moz znati sta se zaista desava i da nalazi nekad mogu omasiti. Nastavicu da kontrolisem cistu na MR ( mamografiju mi ne preporcuju zbog godina a i MR valjda bolje pokaze neke detalje ).
Hvala jos jednom i ako neko ima iskustva sa ovim slobodno neka napise. Pozdrav!
Hvala jos jednom i ako neko ima iskustva sa ovim slobodno neka napise. Pozdrav!
Evo pisem ponovo, citala sam o karcinomu na nekim forumima pa sam malo sludjena sada. Dosta zena je pisalo o tome kako su im snimci bili ok, sve benigno, medjutim posle operacije se ispostavljao da je bio kancer pa me sad brine ova cista. Kolika je verovatnoca da magnet pokaze pogresno ili da se ne vidi dobro sta je zaista u pitanju?? Ja sam snimala na dosta dobrom aparatu koji ima jacinu T2W, a i za doktorku koja je nalaz ocitala znam da je dobra. Eto uvukle su mi se brojne sumnje posle citanja svega i svacega. Nadam se da neko moze nesto reci ovome.
Pozdrav
Pozdrav
Biopsija je jedina koja može 100% da kaže da li je neka promena benigna ili maligna. Međutim, kad bi se za svaku promenu uzimala biopsija, ne znam na šta bi to ličilo.
Radiolozi su posebno obučeni za gledanje snimaka magnetne rezonance. E sad, dosta zavisi od kvaliteta snimka i od znanja i iskustva radiologa. Ali isto tako zavisi i od promene koja se posmatra.
A da li može da bude maligno a da na snimku tako ne izgleda... pa naravno da može, uvek postoje izuzeci. A koji je % lažno negativnih rezultata ne bih znala da vam kažem.Međutim ,postoje razlike u slici malignog/benignog tkiva koje su vrlo tipične tako da su šanse za grešku male. Ako ste već imali problema sa dojkama (fibroadenomi) ili ste u porodici imali sličnih problema (majka, baka, tetka) to je razlog više da se redovno kontrolišete.
Nemojte se toliko bojati. Vi jeste u riziku ali to ne mora da znači da će se iz takvih dojki razviti karcinom. Samo se kontrolišite i to je to.
Pozdrav
Radiolozi su posebno obučeni za gledanje snimaka magnetne rezonance. E sad, dosta zavisi od kvaliteta snimka i od znanja i iskustva radiologa. Ali isto tako zavisi i od promene koja se posmatra.
A da li može da bude maligno a da na snimku tako ne izgleda... pa naravno da može, uvek postoje izuzeci. A koji je % lažno negativnih rezultata ne bih znala da vam kažem.Međutim ,postoje razlike u slici malignog/benignog tkiva koje su vrlo tipične tako da su šanse za grešku male. Ako ste već imali problema sa dojkama (fibroadenomi) ili ste u porodici imali sličnih problema (majka, baka, tetka) to je razlog više da se redovno kontrolišete.
Nemojte se toliko bojati. Vi jeste u riziku ali to ne mora da znači da će se iz takvih dojki razviti karcinom. Samo se kontrolišite i to je to.
Pozdrav

Hvala vam puno Bokily!
Bila sam se bas uspanicila ali moracu da se smirim i vise verujem snimcima. Veliki pozdrav!

Pozdrav,evo me ponovo sa starim tj. istim problemom. Radi se o levoj dojci koju redovno kontrolisem. ( Desnu sam operisala pre 4 godine, tipicna hiperplazija je bila u pitanju,i kako mi rekose,pretkancerozno stanje,ali proslo je sve bez problema i bez ikakve terapije i ta dojka je sasvim ok ). Medjutim, jedan cvoric mi pravi problem u levoj dojci sada. Nalaz magnetne rezonance glasi: inflamirana cista (solidna tvroba) promera oko 4 mm, BI RADS 2 ( sto je bolje nego prosli put ). Na UZV koji sam radila u maju ova promena se uopste nije mogla uociti (mada pod prstima jeste).
Medjutim,danas sam imala kontrolu kod svog hirurga koji me je operisao pre 4 godine i njegov nalaz glasi:
Obostrano nema znakova infiltrativnih Tu promena u dojkama. U lezecem polozaju na spoju DK leve dojke postoji displazni plak koji je asimetrican u odnosu na desnu dojku te je neophodna ultrasonografija obe dojke. Aksilarno obostrano nema patoloske limfadenopatije. Kontrola sa nalazom uz obaveznu klinicku kontrolu jer displazni plak u levoj dojsi ima pocetnu trecu dimenziju.
Pretpostavljate, ono sto me brine jeste taj nepravilan oblik ove promene, ta treca dimenzija. kolike su sanse za nesto lose i da li benigne promene mogu imati ovakve oblike? U januaru cu na tu kontrolu sa UZV nalazom pa cemo videti sta je u pitanju.
Nadam se da ima neko kome je bliska ova problematika i ko moze da odgovori.
pozdrav
Medjutim,danas sam imala kontrolu kod svog hirurga koji me je operisao pre 4 godine i njegov nalaz glasi:
Obostrano nema znakova infiltrativnih Tu promena u dojkama. U lezecem polozaju na spoju DK leve dojke postoji displazni plak koji je asimetrican u odnosu na desnu dojku te je neophodna ultrasonografija obe dojke. Aksilarno obostrano nema patoloske limfadenopatije. Kontrola sa nalazom uz obaveznu klinicku kontrolu jer displazni plak u levoj dojsi ima pocetnu trecu dimenziju.
Pretpostavljate, ono sto me brine jeste taj nepravilan oblik ove promene, ta treca dimenzija. kolike su sanse za nesto lose i da li benigne promene mogu imati ovakve oblike? U januaru cu na tu kontrolu sa UZV nalazom pa cemo videti sta je u pitanju.
Nadam se da ima neko kome je bliska ova problematika i ko moze da odgovori.
pozdrav
Pozdrav Sonja
.
Nemojte brinuti unapred, pre UZ se ne može puno reći. Benigni tumori su mahom jasno ograničeni ali ni to nije 100% pravilno. Malo mi je čudna ta treća dimenzija, svi tumori imaju svoju širinu, visinu i debljinu a u ovome što ste napisali ništa ne govori o jako lošem procesu. Ono što je dobro je što ne postoji izmenjenost limfnih čvorova pazuha (aksilarna limfadenomegalija) a to je tipično kod matastaza karcinoma dojke. Dakle to kod vas nije slučaj, već postoji jedan čvorić koji treba da se ispita.
BIRADS 2 je mnogo bolji od BIRADS 3 koji ste imali prošli put.
Nisam vas prošli put pitala koliko imate godina i da li je neko u vašoj porodici (majka, sestra, tetka) imao problema sa dojkama?
Pozdrav za vas.

Nemojte brinuti unapred, pre UZ se ne može puno reći. Benigni tumori su mahom jasno ograničeni ali ni to nije 100% pravilno. Malo mi je čudna ta treća dimenzija, svi tumori imaju svoju širinu, visinu i debljinu a u ovome što ste napisali ništa ne govori o jako lošem procesu. Ono što je dobro je što ne postoji izmenjenost limfnih čvorova pazuha (aksilarna limfadenomegalija) a to je tipično kod matastaza karcinoma dojke. Dakle to kod vas nije slučaj, već postoji jedan čvorić koji treba da se ispita.
BIRADS 2 je mnogo bolji od BIRADS 3 koji ste imali prošli put.
Nisam vas prošli put pitala koliko imate godina i da li je neko u vašoj porodici (majka, sestra, tetka) imao problema sa dojkama?
Pozdrav za vas.
Mnogo vam hvala Bokily! ja imam 31 god. a u porodici je samo mama operisala neki benigni cvoric na dojci pre vise od 20 god. i nikad vise nikakve probleme sa dojkama nije imala. Ja pretpostavljam da to nije nesto bas previse opasno,to je tek u zacetku nekom,i ne znam koji stepen malignosti moze imati cvor te velicine (4 mm)? Ne znam sta je u stvari dr mislio kad je rekao "treca dimenzija" i kako je to njemu u stvari izgledalo.
Uzasava me pomisao na hemoterapiju ili ne daj Boze, amputaciju. S vremena na vreme ja sam koristila razne prirodne preparate za koje je dokazano da smanjuju rast tumora, i ponovo cu da to intenziviram. Nadam se ipak da ce biti u redu i da ce UZV moci tacno pokazati o cemu se radi.
Srdacan pozdrav!
Uzasava me pomisao na hemoterapiju ili ne daj Boze, amputaciju. S vremena na vreme ja sam koristila razne prirodne preparate za koje je dokazano da smanjuju rast tumora, i ponovo cu da to intenziviram. Nadam se ipak da ce biti u redu i da ce UZV moci tacno pokazati o cemu se radi.
Srdacan pozdrav!
-
- Aktivan član
- Pridružio se: Pet Dec 17, 2004 2:25 pm
Sonja,
koje ste prirodne preparate koristili protiv kancera,molim vas apisite mi
koje ste prirodne preparate koristili protiv kancera,molim vas apisite mi
Pa postoje razne stvari koje tu pomazu. U sustini,sve sto jaca imunitet je dobro jer je karcinom i bolest imunog sistema koji nije uspeo da se izbori i koji ne funkcionise kako treba. Ja sam koristila hladno cedjena ulja od crnog kima i semena konoplje,koja su jako zdrava. Pored toga imas i one tzv. medicinske gljive. Ja sam koristila reishi (ganderoma lucidum mislim da joj je latinski naziv). Takodje trenutno koristim med u koji se nariba djumbir. Nadam se da ce bar malo pomoci nesto od toga. Pozdrav.