Rak prostate
Rak prostate
Mom ocu je nadjen rak prostate nekon biopsije.
Danas smo dobili rezultate.
Ja sad mogu lepo kod psihijatra, a pre toga, ako neko može da mi pojasni šta znače rezultati.
1. adenocarcinoma HG I
2. adenocarcinoma HG I
Gleason Score 2+2 - 4
Za Gleason znam i ako je tačan, teško da je mogao da bude bolji.
Adenokacinom takodje znam sta je, tj.,mislim, rak vezan za žlezde.
Medjutim sta je HG I?
Je li to high-grade (sto nije dobro), a I je faza, ili nešto drugo?
Gde god sam našao na internetu, svuda ima nekih T1a, T2b i takvih podela, Gleason score na sve strane, ali ovo HG ne mogu da nadjem, pa pretpostavljam da znači high grade (mada zasto bi mi koristili engleske skracenice...).
Hvala unapred.
Danas smo dobili rezultate.
Ja sad mogu lepo kod psihijatra, a pre toga, ako neko može da mi pojasni šta znače rezultati.
1. adenocarcinoma HG I
2. adenocarcinoma HG I
Gleason Score 2+2 - 4
Za Gleason znam i ako je tačan, teško da je mogao da bude bolji.
Adenokacinom takodje znam sta je, tj.,mislim, rak vezan za žlezde.
Medjutim sta je HG I?
Je li to high-grade (sto nije dobro), a I je faza, ili nešto drugo?
Gde god sam našao na internetu, svuda ima nekih T1a, T2b i takvih podela, Gleason score na sve strane, ali ovo HG ne mogu da nadjem, pa pretpostavljam da znači high grade (mada zasto bi mi koristili engleske skracenice...).
Hvala unapred.
Re: Rak prostate
Ne znam ni ja sta je to...
Ali mislim da nije opasno ,tj da nije u fazi kada stupa u metastaze...
Voleo bih da je moj otac imao takve rezultate biopsije...
Morate mu totalno promeniti nacin ishrane... Verovatno ce mu raditi orhideoktomiju(u zavisnosti koliko godina ima vas otac) mozda ce raditi i operaciju same prostate...
Imate vremena u svakom slucaju da pokusate sa sirokim dijapazonom lekova sto homeopatskih,sto alternativnih,a u krajnju ruku i hemo terapija ili zracenje...
Pravac kod onkologa i urologa pa ce vam oni predloziti sta dalje,a Vi mu odmah promenite kompletnu ishranu i pocnite da radite na imunitetu...
Ali mislim da nije opasno ,tj da nije u fazi kada stupa u metastaze...
Voleo bih da je moj otac imao takve rezultate biopsije...
Morate mu totalno promeniti nacin ishrane... Verovatno ce mu raditi orhideoktomiju(u zavisnosti koliko godina ima vas otac) mozda ce raditi i operaciju same prostate...
Imate vremena u svakom slucaju da pokusate sa sirokim dijapazonom lekova sto homeopatskih,sto alternativnih,a u krajnju ruku i hemo terapija ili zracenje...
Pravac kod onkologa i urologa pa ce vam oni predloziti sta dalje,a Vi mu odmah promenite kompletnu ishranu i pocnite da radite na imunitetu...
Hvala Vam puno.
Ima 58 godina. To sam potpuno zaboravio.
Sto i nije cudo, trenutno ne znam bas sta radim...
Hvala.
Ima 58 godina. To sam potpuno zaboravio.
Sto i nije cudo, trenutno ne znam bas sta radim...
Hvala.
Znaci postupak je sledeci: kod urologa,sta on predlozi,pa kod onkologa i dalje cekas operaciju ili sta se dogovore,pa u borbu sa opakom bolescu....
Druge Vam nema...
Samo hrabro...
Druge Vam nema...
Samo hrabro...
HG - histoloski stepen (gradus, lat.)
na vreme je prepoznata bolest, slusajte savete urologa
na vreme je prepoznata bolest, slusajte savete urologa
Moj YouTube kanal, na kome cu odgovarati na Vasa pitanja:
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
https://www.youtube.com/channel/UCofiOK ... Yrbtw/feed
Facebook: https://www.facebook.com/Internet-dokto ... 066561672/
Naravno.
Hvala Vam puno.
Sad je malo lakse...
Hvala Vam puno.
Sad je malo lakse...
Da pojasnim detalje, kako je pronadjen rak, i koliko vremena izgubljeno, mozda nekom pomogne.
Zbog bolova u prostati, otac je uradio PSA test, i rezultati su bili loši. PSA 16, free PSA ne znam tacno, ali izmedju 3 i 7% sto je izuzetno nisko (3x je radio PSA pa ne znam kada je koliki bio fPSA, ali uvek u ovim granicama). Urolog je pro čekao, pa ponovo vadio PSA, onda ga je prvo lečio od prostatitisa, koji je izgleda stvarno i imao u to vreme, imao je temperaturu i groznicu.
I tu je prošlo 2 meseca.
PSA je meren još 2 x, prvo 22, zatim 16. Pretpostavljam da je ovo smanjenje bilo zbog antibiotika, jer izgleda da je stvarno imao i prostatitis.
Pročitao sam preko 300 sajtova o raku prostate. U 90% slučajeva, pisalo je da kod vrednosti PSA vecih od 10, treba da se radi biopsija, dobar deo čak tvrdi da fPA ni ne treba da se radi, jer van granica PSA 4-10 nije vise tako znacajan pokazatelj, a PSA je vec dovoljno veliki (ovo sam procitao, mnogo puta, sa medicinom nemam nikakve veze).
Svejedno, prvi nalaz je bio u Julu, a biopsija radjena tek polovinom septembra.
Na rezultate se čekalo mesec i nedelju dana. Bili su gotovi za nesto manje od mesec, a onda valjda jos nekoliko dana da se uradi papirologija ?!?!? koja je u stvari jedan papir sa 2 recenice od po 3 reci. Ovde sam vec cuo da je trebalo da platim, da bih ranije dobio rezultate... Nemam nikakve dokaze, pa nema potrebe da ulazim dublje, ali sam tako "čuo". Više puta... Doduše, tek nedelju dana pre nego sto su i stigli rezultati.
Sad je vec 3 dan od rezultata, tek treba da se cuje otac sa urologom, da bi videli sta dalje (jer je ovaj stalno zauzet). Koliko se situacija pogorsala od Jula do skoro Novembra, ne znam, on ima HG I i Gleason 2+2 (tj. imao je pre mesec dana), sto je ako ja dobro razumem izuzetno sporo napredujuci rak, ali svejedno, neko ko ima losije rezultate, sigurno ne bi trebalo da ceka 4 meseca da bi dogovorio kako ce da krene lecenje... Tj. ne bi trebao niko.
A u medjuvremenu sam vec dobio instrukcije da trazim "vezu" do onkologa, da ne gubim vreme... Kako se trazi veza do onkologa, pojma nemam, nemam veze, niti znam gde da pocnem. Mislio sam da odes kod onkologa, i to je veza....
Uglavnom, interesuje me koliko je rizicno ovoliko cekanje, obzirom na rezultate, a takodje, zasto su rezultati dati samo kao 1 i 2 (bila je biopsija sa 12 uzoraka), odnosno samo na nivou polovina prostate, a ne detaljno na nivou svakog uzorka?
Zbog bolova u prostati, otac je uradio PSA test, i rezultati su bili loši. PSA 16, free PSA ne znam tacno, ali izmedju 3 i 7% sto je izuzetno nisko (3x je radio PSA pa ne znam kada je koliki bio fPSA, ali uvek u ovim granicama). Urolog je pro čekao, pa ponovo vadio PSA, onda ga je prvo lečio od prostatitisa, koji je izgleda stvarno i imao u to vreme, imao je temperaturu i groznicu.
I tu je prošlo 2 meseca.
PSA je meren još 2 x, prvo 22, zatim 16. Pretpostavljam da je ovo smanjenje bilo zbog antibiotika, jer izgleda da je stvarno imao i prostatitis.
Pročitao sam preko 300 sajtova o raku prostate. U 90% slučajeva, pisalo je da kod vrednosti PSA vecih od 10, treba da se radi biopsija, dobar deo čak tvrdi da fPA ni ne treba da se radi, jer van granica PSA 4-10 nije vise tako znacajan pokazatelj, a PSA je vec dovoljno veliki (ovo sam procitao, mnogo puta, sa medicinom nemam nikakve veze).
Svejedno, prvi nalaz je bio u Julu, a biopsija radjena tek polovinom septembra.
Na rezultate se čekalo mesec i nedelju dana. Bili su gotovi za nesto manje od mesec, a onda valjda jos nekoliko dana da se uradi papirologija ?!?!? koja je u stvari jedan papir sa 2 recenice od po 3 reci. Ovde sam vec cuo da je trebalo da platim, da bih ranije dobio rezultate... Nemam nikakve dokaze, pa nema potrebe da ulazim dublje, ali sam tako "čuo". Više puta... Doduše, tek nedelju dana pre nego sto su i stigli rezultati.
Sad je vec 3 dan od rezultata, tek treba da se cuje otac sa urologom, da bi videli sta dalje (jer je ovaj stalno zauzet). Koliko se situacija pogorsala od Jula do skoro Novembra, ne znam, on ima HG I i Gleason 2+2 (tj. imao je pre mesec dana), sto je ako ja dobro razumem izuzetno sporo napredujuci rak, ali svejedno, neko ko ima losije rezultate, sigurno ne bi trebalo da ceka 4 meseca da bi dogovorio kako ce da krene lecenje... Tj. ne bi trebao niko.
A u medjuvremenu sam vec dobio instrukcije da trazim "vezu" do onkologa, da ne gubim vreme... Kako se trazi veza do onkologa, pojma nemam, nemam veze, niti znam gde da pocnem. Mislio sam da odes kod onkologa, i to je veza....
Uglavnom, interesuje me koliko je rizicno ovoliko cekanje, obzirom na rezultate, a takodje, zasto su rezultati dati samo kao 1 i 2 (bila je biopsija sa 12 uzoraka), odnosno samo na nivou polovina prostate, a ne detaljno na nivou svakog uzorka?
Ima li nekog lekara koji ovo prati, voleo bih da cujem neki savet.
Mislim na lecenje, sta bi trebalo sledece raditi?
Da mogu da pratim uporedo sa tim sta ce reci urolog i onkolog, racunma, bolje da imam vise misljenja...
Valjda...
Hvala unapred.
Mislim na lecenje, sta bi trebalo sledece raditi?
Da mogu da pratim uporedo sa tim sta ce reci urolog i onkolog, racunma, bolje da imam vise misljenja...
Valjda...
Hvala unapred.
Trebalo bi da ide na pregled i operaciju kod Dr. Predraga Aleksića, urolog na VMA.
Ima li neko neka iskustva?
Koga god pitate, svi imaju nekog urologa koji je najbolji na svetu.
Neka preporuka?
Ima li neko neka iskustva?
Koga god pitate, svi imaju nekog urologa koji je najbolji na svetu.
Neka preporuka?
Ja ovde kao da vodim dnevnik, niko nista ne dodaje...
Uglavnom, zakazana je operacija za petak, pa cu javiti sta je i kako bilo.
Ako neko ima sličan slučaj, možda mu nešto znači...
Uglavnom, zakazana je operacija za petak, pa cu javiti sta je i kako bilo.
Ako neko ima sličan slučaj, možda mu nešto znači...
Danas bila nuklearna ili kako vec, snimanje kostiju, sve ok.
Sutra u bolnicu, u petak nadam se operacija.
malo laknulo danas. nocas opet nije bilo spavanja.
o cemu sve covek razmislja kad ne moze da spava, bas svasta...
Sutra u bolnicu, u petak nadam se operacija.
malo laknulo danas. nocas opet nije bilo spavanja.
o cemu sve covek razmislja kad ne moze da spava, bas svasta...
Dodacu i ja par recenica.
Imas dobrog urologa.
Moj otac je imao katastrofalne rezultate,samo PSA mu je bio 963... Da ne pominjem ostalo. Kod tvog oca posle operacije i u tim godinama,ako se bude cuvao,moze da zivi i da docekas da umre od starosti.
Samo to sam zeleo da ti kazem.
I da,naravno,moras ga cuvati od stresa bilo koje vrste.
Sve najbolje i tebi i tvom ocu i celokupnoj familiji.
Imas dobrog urologa.
Moj otac je imao katastrofalne rezultate,samo PSA mu je bio 963... Da ne pominjem ostalo. Kod tvog oca posle operacije i u tim godinama,ako se bude cuvao,moze da zivi i da docekas da umre od starosti.
Samo to sam zeleo da ti kazem.
I da,naravno,moras ga cuvati od stresa bilo koje vrste.
Sve najbolje i tebi i tvom ocu i celokupnoj familiji.
Operacija gotova, protekla je u redu.
Odstranjena prostata i limfni cvorovi.
Ne znam koliko treba da se saznaju rezultati, ali za sad je najbitnije da je operacija prosla ok.
Da li se limfni cvorovi odstranjuju preventivno, ili su mozda bili zahvaceni pojma nemam.
Ne znam ni kada cu znati.
Zna neko mozda?
Odstranjena prostata i limfni cvorovi.
Ne znam koliko treba da se saznaju rezultati, ali za sad je najbitnije da je operacija prosla ok.
Da li se limfni cvorovi odstranjuju preventivno, ili su mozda bili zahvaceni pojma nemam.
Ne znam ni kada cu znati.
Zna neko mozda?
Uglavnom koliko ja znam preventivno,posto se oni prvi zagade i prenose na kosti karlice nesrecnu bolest.
A to niko ne zeli. Sada sam i uveren da ce kod tvog oca biti sve u redu.
Ali mi je tesko sto i kod mog oca i pored godina koje je imao,nisu uradili isto,vec samo orhideoktomiju...
Jedva su ga i primili u bolnicu...
Ali sad je to proslost...
Zelim ti i tebi i tvom ocu da se izborite za zdravlje,a velike su vam sanse da pobedite.
Mozda ce mu se pojaviti nevoljno mokrenje,ali nema veze,postoje i neke gumice koje se kasnije mogu operacijom jednostavno postaviti koje sprecavaju nezeljeno mokrenje. Bar sam ja o tome citao.
A za pet sest godina pojavice se u redovnoj prodaji i razne vakcine koje su trenutno u fazi testiranja koje ce blokirati za svagda ovu bolest.
Hvala milom Bogu,tvoj otac ce imati velike sanse da to doceka...
A to niko ne zeli. Sada sam i uveren da ce kod tvog oca biti sve u redu.
Ali mi je tesko sto i kod mog oca i pored godina koje je imao,nisu uradili isto,vec samo orhideoktomiju...
Jedva su ga i primili u bolnicu...

Ali sad je to proslost...
Zelim ti i tebi i tvom ocu da se izborite za zdravlje,a velike su vam sanse da pobedite.
Mozda ce mu se pojaviti nevoljno mokrenje,ali nema veze,postoje i neke gumice koje se kasnije mogu operacijom jednostavno postaviti koje sprecavaju nezeljeno mokrenje. Bar sam ja o tome citao.
A za pet sest godina pojavice se u redovnoj prodaji i razne vakcine koje su trenutno u fazi testiranja koje ce blokirati za svagda ovu bolest.
Hvala milom Bogu,tvoj otac ce imati velike sanse da to doceka...
-
- Stalni član
- Pridružio se: Pon Dec 08, 2008 5:06 pm
- Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
- Kontakt:
Da li neko od doktora moze da mi odgovori na jedno pitanje? U pitanju je bila blaga prehlada sa sukrvicom pa je poslat na snimanje pluca. Inace ima 80 godina.Tamo su se videle fleke za koje je pulmolog rekao da su najverovatnije upala pluca,a nakon toga je posumnjao da je to "doslo" sa drugog mesta pa je predlozio snimanje svih organa,kostiju,krv. Svi organi su bili u redu,kosti takodje,krvna slika idealna,sedimentacija 15,medjutim prostata uvecana na oko 5cm (inace operisana pre desetak godina),inace sada nije imao nikakvih simptoma sto se tice prostate,a ni ostalog sem tog blagog kaslja i prehlade. Zatim je radio tumor marker,mislim psa, i vrednost je bila 65 sto je dosta velika vrednost pa je upucen na biopsiju, rezultate ce cekati petnaestak dana pa me interesuje da li ima neke sanse da ako je tumor u pitanju ipak nije metastazirao na pluca?