Tumačenje dijagnoze

Diskusije o malignim oboljenjima ljudskog organizma. Pitanja i odgovori, saveti i mnoštvo iskustava osoba sa tumorskim promenama želudca, jetre, pankreasa, mozga, koštanog sistema, disajnih organa i dr.

Moderatori: moderato, vlada99

Odgovori
sanjavuk
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 27, 2012 9:24 am

Tumačenje dijagnoze

Post od sanjavuk »

Molim Vas ako se iko razume da mi protumači ovu gijagnozu,u pitanju je moja majka.

HITNOOOOO!!!!!!
Abscessus tuboovarialis bilateralis
Pelueperotouitis perleunta acuta
Obes perogentilas multiplices
Laparotomia med.inferior
Adhaesiolysis
Hysterectomia totalis abdominalis cum adnexectomia bilateralis
Drainage cavi Douglasi..

Moli vas još jednom da mi neko protumači ovu dijagnozu,možda sam neko slovo pogrešni napisla ali sam u brzini sa liste prepisala ovo.

Hvala VAM UNAPRED.

:)
Bokily
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Pon Maj 31, 2010 1:32 am

Re: Tumačenje dijagnoze

Post od Bokily »

Abscessus tuboovarialis bilateralis- gnojna upala jajnika i jajovoda, obostrano.
Pelueperotouitis perleunta acuta- pelvoperitonitis purulenta acuta- zbog te gnojne upale koja traje već nego vreme, upalni proces se proširio u i zahvata trbušne šupljine.

Laparotomia med.inferior- ovo je vrsta operacije koja je rađena
Adhaesiolysis- odstranjenje athezija tokom operacije (priraslica)
Hysterectomia totalis abdominalis cum adnexectomia bilateralis- izvađena materica sa adneksima (jajnik, jajovod)
Drainage cavi Douglasi- drenaža Daglasovog špaga- to je lokalna incizija kod koje se stavlja dren kako bi se omogućila drenaža (evakuacija raznik sadržaja- u ovom slučaju gnoja).

Da li je ona bolovala od nečeg ranije???
U principu, ako je ovo primarni izvor infekcije (jajnici i jajovodi), pošto je izvađen tokom operacije, problem bi trebao da bude rešen. Naravno uz visoke doze antibiotika i ovu drenažu.
Pozdrav.
sanjavuk
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Sep 27, 2012 9:24 am

Post od sanjavuk »

Hvala Vam na svemu,puuunooo.
Ne,nije nikada bolovala ranije ovo je prvi put.

Nadam se i ja da će biti sve u redu.

Da li je ovo neka vrsta tumora,da li je opanso to što je bilo...
Baš sam se uplašila...
Hvala.
Bokily
Aktivan član
Aktivan član

Post od Bokily »

Ne, ovo nema veze sa tumorom. Moglo je da bude opasno i da dovede do ozbiljnih problema (mada je i pelveoperitonitis ozbiljna stvar). Uglavnom bitno je da je izvor gnojne upale izvađen, da je stavljen dren i da je pod visokim dozama antibiotika. Naravno ostaće par dana u bolnici kako bi se pratilo stanje ali ne bi trebalo da bude problema.

Pozdrav
Milichica87
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sub Dec 14, 2013 10:51 am

Post od Milichica87 »

Imam 26 godina,uradila sam analize hormona,i sve je ok ,kao i muzev spermogram.Isla sam na HSG : cavum uterusa pravilan,ravnih zidova,dekstroponiran.Desni jajovod se brzo puni kontrastom,koji prolazi u karlicnu duplju i nesto ispred uterusa.Levi jajovod se puni kontrastom pod jacim pritiskom ali kontras ne prolazi u karlicnu duplju. Zakljucak.postoji subokluzija leve tube.
Mene zanima sta vi mislite da je sledeci korak ?
Bokily
Aktivan član
Aktivan član

Post od Bokily »

Milichica87 napisao:Imam 26 godina,uradila sam analize hormona,i sve je ok ,kao i muzev spermogram.Isla sam na HSG : cavum uterusa pravilan,ravnih zidova,dekstroponiran.Desni jajovod se brzo puni kontrastom,koji prolazi u karlicnu duplju i nesto ispred uterusa.Levi jajovod se puni kontrastom pod jacim pritiskom ali kontras ne prolazi u karlicnu duplju. Zakljucak.postoji subokluzija leve tube.
Mene zanima sta vi mislite da je sledeci korak ?
Za potpuni odgovor vam treba mišljenje ginekologa, mislim da ga forum već neko vreme nema.
Ono što ja mogu reći je da je jedan jajovod skoz prohodan i to je sasvim dovoljno za normalnu oplodnju (ako je sve drugo ok). Međutim ako se desni jajovod ostavi takav kakav jeste a prilikom prirodnog pokušaja začeća dođe do oplodnje sa te strane onda postoji rizik od vanmaterične trudnoće sa svim komplikacijama.
Bokily
Aktivan član
Aktivan član

Post od Bokily »

Pardon, levo jajovod je problem.
milannnm
Stalni član
Stalni  član
Pridružio se: Čet Dec 26, 2013 10:09 am

Post od milannnm »

Pardon, mozak je problem - mentalne prirode.
Bokily napisao:Pardon, levo jajovod je problem.
Pazite se foliranata.
Odgovori