bolovi u spoljnim delovima kolena...

Deo Foruma za sva pitanja iz oblasti oboljenja, traumatskih stanja, tumorskih procesa na koštanom sistemu. Diskusije o ortopedskim hirurškim stanjima, degenerativnom reumatizmu, akutnim i hroničnim oboljenjima koštanog ili zglobnog dela lokomotornog aparata. Saveti o primeni fizikalnih procedura i kineziterapije.

Moderatori: ModeratA, moderato, vlada99

Odgovori
ultrarapida
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 05, 2007 12:25 am

bolovi u spoljnim delovima kolena...

Post od ultrarapida »

Dragi doktore,

Zovem se Pedja,25 godina i imam strasne bolove u kolenima...
Posto se rekreativno bavim tenisom ,pre jedno godinu dana su mi se javili uzasni bolovi u oba kolena sa spoljne strane tjst negde u predelu iza chashice!Naime,bolovi nastaju samo prilikom chuchnjeva,ustajanje ali ne i prilikom hoda,trchanja...Ortoped mi je rekao da sam tako fabrikovan i da chashice ne lezu lepo i pritiskaju te nerve prilikom gnjechenja butne kosti!Pritom ,rekao da tu spasa nema i mogu mazati i bacati pare na razne kreme(koristi bengaj,nimulid,fastum gel)i da jednostavno ne pomazu!Predlozio mi je da jednostavno promenim sport,predjem na plivanje!Hej,pa jel znate vi sta je "strast"a meni je taj sport sve,nesto sto mi pokrece zivot i bez chega je on prazan...
E da...chashice nikada nisu iskakale,jednostavno se iskrive i vrate a bol je uzasan...
sta raditi!?hoce li operacija sta pomoci i koliko bi me ona odvojila od tenisa!?
koristim neke steznike na kolenima ali ne i bandadzere(slabo pomazu)...sta bi moglo da pomogne i bar malo fixsira chashice na kolenima da bi koliko toliko rekreativno mogao da se bavim tenisom...!?
Hvala unapred!
Pedja
ruze
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 05, 2007 12:54 am
Koliki je zbir brojeva cetiri i pet: 5
Kontakt:

u vezi kolena

Post od ruze »

Ja nisam doktor, ali mogu da probam da ti pomognem- po mom misljenju onaj ortoped je bio u pravu, ali cisto radi reda potrazi misljenje jos nekog.

Svestan sam da ti je tenis stast, ali probaj sa plivanjem rekreativno i neke vezbe u teretani kako bi barem ojacao misice nogu- iako to nece srediti problem, mozda moze pomoci.

Nastavi da koristis steznike, i ipak raspitaj se za neke preparate i njihovu delotvornost.

Nemoj da se odrices tenisa, ali ipak smanji strasti- zdravlje je ipak najvaznije.

Nadam se da sam bio od pomoci, ali ima mnogo iskusnijih i obrazovanijih od mene, nastavi da se raspitujes- SRECNO!

ZA**** OPERACIJU, AKO NIJE NEOPHODNA, TO JE UVEK LOSE RESENJE!
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Čet Jan 25, 2007 11:03 pm
Kontakt:

Post od miodrage »

Postoji mogucnost operacije, naime sastruze se deo casice, i deo butne kostila, i onda se namesti da casica i kondili femura lepo legnu. Medjutim, sa ovom operacijom se unistava hrskavica, a sa njom se ubrzava artroza kolena. Postoji nacin i da se i hrskavica vrati, a to je mozaicna plastika, ali racunajte na jedno 2 godine bez tenisa, i pitanje je kakav ce da bude rezultat.
Mozete recimo da uradite snimak kolena AP, profil i tangencijalni snimak, pa da se vidi kako to casica ne naleze. Prihvatite stanej takvo kakvo je.
Znachi, zakljucak je man'te se Vi lepo operacije, tenis igrajte koliko mozete, NIKAD preko granice bola, i cim osetite bol, stanite.
Sve najbolje.
Omega
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm

Post od Omega »

miodrage napisao:Postoji nacin i da se i hrskavica vrati, a to je mozaicna plastika, ali racunajte na jedno 2 godine bez tenisa, i pitanje je kakav ce da bude rezultat.
Poštujem što ste najaktivniji na ovom delu foruma, pa bih Vas molio da objasnite ovo.

Proučavam ovo polje intenzivno već godinama, ali onaj ko pronađe način povratka hrskavice, mislim da će biti naučnik svih vremena.

Na žalost, gubim nadu da će se to desiti :(
ultrarapida
Novi član
Novi član
Pridružio se: Čet Jul 05, 2007 12:25 am

Post od ultrarapida »

hvala svima na iskrenim i dobronamernim savetima..
operacija je u svakom slucaju ne ostvarljiva u ovom trenutku a videcemo za kasnije..no,uvek je to zadnja opcija !
sta mi dobro moze fiksirati koleno ,kakvi bandadzeri i gde ih mogu naci..!?
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

@ultrarapida Postoje narocite ortoze za koleno, pogledajte u specijalnim ortopedskim apotekama. Ima raznih, a Vi cete najbolje odabrati ako svaku na licu mesta stavite, i napravite nekoliko pokreta. Ja bih licno preporucio onu koja dozvoljava casici da ide samo gore dole, nikako na stranu.
@Omega Mozaik plastika je jedna od metoda pokusaja obnavljanja hrskavice, daleko od toga da je idealna. Uzme se kultura hondocita koji se onda na podlozi razmnoze. Kada se dobije solidna kultura celija, radi se operacija. Nekada se radilo otvoreno, uradi se atrotomija zgloba, i potom se celije kulture ubacuju na mesto gde je hrskavica ostecena, i usadjuju se tamo. Danas se to uglavnom radi artroskopski.
Fazon je u tome da se onda tim ostrvcima celija hondocita, pokusa da se oni stimulishu da izraste nova hrskavica. Rezultati su nazalost polovicni.
Sve najbolje.
Omega
Aktivan član
Aktivan član
Pridružio se: Uto Maj 15, 2007 10:02 pm

Post od Omega »

To je verovatno ACI metoda - Autologous chondrocyte implantation. Ne može da se koristi za genaralizovani osteoartritis, nego samo za mestimična oštećenja.

Jasno da je osnovni problem kako rasporediti hondrocite u ravnomernom sloju i učvrstiti ih unutra.

Kakvi su stvarni rezultati, da li je iko time spašen od ugradnje veštačkog zgloba?

Osim toga, da li se prešlo na metod navigacije pri ugradnji totalne proteze kolena? Koliko je realni rok trajanja proteze, i šta se čini nakon toga, da li je moguće ugraditi drugu protezu kada se prva potroši ili olabavi u tibiji?

Hvala.
miodrage
Aktivan član
Aktivan član
Kontakt:

Post od miodrage »

Da u pitanju je ACI metoda. Rekao sam da nije savrsena, i ne znam da se neko spasio bas od ugradnje vestackog zgloba, ali znam da se produzilo vreme do ugradnje istog.
Naravno, danas se sve vishe koristi navigaona ugradnja totalne proteze kolena, na VMA uveliko, u ostalim centrima tek treba da zazivi.
Rok trajanja proteze je 10-15 godina, a nakon toga moguca je njena zamena.
Sve najbolje.
ana95
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Dec 01, 2010 11:11 pm

Re: bolovi u spoljnim delovima kolena...

Post od ana95 »

Molim da mi odgovorite na jednu dilemu...
Vec dva/tri meseca imam problema sa kolenima, imam 15 godina i folklor intenzivno igram 4 godine. Trenutno sam visoka 180 cm, ali pre 1 i po godinu sam bila 167 cm, moguce je da je od naglog rasta, ali i od folklora. Svaku probu koju imamo, maksimalno se trudim i dajem sve od sebe(noga pod uglom od 90 stepeni, uvek istim intenzitetom) dva puta nedeljno po 3 sata sa pauzom od 15 minuta... Poslednje dve nedelje na probi osetila sam ostre bolove u desnom kolenu. Vec 3 meseca nosim elasticni zavoj i stavljam ga na oba kolena, ali ne pomaze mi. Kada setam, ne mogu da savijem koleno od bola, bol je veoma ostar...
Desno koleno je oteklo naspram levog. Oteklina je vidljiva na desnoj spoljasnjoj strani casice. Koristila sam tzv. konjsku mast(mast koja hladi), isla na masaze, ali opet nije pomoglo. Bila sam kod fizijatra i posle pregleda me je poslao na rentgenski snimak desnog kolena i kada ga je pogledao ustanovio je da nema nikakvih vidljivih promena na kosatnoj masi. Prepisao mi je kineziterapiju, terapiju parafinom i ultrazvuk terapiju. Jos uvek nista ne pomaze. Prijatelj mi je rekao da nema nikakvo dejstvo jer su terapije veoma primitivne, pocinjem da verujem u to. Posto mi je fizijatar rekao da se najverovatnije radi o upali zgloba da bih trebala da se odmaram, prepisao mi Fastum gel i Brufen protiv bolova, a za folklor mi je rekao da mogu nastaviti sa igranjem, ali smanjenim tempom...

Molim Vas da mi odgovorite...

pozz.
physio
Novi član
Novi član
Pridružio se: Pet Sep 04, 2009 11:50 am

Post od physio »

Doktor je u pravu, siguran sam da je doslo do upale a li nisam bas siguran da li se radi o upali zgloba ili o upali misicnih pripoja. Zaista bi trebala da napravis pauzu ili ako to nije izvodljivo bar da te probe budu slabijeg intenziteta. bilio bi dobro ako mozes da nabavis Ahilo gel. Tesko se nalazi u apotekama ali imaju stvoj sajt pa preko njega mozes da narucis, koliko znam salju pouzecem. Nadam se da sam ti barem malo pomogao i da ce ti Ahilo gel pomoci kao i mnogim ljudima koji su ga koristili.
markonni
Novi član
Novi član
Pridružio se: Sre Nov 05, 2008 7:59 pm

Post od markonni »

Mene kod desnog kolena, sa leve strane, kao neka zila,tetiva ili vena il sta je vec, zaboli kada hodam i kad ispravim skroz nogu u kolenu..npr kao kad dirnete zivac u zubu, pa kratak slabiji "bol" tog tipa..mirovao sam par dana i proslo je ali ne skroz
Ne znam da li je od lose obuce ili sam nezgodno sedeo na jednoj nozi ili je iskrivio negde
Inace sedim dosta u toku dana,pa mozda to ima veze zbog cirkulacije il slicno, ne razumem se

Koju mast da uzmem, ben gay ili zelenu konjsku, citao sam da su obe dobre.
Ima i dosta drugih, ali necu masti koje samo uklone tj maskiraju bol
Inace,zelena konjska mi je dosta puta pomagala kad se usinem zbog spavanja,al ne znam jel ona moze za ove povrede.
E da, ima i neka sinedol mast, za zapaljenje tetiva i povrede misica.

hvala ,unapred
Odgovori