miodrage napisao:Nije glavna stvar u obnavljanju hrskavice kako Vi to ovde nasva zvona trubite, hrskavica moze da bude jedva ili izuzetno tesko ostecena. To je posve nebitno, meni kao lekaru verujte posve nebitno. Ja pred sobom nemam koleno, rame, kuk i ostecenu hrskavicu, ja imam zivog coveka koji mi se obraca za pomoc jer ima odredjene tegobe. Te tegobe su predstavljene pre svega u formi bola. I tom coveku je apsolutno nebitno sta cu ja da mu radim, dogod on nema bolove.
Nazalost ne znam tacno kako ide poslovica na latinskom, ali u prevodu glasi ukloniti bol, bozansko je delo. Mislim da je Dolor sanatum, divinum opus est.
Slažem se, da sam ja lekar slično bih rezonovao.
Samo sam reagovao na pojam obnavljanje hrskavice, jer je to nešto što sanjaju milioni ljudi širom sveta. Pošto je to na žalost nemoguće, sve dugo su samo manje ili više uspešni načini suzbijanja posledica (bol) i prolongiranja neizbežnog (proteze zglobova), ali ne i uklanjanje osnovnog uzroka koji je do svega toga doveo.
zanfir napisao:Slusaj supergenije!!
Mani se ovoga, zivi!
Ovo je, po mom mišljenju, prilično loš "savet", a često se može čuti. Može da ga da samo neko ko ne može ni da zamisli tegobe koje čovek ima, niti na bilo koji način ne saoseća sa obolelim.
Ako već ne možete da razumete pacijente, ne stvarajte im dodatne komplekse i osećaj krivice.